Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Majowa pańska dolina 05.2024

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Majowa pańska dolina 05.2024

Cytat Zamieszczone przez jojo Zobacz posta
    (...)nie wchodziliśmy na Ruski Put. Wybraliśmy wariant bardziej ekstremalny prosto na grań pomiędzy Wielkim Wierchem a Ostrym Wierchem. Zdjęcie powyżej z Wojtkiem i gotowaniem wody na kawkę jest właśnie tym miejscem odpoczynku po "zdobyciu" grani.
    No i dlatego właśnie nie ma w relacji informacji o obowiązkowym odpoczynku pod krzyżem.
    (...)
    Swoją drogą dobrze wiedzieć że jest taka opcja. Ja zawsze wychodziłem z Bukowca prosto (stromo) na Ruski Put.
    Sprawdziłem też mapy, papierowa wersja Bieszczady Wschodnie nie pokazuje , nie ma też tej wersji na cyfrowej Użański Park, ale pojawia się na mapy.cz
    Ciekawi mnie , czy wiedzieliście o tej wersji ścieżki ? czy to był prosty przypadek.
    p.s. na wszystkich mapach jest tylko wyraźna trawersówka nad Bukowcem prowadząca do przekaźnika.
    Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 10-06-2024 o 21:17

Botak Roku 2018

Na forum od
    01.2009

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Swoją drogą dobrze wiedzieć że jest taka opcja. Ja zawsze wychodziłem z Bukowca prosto (stromo) na Ruski Put.
    Sprawdziłem też mapy, papierowa wersja Bieszczady Wschodnie nie pokazuje , nie ma też tej wersji na cyfrowej Użański Park, ale pojawia się na mapy.cz
    Ciekawi mnie , czy wiedzieliście o tej wersji ścieżki ? czy to był prosty przypadek.
    p.s. na wszystkich mapach jest tylko wyraźna trawersówka nad Bukowcem prowadząca do przekaźnika.
    Heniu to są bardzo fajne Twoje pytania.
    Odpowiedź: 1. tak widziałem tą wersję ścieżki na mapy.cz , a jak słusznie zauważyłeś na mapach papierowych jej nie ma albo się urywa w środku lasu. 2. znalezienie tej ścieżki to był w sumie trochę przypadek, bo natrafił na nią Wojtek, ale już pod samą granią już na otwartym terenie a my "rypaliśmy" do góry trochę strumieniem a potem przez karpacki las (kto tak kiedyś szedł to wie o czym piszę ) i trawersem na polanę widoczną na też na Mapy.cz schodzącą na południe od głównego grzbietu.
    Ale ścieżka jest fajna - schodziliśmy nią następnego dnia. Jest bardzo stroma ale dość wyraźna. Ale wbić się na nią "od dołu" nie jest łatwo.
    Instrukcja: jak się od Bukowca z łąk wchodzi do lasu wyraźną drogą, nie wolno iść tą drogą w głąb lasu tylko wyraźnie odbić w lewo na skraju lasu i szukać ścieżki podążającej bukowym lasem dość ostro do góry . Ścieżka rzeczywiście w terenie idzie tak mniej więcej jak jest pokazana na Mapy.CZ.
    W sumie to nie weszliśmy na tą ścieżkę, bo nie używaliśmy wtedy żadnych tam Mapy.cz.i innych tam "pomocy".
    Ale to chyba też o to chodzi w tych naszych wycieczkach żeby się cieszyć nawet tym, że się troszkę zgubiliśmy .......

Botak Roku 2018

Na forum od
    01.2009

Po kawce idziemy sobie na wschód zdobyć Ostry Wierch

20240518_173411.jpg 20240518_173956.jpg 20240518_173950.jpg

Na Ostrym Wierchu Wojtek zrealizował to co zawsze chciał zrobić w Bieszczadach Wschodnich ... , ale sobie zawsze zapominał o tym.
    A tym razem mieliśmy baaarddzzo dużo czasu, tak żeby sobie tak po prostu pobyć w Naszych pustych górach.

20240518_174645.jpg

Na pierwszym planie Wojtek , a w tle majaczy Psi..... znaczy się PIKUJ . Najwyższy Szczyt w Bieszczadach.
    Ostatnio edytowane przez jojo ; 10-06-2024 o 23:06

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)