Cytat Zamieszczone przez klopsikx
dosc niejasny dla mnie Arlamow
IMHO szukasz dziury w całym, jest to temat rzeka i każdy kto ma na to jakiś wplyw ciągnie w swoją stronę. Mam na myśli tych którzy dzielą Bieszczady (i nie tylko) z racji profesji.
Rozumiem ze w powyższym niejasny jest dla Ciebie Arłamów, ale wyrywasz "zdanie" z kontekstu i do niczego to nie prowadzi, tym bardziej ze jest to dział tematyczny i wydaje się oczywiste dlaczego znalazł się tam Arłamów. Natomiast gdybyś zagłębił się w cytowany meteriał, to przeczytałbyś:
"W sezonie narciarskim 2003/2004 w Bieszczadach powinno być czynnych 16 do 18 wyciągów narciarskich. Pozwalam sobie do nich dołączyć także należący do MKS Stal Sanok wyciąg w Karlikowie (pomiędzy Szczawnym, a Bukowskiem), który leży poza ustaloną granicą Bieszczadów, jednak jest oddalony od Komańczy tylko o 11 km, a jest wyciągiem dość atrakcyjnym głównie ze względu na długość, oraz wyciągi w Arłamowie i Ropience."
Można dorzucic tam jeszcze pare (np.Weremień, Ustrzyki Dolne, Czarna, Wujskie, Zagórz), ale uznalem ze to wystarczy, bo te głównie sie wybijają. Ludzie szukający informacji o wyciągach w danym rejonie, mają za przeproszeniem gdzieś w jakiej krainie geograficznej lezy dany wyciąg - ważne są warunki narciarskie i zaplecze. Wyobraź sobie sytuację ze ktoś jedzie na narty w Bieszczady i okazuje sie ze warunki śniegowe są chwilowo wyjątkowo podłe, a w Arłamowie oddalonym o dwa rzuty Kamieniem Leskim są idealne (a jest to mozlwie gdyż jest to jeden z najlepiej przygorowanych wyciągów). I co? Ten ktoś powie: no nie, przecież to juz nie Bieszczady - wole siedziec na du.. przepraszam trawie w Weremieniu (zły przykład, to tez nie Bieszczady, więc w UG) niż pojechać pare km poza Bieszczady. ROTFL. Ponjał?
Jeśli chodzo o źródła podziału, to nie interesują mnie - ponieważ nie ma mozliwości osiągnięcia kompromisu.
Jesli chodzi o Pogórze - to chyba skupiamy się głównie na terenach przyległych do Bieszczadów. Jeżeli zakładamy że Pp sięga do doliny Sanu to mamy jasność. Pozostaje Pogórze leskie (nie wiem po co) i bukowskie. Reszta to juz nieco dalej. Osobiście mam inny podział - wolno mi :)
p.s - imho nie ma czegoś takiego jak Góry Słonne