Cytat Zamieszczone przez długi
Uderz w stół...
Spędziłem niezapomniane chwile w Beniowej i szeroko rozumianych okolicach na obserwacji przyrody. Ale tam wtedy nie było parku. Jak nastał Park, więcej tam nie byłem, choć pewnie wrócę na szlak.
Ależ ja nie chcę Ciebie palcem pokazywać za łażenie tam, czy PN tam już był, czy nie:)
Specjalnie nie pisałem, że to Długi, tylko osoba, która, jak wiele innych tam bywała, coś widziała, przeżyła. Ale Twoim śladem zechce pójść wielu. Tak powstaje lawina. I nie sądź, że mam Tobie lub komukolwiek za złe, że ją niechcący uruchamia :) Mam tylko prośbę do tych, którzy ewentualnie mają chętke na bycie ową lawiną, żeby pomyśleli po co tam są zakazy.

Czy zdążamy do tego, że wszystkie ścieżki w Biesach zostaną zakazane, rozszerzymy park do Komańczy lub lepiej do Krynicy, na Smereku pkt widokowy przewodnik powie patrz w lewo - Rawki - wstęp 15 zł. Na polu namiotowym prąd, ciepła woda, jak w domu.
Jeśli nie ustanie MODA na Biesy i Beskid Niski, to może tak się zdarzyć :) Autochtoni osiągną swój cel - będą mieli obroty z turychów, a my Panie Długi poszukamy wraz z Piotrem pustych gór gdzieś na świecie:)

Gościłem parę lat temu ludzi z Holandi[...] Nie ma jeszcze Parku, ale czy wypada tak płoszyć przyrodę w miejscu cichym. Widzieliśmy czaple, bociana czarnego i inny ptasi drobiazg.
Zapewniam, że w miarę, jak 'miłośnicy' będą wykupować działki, zabudowywać, rządać lepszych dróg do droższych wózków, więcej knajp, bo co tu robić w tych górach itd itd, to już niebawem niczym tam Holendrów nie zadziwisz. I jedyną formą ochrony przed ludźmi-więźniami cywilizacji będzie rezerwat, a może i PN:) Teraz kupujemy działki, żeby postawić namiot, ale gdy przyplączą się dziecki, to zamienimy chętnie namiot na domek w miejscu uroczym. Niejeden naciągnie prawo, żeby jakąś budę wystawić w miejscu pięknym (vide okolice Wetliny) niejeden da w łapke, albo innym fortelem się posłuży. Taki los człowieka Panie :) I będzie tak piknie jak nie przymierzając w Zawoi i okolicach :P

W cywilizowanym świecie tego nie ma. Wszystko jest oznakowane, wytyczone, reszta to teren prywatny, wstęp wzbroniony. Tak tam jest. Czy u nas też tak ma być?
Obawiam się, że Twoja wizja się ziści. I to już niedługo :( chyba że tak jak w Niemcach, ochrona krajobrazu stanie się priorytetem władzy. Inaczej czeka nas dzika prywatyzacja wszystkiego, bo każdy przecież ma prawo do realizacji swoich marzeń. B ędzie prywatnie do brzegu Osławy, a dalej reZerwat dla tego, co zechce jeszcze w takim sąsiedztwie żyć. I nie bierz mnie proszę za pesymistę...to procesy niemal naturalne, bo wynikające z mentalności ludzi. Może warto, tak jak organizacje ekologiczne sugerują, kupować tereny, ale nie pod zabudowę, tylko po to, żeby tworzyć na nich prywatne rezerwaty? Ale gdzie by tu w naszej krainie znaleźć takich szaleńców? Kupuje organizacja eko, ale sponsorzy sa prywatni, dodam :)

Miłośnikom dzikiej i nie tkniętej przyrody polecam Rumunię [...]
Ale za tymi miłośnikami nachodzą hordy 'klapkowiczów' z dziećmi, pieskami na smyku, nieodpartą potrzebą żerowania na lodach, pizzach, zapiekanach i wjeżdżania wszędzie brykami, bo w końcu po to się tyl na nią robiło... I cykl sie powtarza. Pionier przychodzi - hyyyy, dyszy podjarany na dzikość, później zaraz leci się chwalić innym i za 10 lat pionier lata po świecie i szuka czegoś zdatnego do 'hyyyykania'. I jeszcze narzeka na hordę ciągnącą nie wiedzieć czemu za nim :) Tak to jest - spokój zawsze ucieka przed tłumem i nigdy nie może się oderwać od tego peletonu :) Nie radzę nikomu nic, ale sam wypróbowałem swoje metody - usmiecham sie do stonki na pikach i mam przynajmniej satysfakcję, gdy widzę miny 'klapkowiczów' zaszczyconych takim uśmiechem :) Kto ciekawy, niech sobie zrobi doświadczenie :D Poza tym wśród 'klapkowiczów' pełno jest fajowych ludzików :)

A tam, gdzie jest ważny interes PRZYRODY, tam ma być reserved. Zagorzały miłośnik ciszy i tak tam wlezie, tylko cisiunio i nie pochwali się nikomu, a stonka będzie patrzała z platformy za 15 zeta od facjaty i lizała swoje lody. I może wtedy każdy będzie zadowolony? W końcu o to przecież chodzi :)

Derty 'Zielony' :P