Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 116

Wątek: Bieszczadzka Kolejka Lesna

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar hormon_so
    Na forum od
    01.2010
    Rodem z
    Solina PL / Nuneaton UK

Domyślnie Odp: Kolejka lesna

Nie, nie szynobus.
    Instalacje CNG mozna zamontowac do tego silnika nawet podejzewam.
    Jak dla mnie najlepszy by byl parowoz ale wtedy Park Narodowy by nie zezwolil.
    Jesli jest juz diesel to mozna go troche unowoczesnic. Jaki zabytek stanowistara Rumunska lokomotywka ktora psuje sie niemilosiernie.
    Widze ze kazdy pomysl najlepiej wysmiac zamiast przedyskutowac...
    forum onetu prawie sie zrobilo....
    pozdrawiam

sosenka
    Guest

Smile Bieszczadzka Kolejka Leśna

Początkowa stacja kolejki w Majdanie znajduje sie na prawo od szosy. Do wyboru są dwa warianty wycieczek - do Przysłupu i do Balnicy.
    Czy w maju kolejka jest czynna? Który wariant lepiej wybrać i ile czasu mniej wiecej trwa powrót? I jak wygląda droga tzn czy nie jest stroma i zbyt męczaca bo idę z dzieckiem.
    A może ktoś ma jakieś inne propozycje jak spędzić 3 dni z kilkuletnim dzieckiem? Dotychczas byliśmy w Polańczylu, Solinie, Sine Wiry, Rosolin, chodzi mi o jakąś w miarę nietrudną trasę/szlak spacerowy. Dziękuję!

Domyślnie Odp: Bieszczadzka Kolejka Leśna

Ta beszczadzka ciuchcia to w zasadzie zadna atrakcja...jedzie się wsród haszczy,, lasem, widoczków zadnych........a wrazenia jak z pociągu podmiejskiego........szczerze mówiąc rozczarowałem się jadac nią........

Bieszczadnik Awatar Gery
    Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Chrzanów

Chaszczy nie lubisz? Ja jesiennego wyjazdu bez kolejki sobie nie wyobrażam, mój czteroletni syn już się cieszy. Trochę wyobraźni
    Pozdr

Cytat Zamieszczone przez Nowiny
    W sobotę rusza kolejka w Bieszczadach
    źródło - http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ZADY/120429835
    Wojciech Zatwarnicki

Już za niespełna tydzień rusza najsłynniejsza kolej na Podkarpaciu. 28 kwietnia na trasę wyjedzie pierwszy skład "Bieszczadzkiej ciuchci” w sezonie wiosenno-letnim.
    Według obowiązującego rozkładu, kolejka będzie kursowała do 21 października.
    Do końca czerwca regularne kursy odbywać się będą w weekendy i dni świąteczne raz dziennie na trasie Majdan - Przysłup - Majdan i Majdan - Balnica - Majdan.
    Od lipca kolejka będzie kursować codziennie a w weekendy dwa razy w ciągu dnia na w/w trasach.

Ceny biletów w zależności od trasy kosztują od 12 zł do 21 zł, normalny i ulgowy od 10zł do 15 zł. Poza rozkładem jazdy organizowane są przejazdy na zamówienie pociągiem lub 10-osobową drezyną.
    Rezerwacja i informacja pod nr. tel.13 46 86 335. Dokładny rozkład jazdy na stronie http://www.kolejka.bieszczady.pl/rozklad-jazdy

Bieszczadzka kolejka wąskotorowa powstała w 1897 roku. Jej głównym zadaniem był transport drewna.
    W latach 30 XX wieku przeszła pod zarząd lwowskiej dyrekcji PKP i wtedy rozpoczęła przewóz ludzi, który z czasem stał się atrakcją turystyczną.
    W 1996 r. Lasy Państwowe administrowanie kolejką przekazały Fundacji Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej. Kolejka rocznie przewozi około 70 tys. pasażerów.
    No i fajnie!

Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    racjonalista.pl

W myśl starożytnej PR-owej zasady "nieważne co gadają byle gadali":

I ludzie gadają. Zdjęcie nr 7 ze strony http://kolejka.bieszczady.pl/rozmaitosci/

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

A A AAKTUALNOŚCI2013-12-01, 00:00komentarze (4)

Bieszczadzka kolejka leśna będzie zarabiać w zimie

Fot.: Fot. W. Zatwarnicki
    Bieszczadzka ciuchcia jest coraz popularniejsza wśród turystów.

Bieszczadzka leśna kolejka wąskotorowa będzie kursować podczas tegorocznej zimy. W tym roku przewiozła już 94 tys. turystów. I będzie zarabiać nadal na turystycznym biznesie.

Jak informuje Mariusz Wermiński, prezes fundacji zarządzającej bieszczadzką kolejką leśną, w okresie zimowym będzie można zamówić kurs kolejką w każdy dzień. Natomiast podczas ferii szkolnych zaplanowano uruchomienie regularnych kursów w soboty.
    Zimowe podróże leśną kolejką dla turystów rozpoczęto w 2011 r., po 15 latach przerwy. W zimie trasa wąskotorówki biegnie z Majdanu do Dołżycy.
    To był rekordowy rok
    Dzięki dużemu zainteresowaniu ze strony turystów, zawiadujący kolejką zgromadzili więcej środków na konserwację i modernizację torowiska, taboru kolejowego oraz budynków stacji. A wpływy ze sprzedaży biletów są podstawowym źródłem utrzymania bieszczadzkiej kolejki.
    Na trasie wąskotorówki trwają prace konserwatorsko-remontowe. Do końca listopada pracownicy BKL chcą zakończyć m.in. wymianę podkładów kolejowych na niektórych odcinkach torowiska. W tym roku wymieniono już prawie 1500 podkładów.
    Bieszczadzka kolejka wąskotorowa powstała w 1898 r. Jej głównym zadaniem był wówczas transport drewna. W latach 20. XX wieku przeszła pod zarząd lwowskiej dyrekcji PKP. Wtedy też rozpoczęto przewóz ludzi, który z czasemstał się atrakcją turystyczną.
    Wzloty i upadki
    W swej długiej historii kolejka przeżywała okresy prosperity, kilka razy groził jej upadek. W czasie I wojny światowej eksploatowali ją Austriacy. Korzystali z niej również hitlerowcy podczas ostatniej wojny. Podczas przesuwania się frontu niemiecko-radzieckiego ze wschodu na zachód ciuchcia mocno ucierpiała. W trakcie krwawych bojów na tych terenach zniszczone zostały torowiska, zerwane mosty, zdewastowany tabor.
    Po wyzwoleniu podjęto decyzję o odbudowie wąskotorówki. Jednak dopiero z początkiem lat 50. wyruszyły na trasę regularne składy towarowe, zaś w latach 60. przywrócono kursy pociągów pasażerskich.
    Po wojnie kolejka nigdy nie podlegała PKP, chociaż funkcjonowała w oparciu o przepisy ruchu na normalnej kolei. „Orient Ekspres” był też jedyną leśną wąskotorówką, która przewoziła pasażerów według stałych rozkładów jazdy.
    Oprac. si
    http://www.strefabiznesu.nowiny24.pl...rabiac-w-zimie
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

elkaksz
    Guest

Domyślnie Kolejka Bieszczadzka

Czy kolejka juz kursuje normalnie wg. rozkładu? Chcemy jutro jechac...

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Domyślnie Odp: Kolejka Bieszczadzka

elkaksz:) pojechałaś?
    a ja mam inne pytanie. W zeszłym roku obiło mi się o uszy, że ktoś wpadł na pomysł ciągnięcia kolejki z Łupkowa. Pomyślcie sami, przesiadka z PKP w Łupkowie, i dalej turkoczącym leśnym wagonikiem ....
    Tylko czy ktoś wie, czy te plany choć trochę zaczęły się realizować?
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Kolejka Bieszczadzka

w smolniku widzialam jak tory naprawiaja..wiec moze cos z tego bedzie
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)