Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Autostop

Bieszczadnik Awatar Peter P
    Na forum od
    07.2004

Domyślnie Autostop

Witam

Jadę około 20 sierpnia... Po pięciu latach nieobecności!
    Jest nas troje - ja, moja pani i nasz psiak (na smyczy rzecz jasna :D )
    Mam pytanko. Jak dziś ludziska z samochodami reagują na taką trójkę. Ktoś miał jakieś doświadczenia - ostatnio. Może nie ma to znaczenia ale chodzi o stopa z Zagórza do Cisnej albo Wetliny a może U.G. Jeszcze nie wiem i pewnie dowiem się dopiero w Zagórzu :D .

Pozdrawiam Piotr

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Re: autostop

Z moich mizernych doświadczeń podróżowanie na stopa nie wygląda najlepiej. W tym roku w maju (ale nie długi weekend), po całym dniu łażenia po górach musieliśmy (3 osoby) przejść ok. 6 km asfaltem, a nogi już nam w d... właziły. Niestety zdrowaśki nie pomogły, nikt nie chciał się zatrzymać. Dopiero na ostatnim km ktoś nas zabrał, za co został obsypany gradem uśmiechów i podziękowań.
    Niestety tradycja w narodzie zamiera, i nie tylko ta.
    Ale zdarzają się też zaskakujące sytuacje. Oczywiście po całym dniu łażenia po górach, odcinek kilkunastu km asfaltu do samochodu, który gdzieś tam został (a właściwie został przez nas zaparkowany w zupełnie innym miejscu niż powinien, ja oglądałam mapę ). Nikt się nie chciał zatrzymać, oprócz ... uśmiechniętego kolesia na czerwonym quadzie. Wszyscy się nie zabraliśmy, ale przynajmniej jedna osoba, która podjechała po samochód. Już nie wspomnę o tym, jakich wrażeń jazda quadem mu dostarczyła. Nam zresztą też jak w radosnym osłupieniu patrzyliśmy za odjeżdżającym kolegą przycupniętym jednym półdupkiem na zderzaku quada, walczącym o życie. Naszym wybawcą był ponoć znany bieszczadzki fotograf, tamże mieszkający. Jak czyta forum, jeszcze raz wielkie dzięki - za uratowanie nóg i wrażenia :D .

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Peter P
    Mam pytanko. Jak dziś ludziska z samochodami reagują na taką trójkę.
    Różnie z tym bywa - takie czasy niestety i trzeba kierowców tez zrozumieć, a nie da się ukryć, że coraz mniej chętnie zabierają autostopowiczów. Jako kierowca powiem Ci że duzo zalezy od wyglądu - niestety - liczy sie pierwsze wrażenie. Jeżeli na stopie stoi jakiś umorusany "dredol" to szanse ma marne (bez urazy dla właścicieli dredów).
    Byc moze w Bieszczadach szanse są większe, jak i w innych regionach tuystycznych - osobiście jak tam jestem to zawsze zabieram autostopowiczów jak mam miejsce. I tylko tam. Kierowca zawsze chętniej weźmie pare niż 2-3 facetów, ze względów bezpieczestwa. Wasz piesek niestety na pewno mocno ograniczy ilość zatrzymujących się samochódów. Wyaje mi się też, że dobrze jest aby kierowca widział co ma zabrać - bagaże, pies, itp - powinny stac na widocznym miejscu. Nie ma nic bardziej irytującego, jak np. jedna osoba zatrzymuje stopa, auto sie zatrzyma, a wtedy z krzaków wylatuje jeszcze 2-3 osoby z plecakami 80L każdy :)
    W każdym razie jak na mnie traficie, to możecie liczyć na miejsce :) Podaj jeszcze jaki to piesek Będe w Bieszczadach od soboty do końca sierpnia - a nóż/widelec?
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Ale ja nie mam dredów (niestety), wiek też nie cielęcy, a było nas 2 baby + facet. No może byliśmy troche umorusani błotem, ale na Bieszczady to nie nowina.
    Co ciekawsze, kierowcy tzw. gorszych samochodów usprawiedliwiali się gestami, że maja fulla lub kończą w danej miejscowości. Te lepsiejsze bryki śmigały bez zdejmowania buta z gazu.

Peter P - jak zmienisz plany na 2 połowę września, to machaj, ile wlezie. Na pewno się zatrzymamy.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wyżyna....Lubelska

Domyślnie

Miałem wesoła sytuację: wracaliśmy z żona z wołosatego do Cisnej, zatrzymała nas grupka 8 łazików róznej płci żeby do U.G., jako że mam duzy wóz (choć zarejestrowany na 4 osoby :( ) mówie: jak sie zmieśicie wszyscy to wsiadać. Zapakowali sie wszyscy, dobrze że bez duzych pleckaów byli W UG na krzyżówce zatrzymała nas straż graniczna do kontroli. Sowlim zwyczajem zagadałem o ich Land Rovery więc nawet nie spojrzał w dokumenty ale zajżał do samochodu. Ile was tak sie zmiesciło? 8 (w sumie było nas 10). Nie wierze. Zarzadziłem wysiadke: 5 z tylnej kanapy, 3 z tylnych drzwi...aż reszta strazników wyszła z samochodu i sie pokładali ze smiechu jak sie oni wygruzali jak sardynki....jeszcze pare minut pogawędki ze strażnikami i pojechałem dalej. Jak sie potem okazało nasi pasażerowie zostawlili nam kartke(pocztówke) z podziękowaniami. Było wesoło...Ogólnie ludzie mało biora na stopa, busiarze za to chetnie bo to dla nich kasa...Szlismy z Górnej Wetlinki do Przysłupa, nikt sie nie zatrzymał, wreszcie za Smerkiem zatrzymał sie bus i zgarnał za 5 km jazdy po 4zł niestety...

Na forum od
    07.2004

Wasz piesek niestety na pewno mocno ograniczy ilość zatrzymujących się samochódów.

Pewnie tak :( . Choć ludziom bardzo często się ten psiak podoba. To suczka Siberian Husky. Często się ludziska oglądają i pytają o nią - mały plus :P

Wyaje mi się też, że dobrze jest aby kierowca widział co ma zabrać - bagaże, pies, itp - powinny stac na widocznym miejscu. Nie ma nic bardziej irytującego, jak np. jedna osoba zatrzymuje stopa, auto sie zatrzyma, a wtedy z krzaków wylatuje jeszcze 2-3 osoby z plecakami 80L każdy :)

WIEM!!!

W każdym razie jak na mnie traficie, to możecie liczyć na miejsce :) Podaj jeszcze jaki to piesek Będe w Bieszczadach od soboty do końca sierpnia - a nóż/widelec? [/quote]

My będziemy się szwędać w okolicaxh - Cisna, Wetlina, U.G. od 21 sierp. do końca tego miesiąca. Nietrudno będzie nas przeoczyć. Jesteśmy OBOJE dość wysocy - 185 cm. :P - No i Husky - załączam zdjęcie psiaka :D

Może się spotkamy
    pozdrawiam Piotr
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Na forum od
    07.2004

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez geograffus
    http://forum.bieszczady.info.pl/viewtopic.php?t=1442

Dzięki

Wczoraj po wysłaniu mojego posta, przeszukiwałem grupę i też znalazłem. :)

A wie ktoś może jak się kierowcy PKS w Bieszczadach zapatrują na dość duże psy w swoich ogórkowatych bolidach

pozdrawiam Piotr

Na forum od
    07.2004

Cytat Zamieszczone przez Goska
    Peter P - jak zmienisz plany na 2 połowę września, to machaj, ile wlezie. Na pewno się zatrzymamy.
    No niestety nie mogę :(

Może za rok???

pozdr. Piotr

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2004

Domyślnie

W ubiegłym roku wędrowałam po Bieszczadach z dogiem niemieckim. Nie miałam żadnych problemów ani w pociągach, ani w autobusach w Bieszczadach, również busiarze zabierali nas bez gadania. Zresztą w lokalach miejscowych patrzono na nas przychylnie (fakt, że w większości można było usiąść na dworze) a hitem był pobyt mojego psa na odczycie w Muzeum w Ustrzykach Dolnych oraz na koncertach i Bojkowianie. Przespała wszystko. Tak więc bez obaw, jestem przekonana, że nie będziecie mieli kłopotów. Jedynie martwi nowy Regulamin BPN, ale jak jest w praktyce opowiecie po powrocie.
    Pozdrawiam
    Ewa
    "Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia"

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów