Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: Nie przenoście nam bieszczad ADMINI !!

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

To ja sie chce przylaczyc!!!
    Do budowania BRAMY oczywiscie!!!
    To jest git pomysl - serio! :)
    Jak juz cos bedzie na rzeczy, albo raczej jak ustalimy, ze robimy, to zbierzmy sie i wybudujmy - niech sie mury pna do gory!) A z czego by una miala byc??
    Z lupkow, piskowcow czy innych sitowii???

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wyżyna....Lubelska

Domyślnie

No to proponuje okołobieszczadzki Mur Bieszczadzki z łupków z Nowego Łupowa :D
    Tylko trzeba sie zebrać i wyznaczyć przebieg muru
    pozdrawiam
    Paweł

klopsikx
    Guest

Domyślnie

A ja to bym zrobil linie kolejowa PKP dokola bieszczad tak co by sie letniki nie przemeczali chodzeniem ,a poz tym srodowisko by nie ucierpialo od spalin samochodowych......... .

Grzesiek
    Guest

Domyślnie

Myślę, że okołobieszczadzka kolej już istnieje Zagórz - Ustrzyki Dln - Chyrów - Sianki - Użok - Medzilaborce - Komańcza - Zagórz.

Jestem "współwinny" umieszczenia Arłamowa w Bieszczadach.
    Nie chcę się rozpisywać czy słusznie i naukowo? .... Ale dla większości z nas Bieszczady to magiczna, piękna kraina. Obojętnie czy to jestem ja, który widzi Bieszczady z balkonu swojego domu, czy Piotr który musi tłuc się 300 - 400km, żeby dotrzeć do Komańczy odetchnąć bieszczadkim powietrzem i co... ma się zastanawiać czy granica Bieszczadów to wschodni wododział Osławy, sama Osława czy zachodni wododział Osławy. Albo pomyśli, że lewe koło wagonu pociągu jadącego w kierunku Łupkowa to jedzie szyną bieszczadzką a prawe beskidzką? a może Komańcza nie leży ani w Bieszczadach ani w Beskidzie Niskim.
    W tym konkretnym przypadku kluczem "w Bieszczady" była mentalność ludzka.
    Wpisując do wyszukiwarki hasło "bieszczady wyciągi" otrzymasz listę wyciągów, myślę że w 80 % spełni ona oczekiwanie wpisujących. Bo oklice Przemyśla, Arłamowa, Kalwarii Pacławskiej, Ropienki czy Beskid Niski jest równie atrakcyjny jak same Bieszczady. Skąd najlepiej zobaczyć panoramę Bieszczad - z szybowiska w Bezmiechowej. Ale nie wolno otym napisać bo to już nie Bieszczady.
    Dla ludzi którzy jadą w Bieszczady z daleka Bieszczady zaczną się już za Rzeszowem jak zobaczą Pogórze Dynowskie. Z Pakoszowskich działów miedzy Grabownicą a Pakoszówką jesieną o zachodzie słońca widać bięknie najwyższe pasma Bieszczad. Ale to prawie 40 km od Leska. Nie interesuje to nikogo?
    Piszę za siebie: przedgórze, pogórze - tak nazywam wszystkie pagórki na północ od drogi Lesko - Ustrzyki Dln., reszte nazywam po imieniu z nazw na mapie.
    Dla mnie brama Bieszczad to z jednej strony Przeł. Przysłup a z drugiej przełęcz nad Lutowiskami. Ale ja w Bieszczady mam bliżej. A jak ktoś ma inne zdanie to ... jego zdanie.
    Pozdrawiam
    .... i informuję że doskonałe warunki narciarskie panują na wszystkich wyciągach narciarskich, ktore wg....trzymamy sie podziału Kondrackiego leżą zarówno w Bieszczadach jak i poza nimi ale jest do nich blisko z Bieszczad lub z nich jest blisko w Bieszczady ... albo niektórym wydaje sie ze są w Bieszczadach, ale nie są w Bieszczadach wg. innych ......... Myślę że wyraziłem się wystarczająco jasno i ściśle.
    Czołem

Domyślnie

Witajcie!
    Znacie dowcip o bacy co go do partii przyjmowali? Sekretarz pokazuje na ścianie portrety i mówi to jest Lenin to Stalin to Gomółka itd. A baca wyjmuje swój portfel i pokazuje zdjęcia i mówi ja też mam swoją rodzinę.

Wg mnie są dwa podziały Bieszczad Zachodnich: geograficzny i praktyczny. Pierwszy zostawiam jajogłowcom a drugi wygląda następująco:
    od przeł. łupkowskiej wzdłuż Osławicy potem Osławy do ujścia do Sanu (wzdłuż linii kolejowej N. Łupków -Zagórz). Od Zagórza przez Lesko, Ustrzyki Dolne do Sambora (wzdłuż linii kolejowej). Od Sambora przez Turkę do przeł. użockiej (wzdłuż linii kolejowej). Od przeł użockiej szlakiem granicznym do przeł Łupkowskiej (wiadomo - z naddatkiem wzdłuż kolejki wąskotorowej, która kiedyś miała być normalnotorowa i miała prowadzić do przełęczy użockiej ale węgierski parlament się nie zgodził .... :( ).

I co mi zrobicie?

Pozdrawiam
    J. Lupino

klopsikx
    Guest

Domyślnie

Drogi Grzesku i tu caly jest pies pogrzebany. Scisle geograficzne granice nieraz maja sie nijak do historycznych............ Jednakze istnieje podzial gor .....jak wydzielic kawalek z nich nie zrywajac z reszta sam opowiedziales nie da rady. Z drugiej strony jezleli sie firmuje cos jako bieszczadzkie to niech to bedzie bieszczadzkie ......... Trudno to pogodzic....hmm moze sie czepiam. Ale jezeli poruszamy temat historycznych zwiazkow miedzy poszczegolnymi wycinkami gor to dlaczego tam malo jest o naszych sasiadach slowacj i ukrainie ?? Przeciez ukraina ma wieksza czesc bieszczad zywy folkor, slowacja Bukowina ,pasmo Wychrolatu przeciez sa o wiele bardziej interesujace niz dajmy na to pogorze przemyskie, a pod wzgledem historycznym najwazniejsze miasta dla bieszczad to ,lesko,krosno,ustrzyki d. ,sanok,przemyśl,lwow,stryj sambor,boryslaw (od XIX)w,truskaiwec (XIXw), Koszyce,preszow,bardejow, humienne.snina....
    Sam wiesz ile jest obecnie ich w polsce., i ile z nich lezy w bieszczadach.
    Widoki, co widac .........hmmmm polecasz widok z Bezmiechowej ..........
    a ja ci z Zobrowskiego hradu kolo Bardejowa, z Sniniskiego Kamienia w Pasnie Wychorlatu. Jezeli bedziesz miec widoczosc tak jaka ja mialem to zapomisz o Bezmiechowej..........bardzo szybko .

Karpaty i jeszcze raz karpaty to sa gory karpaty a nie bieszczady (tylko), jezeli jestem w wycinku tak nazwanym to jestem w nim jezeli przekrocze rzeke Oslawe to jestem w B>Niskim czy to sie komus podoba czy nie , ale ciagle jestem w gorach KARPATACH. Bledy spowodowane czyjas niewiedza, lub ignoracja powoduja powstawanie pogorza leskiego , rzeszowskiego i innch udziwnien, geograicznych.Ale kazdy sobie rzepke skrobie i nazywa jak chce heh my polacy potrafimy sobie zycie utrudniac .

Grzesiek
    Guest

Domyślnie

Szanuje Twoją wiedze historyczną, geograficzną i etnograficzną i nie dyskutuję. Myslę jednak, że albo postanowiłes tak dla jaj p...lić się, albo chcesz na forum zwrócić na siebie uwagę. Jesli masz extra fotki ze Słowacji, Ukrainy, masz wiedzę i chęci ... nie pozostaje mi nic innego jak Ci podpowiedzieć pisz do Piotra, na pewno chętnie to umieści. Zrozum jednak, ktoś kto szuka w sieci naukowego wywodu zacznie od stron Pan-u, UJ, URz i innych jednostek naukowych. Uważasz, że Grzesiek Sitko na stronach BdPN bedzie zamieszczał tylko informacje z Ustrzyk G, a z Lutowisk już nie? Bezmiechową jestem Urzeczony, To dwa lata mojego życia prywatnego i zawodowego. Bardejów znam, ale ze spacerów po miasteczku. I wybacz nijak nie kojarzy mi się z Bieszczadami. Myślę że potrzebowałeś krzyknąc, krzyknąłeś i ci ulżyło. Nik nie zarzuca ci niekompetencji, ale też nie baw się w zaczepki. Zycie jest piękne , Bieszczady te Twoje i te moje są piekne, a ta dyskusja to naprawdę dyskusja na temat wyższości BN na d Wielkanocą. Masz coś do powiedzenia - mów! Zrobisz lepszą stronę od Piotra - zrób. Krytykanctwo to najgorsza ludzka cecha. Poza tym zrozum, ja tu jestem tubylcem.Częst inaczej postrzegam ten zakatek , bo to moje podwórko, jestem niejednokrotnie codziennie w Bieszzadach i nie będę ich traktował nigdy tak jak ktoś, kto żyje od weekendu do weekendu lub od urlopu do urlopu myślac , zeby tu zajrzeć. Wrzuć na luz, bo myślę ze dla większości małe znaczenie ma to że Arłamów leży poza Biesami, skoro to ładny zakątek, czy to że Otryt może to nie Bieszczady. Proponuję , utwórz naukową witrynę www.e-Karpaty. a jeśli byś potrzebował informacji ze stoków chętnie Ci ich dostarcze i jeśli zwrócisz mi uwagę , że coś żle napisałem, a będziesz miał racje to się poprawię.
    Mam nadzieje że sobie poprawiłeś humor. A ........... wiem ze Zagórz to nie Bieszczady, i wiem że Bezmiechowa nie jest jedynym miejscem na ziemi,

i to by było na tyle w tym temacie....

klopsikx
    Guest

Domyślnie

Szanuje Twoją wiedze historyczną, geograficzną i etnograficzną i nie dyskutuję

Jest ona mala wierz mi bardzo mala nawet

albo chcesz na forum zwrócić na siebie uwagę. Jesli masz extra fotki ze Słowacji, Ukrainy

nie mam aparat mam od niedawna, wszystko jest w glowie

Bardejów znam, ale ze spacerów po miasteczku. I wybacz nijak nie kojarzy mi się z Bieszczadami
    Tak jak mi Arłamów, bardziej mi sie z nim kojarzy z Posada Rybotycka ,Kopystańką , czy tez Krasiczynem, a nie bieszczadami.

Myślę że potrzebowałeś krzyknąc, krzyknąłeś i ci ulżyło. Nik nie zarzuca ci niekompetencji, ale też nie baw się w zaczepki.

Na razie nie ulzylo mi bo nic nie osiagnalem..a w zaczepki sie nie bawie, tylko chce cos wyjasnic. A moja wiedza jak posiadam na temat regionu pozwala mi na szersza polemike. Wiec moge i mam o czym rozmawiac czy tez krzyczec jak mowisz. I jezeli ja nie mam racji to wez sobie dowolne opracownie naukowe na tematy zwiazane z gorami i sam zacznij mnie poprawiac.

Zycie jest piękne , Bieszczady te Twoje i te moje są piekne, a ta dyskusja to naprawdę dyskusja na temat wyższości BN na d Wielkanocą. Masz coś do powiedzenia - mów! Zrobisz lepszą stronę od Piotra - zrób. Krytykanctwo to najgorsza ludzka cecha

Na razie nie umiem robic stron, i nie zamierzam nic tworzyc . Krytyka ale konstruktywna to jest raczej dobra rzecz .Moze cos wyniesiemy z tego dialogu oboje.

jeśli byś potrzebował informacji ze stoków chętnie Ci ich dostarcze

dziekuj na razie nie potrzebuje

myślę ze dla większości małe znaczenie ma to że Arłamów leży poza Biesami, skoro to ładny zakątek, czy to że Otryt może to nie Bieszczady

oki ale dlaczego piszac o regionie pomija sie zagranice ??
    przeciez to tez jest poblize ......

Mam nadzieje że sobie poprawiłeś humor.

nie nie poprawilem go sobie bo nie mam czym.
    Nadmir informacji nuzy, sorki ja juz z swojej strony koncze temat, prowadzmy dalsza rozmowe meilami jezli chcesz ja kontynuowac

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Witajcie

Może jednak Grzesiu pozostań na stokach!
    Porażające jest to, że im bliżej Bieszczadów tym ich mniej.
    Odbieram wrażenie, że masz uczulenie (alergię) na Bieszczady. Jeżeli fotki mają zastąpić wszystko, to może pozostańmy w domach.

Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wyżyna....Lubelska

Domyślnie

No i sie Towarzystwo pokłóciło... :( a miało być tak pięknie... Luzujmy z tymi podziałami, niech kazdy ma swój obszar Biesów dla siebie (byle by nie zahaczał o Pomorze :) ).
    Pozdrawiam wszystkich w Polskich Bieszczadach (bezgranicznych) i całą Polskę (granicznie ograniczoną)
    :D
    Paweł
    PS.Emigrację pozagraniczną też pozdrawiam :D

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)