Co to za badylek? ktos moze wie?
Co to za badylek? ktos moze wie?
Pozdrawiam
Jaro
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Witaj
Wygląda jak goryczka trojeściowa, ale mało czytelny kwiatostan.
Pozdrawiam
ok dzieki, wlasnie dostalem potwierdzenie z drugiego zrodla :)Zamieszczone przez Michał
Pozdrawiam
Jaro
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
gentiana asclepiadea - goryczka trojeściowa
pytanko nr 2: jodla czy swierk?
Pozdrawiam
Jaro
jesli za male to podesle na priv wieksze
Pozdrawiam
Jaro
potrzebne jest zdjęcie igieł, makro, lub szyszek na gałęzi.
U świerka wiszą, u jodły stoją.
Długi
Za male - podeslij wieksze, wystarczy zeby było widac kore i igły.Zamieszczone przez Jaro
Na pierwszy rzut oka - jodla.
witam
Ja nadal obstawiam bardziej Jd niż św ale moge się mylić
U św kora jest bardziej spekana i "chropowata" ale nie jest to regułą
Jodła.." ..kora gładka, szarobiała..", Świerk .."..kora czerwonobrunatnapłytko pekająca, odpadająca w zaokrąglonych łuskach.." Jednak oba gatunki odznaczają sie dużą zmiennością, więc...moge sie mylić
szkoda że nie widać igieł :)
pozdrawiam Ewa
Przyszło mi do głowy, że ten badyl wygląda trochę znajomo,chociaz nie widać najbardziej charakterystycznego dla tego konkretnego drzewa odziomka. Na jodłe wskazuje również bajzel w gałęziach, nie ma "równych" okółek. No ale ja nie o tym - czy to aby nie jest jodła rosnąca koło Pszczelin (nadl.Stuposiany) - jedna z najwyższych i chyba najgrubsza (505cm w obwodzie i 1,60 pierśnicy) w Polsce? :)Zamieszczone przez Jaro
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki