Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: Prawdy mity i stereotypy

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Ubaw, ubawem. Fakt. Ale trzeba sie liczyć z tym co mówią ludzie którzy widzą to tylko z perspektywy (moja babcia mawiała: jak cie widzą, tak cie piszą.), bo w to że ankieta jest w 100% spreparowana to nie uwierzę. Zresztą jak już pisałem, nie ma takiej potrzeby - na większość jest sporo konkretnych przykładów.
    Nie twierdze ze jest spreparowana (choc wiadomo ze jest tak ja ci to a ty mi ladnie tak) ale skoro przeprowadza sie ankiete na temat "Dlaczego przyjeżdżacie Państwo w Bieszczady?" to powinna byc ona przeprowadzona na roznych osobach odwiedzajacych ten rejon a nie tylko na "Analiza wpisów z ankiet rozprowadzanych w 2003 r. wśród kierowców autokarów, pilotów i kierowników wycieczek, nauczycieli wycieczek szkolnych, wychowawców kolonii letnich oraz opinii zebranych przez przewodników turystycznych." to sa osoby ktore przewaznie raz odwiedzaja ten rejon a za rok jada sobie gdzie indziej. Tym bardziej ze media np TVP Rzeszow a za nimi nawet moj serwis nie podaja jaka kategoria turystow byla ankietowana. Wiec szary czlowiek mysli sobie ze to opinia wszystkich. To tak jak by przeprowadzic ankiete w kosciele kto jest lepszy ZCHN i LPR czy SLD
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Na forum od
    03.2004
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Manipulacją może być sam fakt przeprowadzenia takiej ankiety. Nic nie wiem o podobnych akcjach w innych rejonach górskich naszego kraju (oczywiście wiele mogło mi umknąć), a z ciekawością poznałbym ich wyniki. Podobnie jak najlepsze według ankietowanych miejsca do odpoczynku w polskich górach.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

...
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

...
    Piotr

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak całkowiecie obietywna ankieta - nie ma takiej możliwości. Natomiast "szary człowiek" nie powinien uważać na jej podstawie, że jest to obraz wyrażony przez wszystkich. Ankieta z definicji wyklucza taką możliwość.
    Niestety ale wiekszosc "szarych ludzi" udbiera taka ankiete joko rzetelne zrodlo informacji :(

Jezeli ta ankieta miala pomoc bieszczackiej turystyce to moze jej bardziej zaszkodzic, choc uwazam ze "normalna" osoba jadaca w Bieszczady zdaje sobie sprawe ze to sa gory i po co sie w nie jezdzi i np: ucieszy sie, a nie uzna to za minus, ze w Polanczyku nad jeziorem nie stoja przenosne toalety (swietnie by sie komponowaly z krajobrazem no chyba ze by byly w stylu zakopianskim :) )

Zreszta moge sie zalozyc ze taka sama ankieta przeprowadzona na tej samej grupie osob, przeprowadzona w kazdym innym miejscu w polsce (sudety, ustka, mazury, czy gory swietokrzyskie) dala by takie same odpowiedzi tylko nazwy byly by inne.

A tak lepiej pokazac ze w Bieszczadach jest najgorzej :(

Mysle ze to niezly temat do dyskusji na KIMBie bo tu to mozna by bylo zapisac sie na smierc a temat by sie nie wyczerpal
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

...
    Piotr

jestynka
    Guest

Domyślnie

[pojedziesz jeszcze dziś w nocy. LOL
    :) no nie wiem na prawde co by to musialo byc....

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Hej:)
    Wtrącę tu moje 3(x 100) grosze. Wszelkie śmiecenie i niechlujstwo jest rozpanoszone jak Polska długa i szeroka. Na tle tego rozważanie, czy ubędzie turystów z Biesów po tej 'reklamie' czy nie, nie ma znaczenia. Jestem przekonany, że nikt się specjalnie nie przejmie wymową owej ankiety, bo większość jest przyzwyczajona do barachła zaściełającego Ojczyznę. Jedynymi negatywnie nastawionymi do brudu ludźmi mogliby być np zagraniczniacy ze strefy euro, ale czy oni czytają takie artykuły? :) Przyjadą w Bieski, a jadąc tam, po drodze wydadzą opinię nt czystości Polaków i z nią wjadą w nasze kochane góreczki. Zero kontrastu - zero zdziwienia :) I może nawet wrócą za rok, bo w Biesach jest zbyt wiele piękna, żeby go nie było widać nawet poprzez góry śmiecia.
    Językoznawstwo agroturystyczne - temat dość sztuczny. Na Niemców i innych zachodniaków szukajacych 5 gwizdkowych hoteli na wschód od Wisły raczej nie liczmy. Tu przyjadą:
    - poszukiwacze groźnej dziczy
    - biedni, których nie stać na spa w Szwajcarii
    - Polacy na zachodnich numerach
    Pomijajjąc ostatnią grupę, pozostali z góry zakładają, że jadą do kraju dzikością pachnącego :P Tak jak się jedzie do Birmy czy Mongolii i nie spodziewa się, że ktokolwiek będzie rozumiał ludzką mowę. Mój ulubiony niemiecki szwagier wytłumaczył mi to dokładnie - wielu Niemców postrzega CAŁĄ Polskę jako kraj dziki i zapuszczony i opowiadanie np o porozumiewaniu się na migi z właścicielem agroturystyki wzbudza tam ciekawość tych, którzy jeszcze tu nie byli :) Nie strach, nie wstręt, nie oburzenie.
    Tylko ciekawość.
    Brak informacji o wolnych pokojach - ostatnio odwiedziłem Szwecję. W kurorcie Sodakoping (źródła mineralne, jodowe powietrze itd) szukałem dobrą godzinę czegoś do spania, a pomimo wczesnej pory (19 z minutami) w tamtejszym Tourism Information Center nawet pająki spały :D To samo opowiadano mi o innych regionach Europy, nieco na uboczu położonych. Turysta, który chce się przekimac, zawsze coś sobie do spania znajdzie, a info turystyczne to raczej metoda dla właścicieli 'spania' na łatwe pozyskanie klienta niż warunek sine qua non istnienia turystyki :)
    koniec, koniec,
    Pozdrawiam,
    Derty

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

PS: Zgadzam się z Szaszką, zgadzam się z Szaszką!!! :) :)

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szaszka
    Piotr, proszę, podaj tu kilka największych "smaczków", bo aż sie skręcam z ciekawości. :D
    I jeszcze jedno Mowiles, że Bieszczady nie powinny oferować tego co inne góry, i ja się z tym zgadzam. Ale... Czy masz jakiś pomysl, wizję? W jakim kierunku, Twoim zdaniem, powinny iść Bieszczady?
    Warto zdac tez sobie sprawę z tego, że pozwolić Bieszczadom zostać w stanie tzw. "dzikim", to nie znaczy nie robić nic. Takie podejście jest błędne, a wcale nie rzadkie. I tu bym tak się nie śmiał z przenośnych toalet nad Zalewem. Ja tam wole przenośne tolaety różowe w kropki bordo z kokardą na górze, niż zafajdane krzaki i ściezki nad brzegami - nie jest tak? Krajobrazu nie popsują
    Hy hy to nie zlośliwość tylko zart
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów