Miałem się już nie odzywać, sądząc że temat jest zakończony i miałem tego nie pisac, ale mnie zmuszasz, gdyż nie lubię, jak ktoś kto mnie na oczy nie widział zarzuca mi niewiedzę i indolencję. Przypominam, że odnosnie tej nieszczesnej płyty OSB mój post był wyłacznie pytaniem - z czystej ciekawości i dostalem odpowiedź od Jula, więc nie rozumiem czego wkladasz kij w mrowisko, skoro temat dawno był zakończony.Zamieszczone przez Ajgor
Nie mam w zwyczaju wypowiadać się w tematach na których sie nie znam. Na tych na ktorych się znam, mam prawo wyrazic swoją opinię. Z zawodu jestem technologiem drewna, przepracowałem w swojej branży wystarczająco duzo czasu, żeby mieć pojęcie o czym pisze. Dodatkowo posiadam m.in. uprawnienia (i w związku z tym prawo do potwierdzania zgodności z PN) do sortowania tarcicy konstrukcyjnej metodą wizualną (wytrzymałościową) K27-K35 (KG, KS, KW). W skrócie polega to na tym, że na "oko" można ocenić, eliminując poszczególne wady czy drewno o danym przekroju może utrzymać dana konstrukcję, czy nie i okreslić minimalny przekrój oraz stwierdzić czy w ogóle nadaje się na konstrukcje. Opracowania tej metody podjał się prof.dr.hab Witold Dzbeński z Instytutu Technologii Drewna w Warszawie u ktorego mialem okazję osobiście się z nią zapoznać. Robi się to głównie celem oszczędności materiału w związku z coraz cieńszym surowcem pozyskiwanym w lasach. Do tej pory wiele konstrukcji robiło się na "pałe". Komuś się chciało to obliczyći i wprowadzić w zycie (nie wszedzie - budownictwo szkieletowe), żeby tam gdzie wystarczy 70*140 nie pakowali 100*200 na przykład, itp. Obejrzenie bali czy belek nawet na zdjęciu może dużo powiedzieć i gdy oglądam fotki z budowy widzę na nich więcej niż ktoś kto sie tym nie zajmuje. To tyle gwoli ścisłości i EOT w końcu.