Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Bieszczady na Avenza Maps

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Domyślnie Bieszczady na Avenza Maps

Na Facebooku wpadł mi w oko wątek poświęcony nowym (rzekomo) mapom kilku rejonów Bieszczad (mapka poniżej w załączniku), które są do bezpłatnego pobrania z portalu Avenza. No to się dzielę

Co istotne, z dyskusji na FB wynika, że mapy zostały sporządzone na podstawie Baza Danych Obiektów Topograficznych (BDOT10k), więc są dokładne i godne zaufania, ale niestety:
    1. nie zawierają wszystkich nazw szczytów,
    2. wymagają podania sporej ilości danych osobowych.

Ja odpuściłem, ale może fachowcy będą potrafili to ominąć. W każdym razie wchodzicie na własną odpowiedzialność

Pod tym samym linkiem wojskowe mapy polskich i ukraińskich Bieszczadów z epoki ZSRS. Enjoy

biesy.jpg
    Ostatnio edytowane przez Marcowy ; 02-02-2026 o 14:12

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Domyślnie Odp: Bieszczady na Avenza Maps

Zalogowałem się kontem Googla, późniejsze dane, które chcieli to dostali ciągi literowo-cyfrowe.
    Ściągnąłem kupę map, aktualne jak i sztabówki.
    Może i fajne ale jeden wielki minus - nie ma możliwości szybkiego przełączenia się na inną mapę danego obszaru, np. z mapy Beskidu na sztabówkę. Trzeba ręcznie ją wyszukać i zaczytać...

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Bieszczady na Avenza Maps

Obejrzałem jedną z map współczesnych: Bieszczady - Tarnica, Połonina Caryńska
    Informacja zniechęcająca: "This product is available exclusively in digital format, for use only in the Avenza Maps app". A ja lubię akurat inne appsy
    Jej zawartość jest renderowana z serwera OpenstreetMap i tego typu mapy w różnych wariantach są dostępne w wielu miejscach online oraz do pobrania na wszelkie garminy, ajfony i androidy.
    Skany radzieckich "sztabówek" można pobrać na wielu stronach ukraińskich. Przykładowo ładna Turka:
    https://cheremosh.at.ua/Karty_Karpat...07-3-turka.jpg. Oczywiście skany przed użyciem na urządzeniach przenośnych trzeba wyskalować.
    Jeśli ktoś szuka czegoś konkretnego, a nie bardzo wydziwianego, spróbuję pomóc.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)