Mam pytanie , czy ten słupek 215 to jest według których oznaczeń ???
...
slupel2012.jpg...sluU12.jpg
.....
i jeszcze kolejne
czy trasa okolicznościowego wejścia wiedzie również do skały Dobosza ?
...
dobosz12.jpg
Mam pytanie , czy ten słupek 215 to jest według których oznaczeń ???
...
slupel2012.jpg...sluU12.jpg
.....
i jeszcze kolejne
czy trasa okolicznościowego wejścia wiedzie również do skały Dobosza ?
...
dobosz12.jpg
Numeracja słupków granicznych jest skomplikowana. Numer 1 jest w Dębkach jako pierwszy słup graniczny w II RP. Teraz na poszczególnych odcinkach granicy numeracja jest podwójna (np. I, II, III, IV) i potem są numery poszczególnych słupków. W Bieszczadach nie widziałem tej pierwszej numeracji ( I, II...) Numeracja idzie od Kremenarosa i 215 słupek jest przed Opołonkiem. Słupki stoją max 200 m od siebie i powinny być widoczne jeden po drugim. Wiem od strażnika Parku, że słupek 215 według potrójnych pomiarów jest tym najbardziej wysuniętym na południe krańcem Polski. Nie wiem czy wejście okolicznościowe 11 listopada prowadzi do skały Dobosza, ja z kolegami i strażnikiem Parku przeszliśmy cały odcinek od Kińczyka przez skałę Dobosza, Opołonek do źródeł Sanu, oczywiście umownych bo prawdziwe są już po stronie Ukrainy. Oczywiście to było przed wojną, nie wie czy teraz jest możliwe uzyskanie zgody na takie przejście, ale chętnie to sprawdzę.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki