Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Jak przejść Szlak Graniczny ?

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

Ja sporo map slowackich nabylem w sklepie podroznika posiadam takie http://www.bieszczady.net.pl/mapy_ukraina.html
    a mapy bieszczadow najnowsze znajdziesz tutaj http://www.bieszczady.net.pl/mapy_nowe.html
    a kupisz je spokolnie na miejscu
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

parell
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Na turystycznych przejsciach granicznych nie wbijaja nic do paszportu ze sie przekracza granice slowacka, zreszta jezeli nie ma nawet pogranicznikow na przejsciu to sie przechodzi bez zadnych formalnosci byle w dozwolonych godzinach i z paszportem, wiec zawsze mozna powiedziec ze sie przebywa w danej chwili na slowacji chyba ze byles obserwowany wczesniej i widzieli ze jednak z polski tam wszedles.

Po 1 maja chyba wystarczy dowód, bo oni też będą w unii :)
    Długi

nic mi wbić nie mogą gdyż mimo wieku podeszłego ;-) dziwnym zbiegiem okoliczności paszportu się nie dorobiłem ...
    termin : przełom czerwca i lipca - więc odczuję pierwszą korzyść z tej unii - o ile oczywiście pogranicznicy zdążą się przeszkolić i umieją odczytać mój zielony dowód jako potencjalny paszport europejski

parell
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek
    Ja sporo map slowackich nabylem w sklepie podroznika posiadam takie http://www.bieszczady.net.pl/mapy_ukraina.html
    a mapy bieszczadow najnowsze znajdziesz tutaj http://www.bieszczady.net.pl/mapy_nowe.html
    a kupisz je spokolnie na miejscu
    jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź :)
    mimo wszystko poszperam w necie za tymi mapami - lubię jechać przygotowany merytorycznie - i tak wszystkiego nie przewidzę i dość będę miał okazji do improwizacji w innych dziedzinach ;-)

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez parell
    (1:75000) znajduję tylko tą po polskiej stronie - jak trafić do słowackiej ? czy polecicie mi jakieś sprawdzone dokładniejsze mapy ? (można je kupić w którejś z internetowych księgarń?)
    Wiata po stronie słowackiej nie jest zaznaczona na żadnej nowej mapie - chyba że coś przeoczyłem. Jeżeli posiadasz mape 1:75k,to być moze jest to PPWK Bieszczady i Góry Sanocko-Turczańskie (2000) - zwróć wtedy uwage na zmiane szlaku o której wspominał Marcin, gdyz na tej mapie jest jeszcze stary przebieg szlaku, tzn. nie idzie on jak obecnie przez Rypi Wierch tylko schodzi do Roztok.
    IMHO na ten szlak:
    Compass - Bieszczady 1:50k lub Bieszczadzki Park Narodowy tego samego wydawnictwa,wydania z 2003 roku. Do kupienia na miejscu (np. w punkcie kasowym BdPN). Przez Internet gorzej, bo Compass realizuje zamówienia od 20zł,a koszt obu map to ok. 16-17zł.
    ExpressMap - Bieszczady 1:65k, wyd.2003, różni sie od pozostalych tym, że zaznaczo przebieg szlaków po stronie słowcackiej i sięga głębiej na teren tego kraju.
    Powodzenia.

Bieszczadnik Awatar Zosia samosia
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    z łąk i pól

Domyślnie

E no panowie. Musze jeszcze raz sie odezwać. Byłam w sierpniu na tym szlaku i wcale nie uwazam, ze wiata po polskie stronie jest taka syfna.W słowackiej znowu nie ma żadnych wygód. Wygody ma sie w domu:D:D:D. Po prostu wiaty, jak wiaty, ot i wszystko. A słowacka wiate bardzo dobrze widac ze szlaku, wiec nie problem do niej trafic. Pozdrówka dla wszystkich
    A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))

www.odkryjbieszczady.pl

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Wiata po stronie słowackiej nie jest zaznaczona na żadnej nowej mapie - chyba że coś przeoczyłem.
    Polecam słowackie wydanie map turystycznych 1:75 000 z ksiązeczkami zawierającymi opis.
    Tytuł konkretnej mapy będzie: Bukowske Vrchy Nr karty bodaj 137, ale mogłem pomylić.
    Tam są oznaczone wszystkie dozwolone mijesca noclegowe na terenie PN-u Bukowińskiego
    Jak zauważył irek, przepisy PN-u słowackiego dopuszczają możliwość odkimania pojedynczej nocy na wyznaczonych miejscach - pod Rabią Skała i chyba też poniżej Czerteża, ale trzeba zejść w dół szlakiem jakieś 150-200 metrów w pionie na taką ładniusią polanę. Tam jest też oznaczona chata myślłiwska parku Bukowińskiego, ale chyba nie do zamieszkania - niestety nie sprawdziłem tego, więc info z mapy niepewne.
    Słowacy się nie czepiają jeśli się im powie, że przyszliśmy z Runiny lub Nowej Sedlicy. A przekroczyliśmy granicę koło np Balnicy (:P ) Tam zwykle inkt nie pilnuje i można pruć szlakiem na ich stronę bez obaw :) i oni o tym wiedzą.
    Poza tym po 1-szym to już będzie inna świata :P
    Pozdrawiam wiosennie,
    Derty

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martyna
    E no panowie. Musze jeszcze raz sie odezwać. Byłam w sierpniu na tym szlaku i wcale nie uwazam, ze wiata po polskie stronie jest taka syfna.
    I wyszło na to, że Prawdziwi Mężczyźni koszący Szlak Graniczny są grymasni ;P
    Pozdrawiam,
    Derty

PS: Ale jednak czasem bywa mgła w górkach i warto mieć mapę.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie

W słowackiej znowu nie ma żadnych wygód.
    Nie wiem jak Ty, ale ja wolałbym spać na deskach (wiata słowacka) niż na ziemi (wiata polska).

parell
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin
    Nie wiem jak Ty, ale ja wolałbym spać na deskach (wiata słowacka) niż na ziemi (wiata polska).
    zgadzam się z przedmówcą :)

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez parell
    nic mi wbić nie mogą gdyż mimo wieku podeszłego ;-) dziwnym zbiegiem okoliczności paszportu się nie dorobiłem ...
    termin : przełom czerwca i lipca - więc odczuję pierwszą korzyść z tej unii - o ile oczywiście pogranicznicy zdążą się przeszkolić i umieją odczytać mój zielony dowód jako potencjalny paszport europejski
    Za Dziennikiem Polskim:
    Za kilka dni granice państw należących do Unii Europejskiej, w tym Słowacji, będziemy mogli przekraczać na podstawie dowodów osobistych. Wyjątkiem będą przejścia na górskich szlakach turystycznych, bo zapomniano zmienić zapisy w stosownych umowach.

Po przystąpieniu Polski do Unii nasze granice z Niemcami, Czechami, Słowacją i Litwą staną się granicami wewnętrznymi. Od 1 maja zatem obywatele polscy będą mogli przekraczać je na podstawie dowodu osobistego (zarówno nowego, jak i starego).

Okazuje się jednak, że nie zawsze wystarczy ten dokument; paszport okaże się konieczny - i to w miejscach, gdzie kontrole są jedynie wyrywkowe, czyli na polsko-słowackich szlakach turystycznych - pisze dziennik.

"Ruch graniczny na szlakach odbywa się na podstawie umowy zawartej między rządami Rzeczypospolitej Polskiej a Republiki Słowacji w dniu 1 lipca 1999 r., dlatego niezbędna jest zmiana zapisów" - to stanowisko Departamentu Konsularnego i Polonii Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

"Do takiego przekraczania granicy państwowej w celach turystycznych na podstawie ważnych dokumentów podróży - a tym dokumentem nie jest dowód osobisty". Na karpackim odcinku granicy polsko-słowackiej są 23 takie miejsca, m.in. w Szczawnicy, Jaworkach, Sromowcach, na Rysach, Babiej Górze i Pilsku.

"Nadal będziemy tam przeprowadzać wyrywkowe kontrole i - zgodnie z prawem - żądać paszportów" - zapowiada kapitan Marek Jarosiński, rzecznik prasowy Karpackiego Oddziału Straży Granicznej. Pogranicznicy przyznają, że sytuacja jest nieco irracjonalna i niezbyt zachęcająca dla turystów.

Potem to było jeszcze prostowane - przyznaje że sam juz nie wiem czy z paszportem czy bez :)
    pozdr
    P.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)