Cześć ! Oglądając serial "Wataha" coś mnie zastanowiło. Niedawno był ostatni odcinek tego serialu i taką refleksję miałem, gdyż finałowa scena była kręcona w okolicach Przełęczy Bukowskiej. Zastanawia mnie, czy na potrzeby serialu nie zmieniono / nie zrobiono sztucznej granicy w postaci inaczej ustawionych słupków granicznych. Pomimo zgodnego nr słupka dla tego rejonu (164) ich ustawienie względem panoramy na Bieszczady Wschodnie jakoś dziwnie wygląda. Przecież tam w dole jest Ukraina, w dolinie Wierchowina Bystra, widać Pliszkę, Ostrą Horę, Połoninę Równą itd. Na filmie polski słupek jest wbity niżej, w dole w stosunku do tego ukraińskiego, co sugerowałoby, że Polska jest w tej dolince. Moim zdaniem w rzeczywistości jest odwrotnie. Próbowałem podpytać twórców filmów na FB, ale nie chcą zdradzać tych informacji. Co o tym myślicie ? Jakie są Wasze zdania w tej kwestii ? Możliwe, że na potrzeby serialu zmienili ten "szczegół" ? Czy coś źle patrzę ? Pierwsza fotka jest moja robiona pod koniec roku. Kolejne to screeny z ostatniego odcinka trzeciej serii "Watahy":
1.jpg
2.jpg

Odpowiedz z cytatem