Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: pytanko

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie pytanko

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś spośród Was czasem nie umiałby udzielić mi informacji na temat który zaraz poruszę.

Mianowicie chodzi mi o to że np. w Tatrzańskim Parku Narodowym jeśli się wynajmie przewodnika tatrzańskiego, można wtedy podchodzić w różne miejsca, w które szary, zwykły turysta nie ma dostępu, generalnie chodzi o zejście ze szlaku.

Czy w BPN też to jest możliwe, tzn czy po wynajęciu Przewodnika Bieszczadzkego jest możliwość odbycia z nim wycieczki na Opołonek ??

Wiem niestety ze dyrekcja parku nie wydaje pozwoleń na zejście ze szlaku, ale jeśli byłoby to z doświadczonym przewodnikiem ???

Czekam na odpowiedzi

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie Re: pytanko

Mianowicie chodzi mi o to że np. w Tatrzańskim Parku Narodowym jeśli się wynajmie przewodnika tatrzańskiego, można wtedy podchodzić w różne miejsca, w które szary, zwykły turysta nie ma dostępu, generalnie chodzi o zejście ze szlaku.
    Czekam na odpowiedzi[/quote]

może tu uda Ci się znaleźć odpowiedź na twoje pytanko:
    http://www.bieszczady.net.pl/dzikaprzyroda/
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik Awatar T.B.
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    wiadomo - z Pyrlandii !

Domyślnie

Ceny, to raczej dla "turystów dewizowych"
    Za 5-6 godzin jak bez mała za tydzień obozu jeździeckiego.

Awatar Herme$
    Na forum od
    08.2004
    Rodem z
    Beskid Niski

Cytat Zamieszczone przez Konar
    Czy w BPN też to jest możliwe, tzn czy po wynajęciu Przewodnika Bieszczadzkego jest możliwość odbycia z nim wycieczki na Opołonek ??
    z mojej korespondencji z BPN wynika, że jedynym (legalnym :)) sposobem dojścia na Opołonek jest podłączenie 1-2 osób pod patrol Służby Parku.
    Żal

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez Herme$
    Cytat Zamieszczone przez Konar
    z mojej korespondencji z BPN wynika, że jedynym (legalnym :)) sposobem dojścia na Opołonek jest podłączenie 1-2 osób pod patrol Służby Parku.
    Żal
    a to jest możliwe ??? tzn płatne to jest czy tak po prostu ???

Awatar Herme$
    Na forum od
    08.2004
    Rodem z
    Beskid Niski

Domyślnie

Ciężko mi rzec cos dokładniej, informację tą dostałem drogą e-mailową z Ośrodka Informacyjno-Edukacyjnego BdPN z zastrzeżeniem, że ewentualne ustalenie szczegółów możliwe jest dopiero na miejscu. Szczerze mówiąc nie robiłbym sobie większych nadziei, ta cholerna biurokracja jest wszędzie

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Herme$
    Ciężko mi rzec cos dokładniej, informację tą dostałem drogą e-mailową z Ośrodka Informacyjno-Edukacyjnego BdPN z zastrzeżeniem, że ewentualne ustalenie szczegółów możliwe jest dopiero na miejscu. Szczerze mówiąc nie robiłbym sobie większych nadziei, ta cholerna biurokracja jest wszędzie
    zawsze jakas nadzieja jest

brodek
    Guest

Domyślnie a na lewo?

Wydaje mi sie ze jakby sie wybrać od strony tarnawy (Kiczera Bukowska) pod warunkiem dogadania sie ze Straża Graniczna nie byloby problemów jak bede w bieszczadach to zapytam bo akurat sąsiaduje często ze SG a poza tym kontrola na drodze co wyjazd trafia mi się... Mozna tez walczyć od Przełęczy Bukowskiej, ale tam prawie zawsze jest patrol SG, a i czasem kogoś z BPN(też spróbować sie dogadać, ale jak znam życie zaplacić by trzeba za zrobienie zdjęc bo po to sie głównie idzie.)
    Kiedyś, pod koniec lat 90 było latwiej zdecydowanie.... teraz jest Granica UNI

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Z tego co mnie poinformowano przy piwku (SG w UG), jest tam ściezka. Niestety miejscami ociera sie o granice z Ukrainą, i o ile ze strony naszych grozi nam raczej zawrócenie ze szlaku lub zwiezienie do Wołosatego, o tyle przygoda z Ukraińskimi pogranicznikami może zakończyć się mniej przyjemnie.
    Podobno Oni wówczas pytają, czy nasi mieli zgłoszenie o przejściu tamtędy naszych turystów, a jesli nasi nie potwierdzą, wówczas konczy sie to zatrzymaniem do wyjasnienia.

Awatar Herme$
    Na forum od
    08.2004
    Rodem z
    Beskid Niski

Domyślnie

A swoją drogą czy to nie ciekawe? Wzdłuż całego bieszczadzkiego odcinka granicy polsko-słowackiej istnieje szlak turystyczny. Natomiast znaczna cześć terenów sąsiadujących z Ukrainą jest niedostępna. Mnie nie przekonują te ogólniki Parku o słabej infrastrukturze, długich odcinkach do przejścia itd.
    Wydaje mi się, że jest to problem poważniejszy i dotyczy niemal całokształtu polskiej polityki wobec wschodniego sąsiada, a to już za dużo jak na skromnego turystę :)
    I tylko Opołonka żal

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)