Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Informacje o cenach i trasy

Mieszany widok

pooh
    Guest

Domyślnie Informacje o cenach i trasy

witam serdecznie;

wybieram sie w bieszczczady na poczatku sierpnia.
    chcialbym sie zorientowac apropo cen za noiclegi w tym roku
    moze ma ktos do polecenia fajna trase na 7 dni - nie znam jeszcze tych terenow
    z gory dzieki

Maxi
    Guest

Domyślnie

Zalezy w jakich warunkach byś chciał spać...
    Jeśli Tobie wszystko jedno to ja bym polecał na pierwszy raz trase:

dzien1 - Łupków - niebieskim szlakiem granicznym do stacji kolejki Balnica. Tam mozesz się przespać w domq, albo pod chmuyrką przy ognisku
    dzien 2 - Z Balnicy do Cisnej, albo torami (bedzie duzo szybciej, ale gdy uslyszysz dzwiek charakterystyczny dla pociągu, to spieprzaj szybko w krzaki :D), albo niebieskim szlakiem do przełeczy nad roztokami, i z tamtąd żołtym szlakiem, po asfalcie, do Cisnej.
    dzien 3 - Z cisnej, np stopem do Smereka i dalej pieszo już czerwonym szlakiem wchodziswz na Smerek i Polonine wetlińską. Albo dojezdzasz do wetliny i z tamtąd wchodzisz żołtym szlakiem na przełecz Orłowicza (koncowke bedziesz podchodzil idac tyłem, takie widoki wypasiaste sa ). I dalej już wetlinska. Na nocle warto isc do schroniska pod małą rawka.
    W schronisku jesz wyrypiastego nalesnika (podobno już ich tam nie ma?? )
    A jesli na ten dzień mało ci bedzie jeszcze chodzenia, to koniecznie wejdz zobaczyć zachód słońca z Wielkiej Rawki ! Oczywiście jesli ładna pogoda będzie i musisz mieć latarke, bo złazić bedziesz prawie po ciemku.
    dzien 4. Drałujesz na polonine carynską. Albo zielonym szlakiem prosto od schroniska pod rawkami, albo cofasz się do Brzegów Górnych i tam wchodzisz na czerwony szlak. Przechodzisz calą Caryńską, najcześciej wypowiadając słowa "ach" i "och" schodzisz do Ustrzyk grn, i dalej idziesz (jedziesz?) do Wołosatego. Znajdujesz sobie jakiś nocle, np na strychu u jakiegoś gospodarza i idziesz na piwo :)
    dzien 5 klasyczna trasa. Polecam zostawić rzeczy na miejscu. Wchodzisz na Tarnice niebiesjkim szlakiem, a potem czerwonym na Halicz i Rozsypaniec, i wracasz.
    dzien 6,7 jedziesz gdzies nad Soline :)

Na pierwszy raz to myśle wystarczy :]

Jeśli chcesz spać w schroniskach, to nie wyjdzie to cie drożej jak ok 10 zl za noc

pozdrawiam :]

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maxi
    Jeśli chcesz spać w schroniskach, to nie wyjdzie to cie drożej jak ok 10]
    Bez jaj, psze Pana, bez jaj. Albo zapodaj namiary na takie schronisko...
    W Cisnej "PH" nocleg na strychu kosztuje 12zł/doba, w Jaworcu to na glebe nawet nie wystarczy bo 11zł kosztuje. W Wetlinie 12zł jedynie w zbiorówce, PMR najtańsza dostawka 12zł w Ug tak samo + opłata klimatyczna. Nocleg w schronisku to zazwyczaj wydatek 18-25zł/doba. Zniżki dla nocujących powyżej 30 dni (rotfl). Nie licze chaty w Łupkowie i Balnicy bo to nie schroniska. Optymizm optymizmem, ale ten to już jest skrajny
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Re: Informacje o cenach i trasy

Cytat Zamieszczone przez pooh
    witam serdecznie;

wybieram sie w bieszczczady na poczatku sierpnia....
    Jeśli interesują Cię opisy różnych tras - grzebnij po historycznych postach. Ten temat przewijał się już kilkakrotnie. Jeśli dobrze pamiętam, doradzali starzy wyjadacze, tak więc info z najlepszych źródeł.
    Ja niestety nie bardzo mogę poradzić, na razie jestem biszczadzkim żółtodziobem. Co prawda z "gębą otwarą" z zachwytu, ale doświadczenia i informacji jeszcze nie staje na radzenie innym.

A może wypróbujesz najlepszy sposób - odkrywanie Bieszczad na własną rękę? Potrafią zaskoczyć - to już wiem.

Maxi
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Jeśli chcesz spać w schroniskach, to nie wyjdzie to cie drożej jak ok 10]
    Bez jaj, psze Pana, bez jaj. Albo zapodaj namiary na takie schronisko...
    Prosze bardzo:
    (i powtarzam, że średnio wyjdzie 10 zl)
    -schr w łupkowie 10 zl
    -chata w balnicy - tam kobieta zdziera, chyba 14 zl
    -W wetlinie w szkole 9 zl (8 + 1 klimatyczne)
    -schr pod mala rawką - chyba 11, albo 12
    -w wołosatem, na sianie u jakiegos gospodarza na strychu - 8 zl za noc

nad soliną po schroniskach nigdy nie łaziłem wiec nie wiem jak tam

aha, no wiem, nie powinienem pisać, ze jesli chce spac po schroniskach, ale jezeli w ogole nie zalezy mu na komfortowych warunkach :)
    oto chodzilo

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Tak, chodziło mi o to,żeby nie pisać że to ceny w schroniskach, bo tak nie jest. Śpiąc gdzie popadnie oczywiście można wyjść na średnią 10zł, a nawet mniej. Pod MR nie chyba 11 albo 12 tylko 12zł to kosztuje dostawka, pokoje są znacznie droższe, zresztą w miare aktualne ceny masz zbite tu: http://www.twojebieszczady.pl/schr.php
    Piotr

Indy
    Guest

Domyślnie

:

W schronisku jesz wyrypiastego nalesnika (podobno już ich tam nie ma?? )

pozdrawiam :]
    Niestety NIE MA NALESNIKÓW

przeniesone do chaty wędrowca w Wetlinie

Pozdrawiam

Maxi
    Guest

Domyślnie

przynajmnije już wiemy o co nam chodzi

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Pod MR nie chyba 11 albo 12 tylko 12zł to kosztuje dostawka, pokoje są znacznie droższe, zresztą w miare aktualne ceny masz zbite tu: http://www.twojebieszczady.pl/schr.php
    My spaliśmy na górze, na strychu, tam gdzie się po drabinie wchodzi, na materacach i placilismy na pewno nie wiecej jak 12 zl :]

pozdrawiam

Rambo John
    Guest

Domyślnie

Oficjalne ceny oficjalnymi cenami, ale czasami można "wywalczyć" sobie na lepiej. W zeszłym roku podczas rozpoczynającej się rowerowej wyprawy w Bieszczady nocowałem razem z kolegą w schronisku PTSM w Ustrzykach Dolnych. Zanim to się jednak stało, tuż przed rozmową z kierowniczką schroniska (przemiła pani) poznalismy jej córkę (nawet bardziej miłą), i tak się stało, że spaliśmy sami w ogromnej świetlicy (tzw. pomieszczenie zastępcze), i na materacach (tzw. posłania zastępcze) i zapłaciliśmy 3,50 zł za osobę...

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rambo John
    tuż przed rozmową z kierowniczką schroniska (przemiła pani) poznalismy jej córkę (nawet bardziej miłą), i tak się stało, że spaliśmy sami w ogromnej świetlicy (tzw. pomieszczenie zastępcze), i na materacach.
    Czekaj, czekaj, te 3,50zł to było z córką czy bez, bo sie zgubiłem...?
    Piotr

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)