Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 116

Wątek: Bieszczadzka Kolejka Lesna

Mieszany widok

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Domyślnie Odp: Bieszczadzka Kolejka Leśna

2015-02-25 08:39
    Bieszczady: Kolejka leśna święci triumfy. Setki chętnych do przejażdżki

[fot: Fundacja BKL, kolejka.bieszczady.pl]

Po 150 osób w każdą sobotę przyciąga Bieszczadzka Kolejka Leśna. To nowy turystyczny hit w tym rejonie. W trakcie tegorocznych ferii BKL było ciągnięte przez "bieszczadzką ciuchcię", czyli parowóz Kp-4.
    "Choć tej zimy po raz ostatni na trasę wyjedziemy w najbliższą sobotę, to tegoroczny sezon możemy już uznać za udany. Nie brakowało chętnych na zimowe podróże bieszczadzka kolejką; sprzyjała pogoda, a wypoczywającym odpowiadała atmosfera zimowego kuligu na trasie wąskotorówki" - mówi prezes [COLOR=#FF0000 !important]fundacji[/COLOR] zarządzającej kolejką wąskotorową Mariusz Wermiński.W czasie ferii kolejka kursuje na trasie Majdan - Balnica i z powrotem. Skład ze stacji w Majdanie w każda sobotę wyrusza w południe. Podróż trawa ok. dwóch godzin. Przed podróżą i już po dotarciu do celu pasażerowie są częstowani gorącymi napojami.
    Na trasie parowóz ciągnie ogrzewany wagon zamknięty oraz jeden lub więcej, w zależności od zainteresowania, wagony półotwarte; te ostatnie opalane są umieszczonymi w nich piecykami tzw. "kozami".
    W tym roku na trasie po raz pierwszy od 1978 r. pojawił się parowóz Kp-4. Nazywany przez wielu "bieszczadzką ciuchcią" może rozwijać prędkość do 35 km/godz.; na trasie kolejki leśnej obowiązuje jednak ograniczenie do 15 km/godz. Parowóz posiada skrzynię węglową o pojemności dwóch ton."Od niedzieli przez najbliższe dwa miesiące kolejka będzie miał przerwę techniczną, która wykorzystujemy na konserwacje i naprawę urządzeń. Jednak w kwietniu będziemy wykonywać [COLOR=#FF0000 !important]kursy na zamówienia indywidualne; mamy już kilka zgłoszeń" - zauważył Wermiński. Popyt na usługi firmy ma się utrzymać w 2015 r.[/COLOR]
    W maju i czerwcu oraz we wrześniu i październiku bieszczadzka kolejka wozi turystów w weekendy, a w lipcu i sierpniu - codziennie. Od 2012 r. jeździ także podczas ferii zimowych.
    W ubiegłym roku BKL przewiozła 102 tys. pasażerów; najwięcej w swojej historii. Wpływy ze sprzedaży biletów są podstawowym źródłem jej utrzymania. W sezonie letnim jeździ z Majdanu k. Cisnej do Przysłupia i z Majdanu do Balnicy. Pierwsza trasa liczy 12 km, a druga 9 km.
    Bieszczadzka kolejka wąskotorowa powstała 1898 r. Przez dziesięciolecia służyła przede wszystkim do transportu drewna. W 1994 roku ze względów ekonomicznych została wyłączona z eksploatacji.
    W 1996 r. utworzona została Fundacja Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej, która postanowiła utrzymać zabytkową kolejkę.

http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,1720931.html

Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
    2015-02-25 08:39 Bieszczady: Kolejka leśna święci triumfy.
    Aha, święci. A bo dawniej to drewno woziła

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    Aha, święci. A bo dawniej to drewno woziła
    Oraz chleb, kiełbasę i piwo
    Pozdrav

Debiutant Roku 2015 Awatar tolek banan
    Na forum od
    07.2012
    Rodem z
    POZNAŃ

Kilka fotek z sierpnia 2014
    DSCF2930.jpg DSCF2939.jpg
    DSCF3131.jpg DSCF3137.jpg
    Udało mi się zerknąć do "lokomotywowni"
    DSCF3136.jpg DSCF3139.jpg

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Czyli, można rzec, za komuny było lepiej!

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Piskal , co komuna ma do tego ....polskie takie to ,a szczególnie z "Torunia"
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 28-02-2015 o 16:17
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie Odp: kolejka lesna

A ja mam krótki filmik zrobiony w tym roku w Bieszczadzie jak Kociołek posuwa się po wąskim torze..
    bertrand236

lucyna
    Guest

Ja tę, ja też tak chcę! Na przełamanie lodów kiedyś panowie pozwolili mi jechać na lokomotywce. Świetne widoczki.

Bieszczadnik Awatar Wizmo
    Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Ja tę, ja też tak chcę! Na przełamanie lodów kiedyś panowie pozwolili mi jechać na lokomotywce. Świetne widoczki.
    A skąd te lody się wzięły? Zapytuję bo parę lat wstecz byłem świadkiem jak jakaś przewodniczka na stacji Przysłup straszyła biednych kolejarzy obsmarowaniem ich w jakiejś gazetce po tym gdy się okazało, że dla jej grupy zabrakło miejsca w wagonikach mimo rezerwacji.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

nio, to jest ideal kolejki! bo ona zyje swoim zyciem, a nie tylko sluzy do wozenia zblazowanych turystow i wyciskania z nic kasy.. i te stacyjki... i te dacki na torach!! ja bym codziennie nia jezdzila!

chyba podobnie do "mocanity" wygladaly przejazdzki kolejkami w gorganach przed 98 rokiem..moze jeszcze klimatyczniej...ma ktos moze zdjecia????
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)