Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Nie przenoście nam bieszczad ADMINI !!

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie

Co tu dyskutować - podział jest tylko jeden:

Starobieszczadzie - woj. podkarpackie
    Wielkobieszczadzie - pozostała część Polski, za wyjątkiem woj. pomorskiego, zachodniopomorskiego i lubuskiego.
    Małobieszczadzie - woj. pomorskie, zachodniopomorskie i lubuskie.
    Przedgórze Bieszczadzkie - rejon Berlina.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Domyślnie Tammmmmmmmmmmmmm

Przedgórze Bieszczadzkie - rejon Berlina
    To ja chcę TAMMMMMMMMMMMMMMM, Berlin ich liebe Dich!

A dla jastrząbka - pozdro! Uszanowanko żeńskiej częci jastrzębiego gniazdka.
    asiczka:mrgreen:
    okaz pod ochroną

klopsikx
    Guest

Domyślnie

"........Jesli chodzi o Pogórze - to chyba skupiamy się głównie na terenach przyległych do Bieszczadów. Jeżeli zakładamy że Pp sięga do doliny Sanu to mamy jasność. Pozostaje Pogórze leskie (nie wiem po co) i bukowskie. Reszta to juz nieco dalej. Osobiście mam inny podział - wolno mi......."

Ale nie wiem dalej skad sie wzielo pogorze leskie bukowskie ??
    Dalej nie wiem skad wytrznales to nazewnictwo i podzial ????

p.s - imho nie ma czegoś takiego jak Góry Słonne ....."

jest jest i jeszcze raz jest ;-) austriakom zle poszlo z pisownia i tak juz zostalo

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klopsikx
    Zebrało sie paru jajogłowych i postanowili.
    Cytat Zamieszczone przez klopsikx
    austriakom zle poszlo z pisownia i tak juz zostalo
    No widzisz - to prawie tak jak np. z Pogórzem leskim. Bzdura poszła w "świat" i sie ostała (mapy, przewodniki), a kolejni przepisują bez zastanowienia. Przy czym w Pogórzu bukowskim moze jeszcze jakiś sens jest, ale leskie to porazka. I tak juz pewnie zostanie. Dlatego własnie wole uzywać ogólnego pojęcia Pogórze (które przyznaje jest wygodne, czy potrzebne - nie wiem) - bez drobniejszego podziału. Szczerze powiedziawszy tez mi weszły w krew Góry Słonne zamiast Słone. A może by tak sie przerzucić na Pogórze Lesskie?
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Domyślnie BRAMA

Asia kiedys napisala taki tekst w ktorym te "Brame Bieszczadow" dowolnie przesuwano i przesuwac sie bedzie (oby nie do Krosna). Nie jestem geografem. Czy taka wiedza jest potrzebna aby w odpowiednim miejscu zdjac sandaly albowiem ziemia na ktorej stoje jest bieszczadzka?
    Ja! Jaaaaaaaaaaaaaa! Ja mam pomysł na super brame. mam super miejsce i dorobioną do tego filozofię. Czekam na zmiane władzy w "pipidówce marzeń" i sponsoróe, którzy urzeczywistnią mój pomysł....

Also - moja ma pomysł - moja czeka na propozycje pozyskania środów. Zapewniam, że wybudowanie takowej bramy stanie się wydarzeniem medialnym, symbolem dla całujących ziemię - a więc przyczynie się do wzrostu ruchu turystycznego.

;-D
    asiczka:mrgreen:
    okaz pod ochroną

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: BRAMA

Cytat Zamieszczone przez asiczka
    mam super miejsce
    Ale to miejsce nie jest okrągłe?
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

A jak bedzie w miejscu okraglym to kazdy strzeli sobie kilka kolek i powie ze byl w tym roku z dziesiec razy w bieszczadach
    A co do debaty to ja juz za rzeszowem czuje sie jak w biesach ale tak naprawde po wjezdzie na gore Jablonska
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik Awatar beata
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: BRAMA

Cytat Zamieszczone przez asiczka
    mam super miejsce
    Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Ale to miejsce nie jest okrągłe?
    Asiczka blagam tylko nie to okragle :D
    A tak na marginesie ... jaka jest ta "dorobiona" filozofia?
    Z pozdrowieniem
    b

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wyżyna....Lubelska

Domyślnie

Dyskusja nad wyzszością Świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wialkanocy....I tak każdy z Bieszczadników będzie uznawał po swojemu czy Lesko to Bieszczady czy juz nie...a dla laika co przyjedzie w Biesy na urlop to i tak nie jest ważne czy jest w Biesach czy nie - byle by mógł odpocząć. Geograficznie-naukowo rzecz biorąc to juz inna sprawa - trzymamy sie podziału Kondrackiego.Znany jest też podział Dylikowej:ona zaproponowała zachodnią granicę na przełęczy łupkowskiej ze względów florystycznychi i w tym podziale zalicza się tez Lesko.
    Często uciekamy od okreslania konkretnej granicy - to jest trudne w geografii.Możliwe jest wyznaczanie granic liniowych tylko wtedy kiedy jest wyraźna zmiana rzeźby lub geologii obszaru(np Kotlina Sandomierska-Wyzyna Lubelska).
    Wg znanej mi literatury Góry Słonne zaliczają sie do Bieszczad jako jednostki fizycznogeograficznej.
    Prawdopodobnie spory co do granic Bieszczad powstają ze względu na to że Bieszczady kojarza się nam z Bieszczadzkim PN - a ten obejmuje skrawek całej krainy...No dosyc wymądrzania...Pozdrawiam z Wyzyny Lubelskiej.
    Paweł

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Pogórze

Domyślnie

Klopsik napisał:

Dalej nie wiem skad wytrznales to nazewnictwo i podzial ????

Podział stosowany w przewodnikach turystycznych zawsze prawie różni się od naukowych podziałów fizycznogeograficznych. I w zależności jakie kryterium podziału - geologia, geomorfologia, gleby - przyjmie dany naukowiec podział zawsze się różni. I tęgie umysły głowią się gdzie należłoby poprowadzićgranicę, która i tak najczęściej nie jest ostra. A co do nazewnictwa to np. czegośtakiego jak Pogórze Leskie w ogóle nie ma w podziale prof. Kondrackiego. Natomiast o ile dobrze pamiętam Pogórze Bukowskie to u Kondrackiego faktycznie mezoregion - okolice Rymanowa.
    Co do samych Bieszczadów - wg. Kondrackiego, Starkla czy German - prawdopodobnie północna granica będzie się nieco różniła.

Ale dla przeciętnych turystów nie to przecież chyba jest ważne. W przewodnikach żeby ułatwić odbiór (albo zamotać jeszcze bardziej :D ) niech sobie autorzy piszą jak chcą. Toż to literetura bynajmniej nie naukowa.

Pozdrawiam.
    ann

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)