Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Wątek: 4x4 w Bieszczadach

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Domyślnie Odp: Turystyka 4x4

No nie...
    Z Niskiego samochody offroad ja takoż proszę won

Dziękuję za odpowiedzi. Ja poproszę z całej Polski drogi won, gdyż przez nie niszczone jest środowisko. Wtedy z centrum kraju w góry każdy będzie pieszo chodził, ale natura wróci do swojego stanu pierwotnego. Niestety, nie wszyscy mają to, czego by chcieli.

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Sformułowanie "ja takoż proszę won" jest cytatem z jednej z powieści Chmielewskiej, używanym przeze mnie nieobraźliwie :)
    a faktem jest, ze akurat turystyki offroad nie lubię, ale cenię twoją troskę (serio, serio) o to, żeby jeździć legalnie.

Nie podobają mi się pojazdy silnikowe w górach, i tyle
    i wyrażam protesta (to także cytat)

Ależ ja nie mam pretensji o to, że nie lubisz tej formy turystyki. Każdy lubi co innego. Każdy też by chciał, aby świat wyglądał inaczej. Ja również, o czym pisałem wyżej. A po mojemu da się, czego przykładem jest Rosja. Dla mnie nie ma znowuż rozgraniczenia pomiędzy "góry" i "reszta". Dla mnie wszędzie jest natura i może być albo zniszczona zabudowaniami, albo nie. Aby móc korzystać z natury i przemierzyć kraj, nie poruszając się po drogach - właśnie od tego jest turystyka off-roadowa. Podróżować po kraju samochodem można dwojako: albo sami podejmiemy wyzwanie i trudy przemieszczania się na zasadach Matki Natury i zostawimy za sobą co najwyżej błoto z którego mogą i zwierzęta korzystać, albo te zasady złamie buldożer i wyrżnie tym samym naturalne piękno, za którym zostanie polany asfalt na którym będą ginąć zwierzęta, ale my za to przejedziemy gładko i wygodnie. Ja wolę pierwszą opcję, tym bardziej że zawsze wymaga umiejętności, rozwoju, jest niesamowitą przygodą i dostarcza dużo zwyczajnej frajdy. Ale każdemu wedle potrzeb. I nie chcę tego robić nielegalnie, również szanując to, iż ktoś chce sobie szlakami górskimi pochodzić. Ja na te szlaki nie chcę wjeżdżać, dlatego pytam czy zna ktoś legalne trakty :)

Cytat Zamieszczone przez gabrys Zobacz posta
    pytam czy zna ktoś legalne trakty :)
    Zobacz tutaj:
    Przewodnik Offroad 11 Sanok - Polańczyk
    Przewodnik Offroad 12 Polańczyk - Bukowsko

Dziękuję serdecznie!

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

W Natura Parku koło Baligrodu jest płatna przestrzeń dla wszelkiego typu off-road'u.

Jednak samochody terenowe w Bieszczadach po prostu się nie sprawdzają chyba, że masz doinwestowane auto na minimum 50.000zł. Generalnie bez blokady 100% w ogóle szkoda się wybierać - w Bieszczady tył jest standardem, a przód w zasadzie też. To samo dotyczy simex'ów i to nie jakiś 31 cali tylko rozmowa zaczyna się od 33 i to najszerszej wersji, bo szlaki zrywkowe mają bardzo głębokie koleiny. O kwestii wydajnej wyciągarki (a nie jakiegoś chinola) nawet nie wspominam.
    Generalnie kraina jest mega błotnista, a błoto strasznie oblepia gumki i jest duży problem z samooczyszczaniem. Nawet jodełki potrafią się skutecznie zalepić.

Dlatego na Bieszczady stosuje się quady, a nie krowiaste 2,5 tonowe patrole, LR czy gelendy. Poza tym quadem możesz bez najmniejszego problemu jeździć solo, a terenówką już nie bardzo.
    Oczywiście mówimy o prawdziwej jeździe terenowej, a nie zabawie w błocie. To co robią terenówki w ciągu 1 dnia quadem robisz w góra 2 godziny, a błotem jesteś uwalony tak czy inaczej.

Tutaj sobie zobacz jaka jest różnica - quady https://www.youtube.com/watch?v=4dC6LCdqpfU terenówki https://www.youtube.com/watch?v=Zl1Ymimh8oI

uzytkownik_1
    Guest

> Oczywiście mówimy o prawdziwej jeździe terenowej, a nie zabawie w błocie
    nie obraz sie, ale to co jest na tych dwoch klipach to wlasnie jest zabawa w blocie.
    upalanie wokol komina.
    bohaterstwo grubych potrfeli zainwestowanych w wyscig sprzetow.
    przeciez ci kolesie najczesciej nawet nie wiedza gdzie sa.
    zostaw ich samych w lesie, to sie zgubia.

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Ale chodziło mi o pokazanie terenu, a głównie faktu, że terenówki będą się grzebały w głębokich koleinach.

Jednak widzę, że ile razy ktoś dotknie tematu off-road tyle razy spotyka się komentarze o zabawie dla bogatych etc.
    Czy ktoś komuś broni kupić sobie quada ? Dziś używany markowy quad 4x4 w dobrym stanie kosztuje 10.000zł.

Wiele osób potrafi przepieprzyć tyle samo np. na papierosy i nawet o tym nie wie. Licząc po 12zł jest to 833 paczki czyli tyle ile przeciętny palacz wypala przez 2 lata.

Po 6-8 latach palenia masz już wypasionego, nowego japońskiego quada 4x4 prosto z salonu i nadal stać Cię na paliwo i wyjazdy ponieważ po tygodniu palenia wydajesz równowartość 18L benzyny.

Jak widać mnóstwo na pozór biednych ludzi stać na quady, narty w Alpach, nurkowanie w ciepłych krajach, samochody terenowe etc.
    A ile jest takich biednych rodzin gdzie palą mąż i żona ? Mało jest takich małżeństw ?
    Nowego quada mogą sobie kupić nie za 6-8 lat tylko 3-4 lata i już w tydzień po zakupie sprzętu mają na 36L benzyny do wyjeżdżenia.

Teraz dolicz jeszcze do tego jedno piwo dziennie + flaszkę raz na tydzień. Piwo kosztuje 3zł, flaszka 20zł. W roku dni jest 365, a tygodni 48. Więc masz 1100zł + 960zł = 2060zł czyli np. na komplet nowych opon po 500zł/szt.

Osobiście znam mnóstwo osób, które palą 1 paczkę dziennie, wypijają 1 piwko dziennie, a na sobotę kupują 1 flaszkę. Przeważnie są to osoby niezbyt majętne, a jakoś ich na to stać skoro przez rok małymi sumami wydają ponad 12.000zł
    Wysłanych zakładów lotto czy miesięcznych opłat za pierdyliard kanałów telewizyjnych już nawet nie liczę.

Nie widzę, żeby wypalanie paczki dziennie, kupienie 1 piwa po robocie i flaszki na sobotę dotyczyło tylko bohaterów grubych portfeli.
    Zaznaczam, że nie ma tutaj żadnego elementu dodatkowej pracy na swoje hobby czy oszczędzania kosztem rodziny.

Z tym terenem to jest różnie. Zgadzam się, wyższa opona pozwoli przejeżdżać przez różne koleiny. Ciężar auta nie ma aż takiego znaczenia, ważne jest jak dobrze dobrane są opony do dużego samochodu oraz moment obrotowy. Tego ostatniego u mnie nie brakuje. Ja mam rzeczywiście dość małe opony, bo raptem MT31'. Niejedno już jednak przejechałem, a gdzie nie dałem rady, tam wyciągarka nigdy nie zawiodła. Na filmikach teren nie wydaje się jakoś szczególnie trudny, przez gorsze breje przejeżdżałem (choć te głębsze, gdy auto wkleiło, to z pomocą wincha). Jeśli jest to zamknięty tor na terenie prywatnym z legalnym wjazdem, to fajnie. Mam nadzieję, że jest to szlak rozłożony na jakiejś przestrzeni, a nie jedno miejsce w którym w kółko rozjeżdża się to samo? Wiesz może, jaka jest długość takiego szlaku?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów