No to w ramach podpowiedzi kolejny cytat, po przeczytaniu którego na pewno domyślicie się nazwiska bohatera książki. Ale nie o to chodzi w pytaniu.
Przypominam, że zagadka dotyczy nazwiska autorki i tytułu książki.
"Wracając do Siwickiego [gen. broni Floriana Siwickiego - przyp. SB], miałem napisać dla niego wystąpienie zawierające plan wprowadzenia stanu wojennego. Jak zwykle pracowałem w nocy, sam jeden na piętrze. (...)
Kiedy generał udzielał mi wskazówek, jak mam to jego przemówienie napisać, zwróciłem mu uwagę:
- Obywatelu generale, trzeba poruszyć kwestię broni. Kto i kiedy będzie do tego upoważniony.
- To nie moja sprawa - odrzekł ze zniecierpliwieniem.
Pomimo to wtrąciłem takie zdanie, generał je zauważył, wściekł się i kazał je wykreślić z ostatecznej wersji. Ale ta poprzednia jeszcze w nocy powędrowała do Waszyngtonu]. [podkreśl. moje - SB]
Chyba po dwóch dniach, w czasie posiedzenia w sztabie, generał Kiszczak oznajmił, że ze źródeł rzymskich wiadomo, iż plan wprowadzenia stanu wojennego przedostał się na Zachód. Od razu wiedziałem, że to z Waszyngtonu kopia mojego dokumentu powędrowała do Watykanu. A tam przecież roiło się od szpicli."
Cóż tu jeszcze podpowiedzieć ? Na razie tylko to, że autorką ksiązki jest znana polska pisarka.

Odpowiedz z cytatem
Zakładki