Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Akcja worek:)

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie

Faktycznie, zdjęcia brzegu ukraińskiego były robione z tego samego miejsca, ze ścieżki prowadzącej do Grobu Hrabiny. Nie zorientowałem się od razu, bo Irek "zjadł" (a może raczej "wypił") San. Za to sfotografował krowy, czego Piotrowi się nie udało. Wędrował tamtędy pewnie w porze udoju.

No i co, Szaszko ?!
    Gadaj chłopu święte słowa,
    A on na to: moja krowa.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar Szaszka
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    znad morza

Domyślnie

SB, oba zdjecia mówią prawdę, i prawdopodobnie oboje mamy rację.
    Zgadza się - nie ma plotu i pola minowego za Sanem, odgradzajacego biedne krowki od wodopoju. :)
    Ale ja nadal upieram sie, ze ten plot istnieje wzdluz granicznej linni kolejowej Sianki - Przel. Użok. Bo go widzialam na wlasne oczy.
    Po prostu od miejsca, gdzie pasą sie ukrainskie krowki do linii kolejowej jest jeszcze calkiem spory kawalek.
    Nadal wiec stwierdze, że gdyby ktoś chcial udac sie na wycieczkę z dworca Sjanky prosto w kierunku grobu hrabiny, to zaraz za torami wpadlby na plot graniczny.
    Oni naprawde pilnują tej linii kolejowej jak oka w glowie, na każdym wiadukcie z obu stron stoją uzbrojeni wartownicy, tak samo strzeżone są tunele.
    Natomiast szlak graniczy do takiego Opolonka jest już zarośniety krzaczorami i zaniedbany, a sama sistjema zardzewiala i dziurawa.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie

Ależ ja Ci wierzę.
    A tak w ogóle to mam złe przeczucia. Cały "worek" bieszczadzki może już tak niedługo zarośnie jak b. szlak do Opołonka.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Jastrząb z Otrytu

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Kiedyś siedziałem przy bacówce w Beniowej i gapiłem się na piękną, okazałą samotną lipę rosnącą w sąsiedztwie ruin cerkwi. Zdjęcie mi gdzieś zaginęło
    Może ktoś ma dobrej jakości i prześle mi skan w najwyższej rozdzielczości ( rozmiar pliku praktycznie bez limitu).
    Długi

pintez
    Guest

Domyślnie

no i prosze jak szczegolowe informacje dostaje,lacznie z lokalizacja miejscowej trzody,swierkow i drutow kolczastych-wiedzialem gdzie wrzucic temat zeby dostac dobry cynk :D
    Pozdr.pintez

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sanok

Domyślnie

jakieś 3 lata temu koło tej wspaniałej samotnej lipy piorun zabił faceta, który wędrował sobie z Sianek z żoną i dziećmi, tragedia. Zadzwonili po pomoc ale zanim ktoś przyjechał to człowiek zmarł. Kilka lat temu złapała tam burza mojego kolegę, mówił, że nigdy w życiu tak się nie bał. Pechowe miejsce...a zdjecia niestety nie mam, z Beniowej mam, jak pewno wszyscy, chrzcielnicę z rybą. Fajny jest ten wątek o sistiemie i Siankach, ostatni raz szedłem tam w 1998r., później kilka razy byłem po ukraińskiej stronie - dworzec i okolice przełęczy, fajne wrażenie, zwłaszcza jak z pociągu widzieliśmy ludzi koło cmentarza w Beniowej, im pewno wydawało się, że znajdują się na końcu świata, a my kilkaset metrów od nich mieliśmy całkowicie odmienne uczucia.

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Pozdrówka
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie

Faktycznie, poznaję to drzewo. I ta lipa to nie jest lipa (tylko prawda).
    No, no, no, nie spodziewałem się ...
    Ale zaraz... A gdzie zdjęcie tego pioruna ?
    :D

Mnie tam co prawda piorun nie trzepnął (jak dotąd jeszcze nie), ale koło lipy Michała też przeżyłem przykrą przygodę. Opisałem ją na forum w 2002 r. po powrocie z urlopu; chciałem teraz załączyć tylko link, ale nie mogłem odnaleźć swojego starego postu.
    Cytuję więc teraz ów fragment, skopiowany z dysku:

"(...) Załamanie takowe (pogody - SB) nastąpiło natomiast 11. września, gdy ze szwagrem - rekonwalescentem (szczegóły później) wybraliśmy się do Sianek - w słynnym „worku” bieszczadzkim. Już na parkingu w Bukowcu się zachmurzyło. Ulewny deszcz złapał nas za cmentarzem w Beniowej, jeszcze na odkrytym terenie. Biegiem do lasu. Pod dużymi, starymi świerkami wschodnio - karpackimi staliśmy pół godziny, chroniąc się przed ... gradem (wielkości grochu). Gwałtownie się też wtedy ochłodziło.
    I z lipcowo - sierpniowej aura zrobiła się październikowo - listopadowa (polski wrzesień gdzieś się zawieruszył). 12. września zaczęło solidnie padać, wiał zimny wiatr, temperatura w południe „aż” 8 st. I tak było, z wyjątkami, do końca mojego pobytu. (...)"
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec
    Faktycznie, poznaję to drzewo. I ta lipa to nie jest lipa (tylko prawda).
    No, no, no, nie spodziewałem się ...
    Ale zaraz... A gdzie zdjęcie tego pioruna(...)"
    Hehe - stoi pod drzewem

Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)