Cytat Zamieszczone przez klopsikx
Jestem, jestem , tylko o jakie konkrety ci chodzi Piotrze ??
O konkretne przykłady "przenoszenia" Bieszczadów jak w topicu. I zastanawiam sie czemu tylko ja sie mam produkować :) Koniec. Wszedzie było i jest zaznaczone co, jak i dlaczego.
Eeee. Wiekszość? Nie popadajmy w paranoje - moze jakiś przykład?[...]Co 3 osoba spoza wojewodzw z pol wsch jak lapalem na stopie tak twierdzila, ze krosno to juz bieszczady
Nie no - tak sie bawić nie będziemy. Przecież to "Eeee. Wiekszość...." to była odpowiedź na słowa Ann "Ale niestety wiekszośc źródeł po które siega przeciętny czlowiek za Bieszczady uważa całe byłe województwo krośnieńskie." A Ty to wyrwałeś i wsadzileś tu. Chodzi o źródła, a to co uważa co 3 osoba nie ma w tym wypadku znaczenia. Źródła: przewodniki, mapy, foldery, ulotki, ksiażki, www, itp.
Nic nie poradze ze mam sztywna granice i jej sie trzymam, ze jest ona zgodna z podzialem Konradzkiego (najbardziej zanany).
No i dobrze ze masz własne granice i się ich trzymasz. Dlatego tez pozwól innym miec swój punkt widzenia, nie narzucając im swojego, bez względu na to czy jest on naukowy czy tez nie.
Samo nazewnictwo to tylko kwestie umowne. Gdyby np. zlikwidowano nazwe "Bieszczady" i pozostałoby to np. jako ogólnie Beskidy nie miałoby to dla mnie większego znaczenia. Kwestia przyzwyczajenia.
EOT chyba jest jednak jak najbardziej wskazany, bo i tak juz krzycza "won na PW" :P