Cześć, wrzucam kilka fotek z jednodniowej wycieczki na Pikuj. W skrócie start z Husne Wyżne, podejście na Prypir i dalej w stronę Pikuja przez Nondag, Zełemeny i Połoninę Bukowską, zejście do Biłasowicy :)
Cześć, wrzucam kilka fotek z jednodniowej wycieczki na Pikuj. W skrócie start z Husne Wyżne, podejście na Prypir i dalej w stronę Pikuja przez Nondag, Zełemeny i Połoninę Bukowską, zejście do Biłasowicy :)
Widzę z pierwszego zdjęcia że barszcz Sosnowskiego świetnie się rozwija, zawłaszczając kolejne tereny
Ciekawe , czy kiedyś całe połoniny zarosną tym zielskiem
... a w cerkwi w Matkowie jakiś remont się szykuje ?
Powiedz coś o logistyce, bo z Husnego do Biłasowicy to nic nie kursuje, chyba wynajęty pojazd
Połoniny raczej nie powinny zarosnąć tym paskudztwem :) Z tego co wiem, to BS rośnie właśnie przy drogach, ciągach komunikacyjnych (w tym zwierzęcych), tam najszybciej można go spotkać. Nie byliśmy w środku w cerkwi, więc szczegółów nie znam, ale z tego co widać, coś tam remontują. Ciekawe jak długo potrwa. Co do logistyki - to jechaliśmy z Bieszczaderem - zostawił nas bus w Husnem a czekał na nas w Biłasowicy. Na granicy szybko i sprawnie poszło (Krościenko) :)
No piękna czerwcowa zieleń na połoninach.
Dużo ludzi na trasie oprócz Waszej grupy było? Jak nastroje mieszkańców - cieszą się z turystów czy raczej nie.
Jakieś komentarze/sugestie/uwagi ze strony Bieszczadera ws. zachowania w związku z wojną na Ukrainie? Czy pełen luz jak przed 2022?
Pytam bo cały czas mnie korci żeby się tam na kilka dni wybrać.
Dopiero na połoninach trochę ludzi, ale dosłownie pojedyncze osoby - miejscowi raczej. Na samym Pikuju / pod Pikujem trochę ludzi, ale nie były to jakieś tłumy - miejscowi odpoczywali w niedzielę. Osobiście miałem wrażenie, że raczej neutralne było podejście mieszkańców do nas, nie dało się odczuć, że jest wojna w kraju jeśli chodzi o ludzi / mieszkańców. W tych wioskach, to raczej życie się zatrzymało i jakby wojna ich nie dotyczyła Jakaś jedna kontrola przez wojsko była na trasie, ale tak bardziej formalnie. Ogólnie luz i bez spiny. Chętnie bym się wybrał jeszcze raz :)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki