Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Pasmo Graniczne

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Spróbuj nart. Ćwiczyłem z powodzeniem stare drewniane narty ze starym zapięciem sprężynowym i linkami podczepianymi z boku. Na krótko do zjazdu i na długo do chodzenia. Narty muszą być dość krótki - teren, i "zjazdówki", śladówki są za wąskie i za długie. Przy podchodzeniu muszą się dać przytroczyć do plecaka.
    Długi

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

długi - nie mam nart, a zakup skiturów raczej odpada - taniej wychodza rakiety.
    Chyba jednak "uderzę z buta"
    W końcu "tfardym trza być - nie mientkim"
    Zresztą może do zimy dorobię sie kijów lub rakiet, albo tego i tego

wiola
    Guest

Domyślnie

Kilka lat temu szłam z kolegą do Jaworzca przez Falową, pech chciał że wleżliśmy na stary szlak, który po 3 godz. się skończył. Dodam, że było to w listopadzie a z autobusuwysiedliśmy o 11. Była ścieżka i gdyby nie padła latarka to pewmnie byśmy doszli. Chwilę poruszaliśmy się na czworaka- sprawdzając czy idziemy ścieżką. Nagle coś ryknęło..5 metrów przed nami .Plecaki zostały a ja 10 minut złaziłam z drzewa jak już klepnęłam ze 100 zdrowasiek.Spaliśmy na górce trochę w liściach a trochę na drzewie. Pewnie to był jeleń ale wtody wyobrażniapodpowiadała mi ogromnego niedżwiedzia. Nigdy więcej się tak nie bałam.
    Wiolka

wiola
    Guest

Domyślnie

A tak w ogóle to kocham Bieszczady jesienią.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

nie mam nart, a zakup skiturów raczej odpada - taniej wychodza rakiety
    Jaka ta dzisiejsza młodzież wygodna.
    Poszperaj w piwnicy dziadków, krewnych i znajomych królika, gdzieś jeszcze leżą stare drewniane z zapięciem "kandachar". Ja trafiłem na jeszcze przedwojenne.
    Dobrze jak mają okucie boczne. Swoich używałem z powodzeniem do czasu jak sprawiłem sobie butki na zimę i okazało się, że nie mieszczą się w szerokości wiązań. Ale normalne trekingowe to spokojnie.
    Chodziłem również bez nart, też było fajnie, może czasem nawet lżej niż z dechami, źle się zjeżdża bez szlaku w lesie. Ale wycieczki po równym - Jaworzec - Krywe
    Pozdrawiam, cokolwiek zdecydujesz będzie dobrze
    Długi

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Hej :)
    Dawno temu, za górami i lasami wlazłem z pewnym gościem w dolinke zwaną Dudową od strony doliny Chochołowskiej. Było to zimą po niezłych opadach śniegu. Wtedy nauczyłem się, że można po kopnym śniegu iść albo może pełzać (ale bez ciężkiego plecaka!!) ...na kolanach :P Tak moi drodzy. Wspięliśmy się tą metodą w zalesione partie stoków Kominów Tylkowych, gdzie śnieg był wywiany i cienki. Wysiłek był kolosalny, ale za to skuteczność poruszania niesamowita. W ciągu około 45 minut czołgania zrobiliśmy jakieś 120 metrów podejścia. Spróbujcie kiedyś w kopnym śniegu (do około 4 metrów głębokim) przejść tyle metodą 'klasyczną'. :) Oczywiście zamiast tego polecam raczej rakiety - nawet najtańsze. Przy wyborze w sklepie warto upewnić się, czy są dostosowane do ciężaru użytkownika. I jeszcze - na stromych stokach rakiety zbyt mało wydłużone są 'ciężkie'. Lepiej podchodzić bokiem na byle jakich nartach.
    A co do zimowego rynsztunku, to zgadzam się z Długim. Nie ma w zimie za dużo ubrań. Ja już kiedyś zamarzałem w górach - polarek i parka, to czasem może być wyrok śmierci. Nawet w Biesach. Również połoniny nie muszą być łatwiutkie jak picie piwa, gdy np trafi się szybka odwilż i tuż po niej gwałtowne ochłodzenie. Tu warto jednak mieć solidne, twarde buty zimowe, aby przynajmniej nimi łamać skorupę lodu i móc się jakoś utrzymać na stoku. Przypominam, że nachylenie np stoków na Caryńskiej od strony północno-wschodniej miejscami zbliża się, a może nawet przekracza 45 stopni. Na takiej stromiźnie, wygładzonej śniegiem i lodem, można zdrowo fiknąć w dół. Najbliższy przystanek w krzakach :P
    Dobrego śniegu Biesowego
    Derty

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Witajcie jeszcze raz :)
    Cytat Zamieszczone przez Goska

O nie!!!! Ja jadę od 11/09 i już zamówiłam uruchomieni funkcji jesień!!
    Ty też już znasz dojście do Admina Bieszczadów? :) On tam tylko w programie ustawia odpowiednie zmienne i mamy Biesy raz kolorowe, raz szare. Odkryliśmy to w ubiegłym roku w Suchych Rzekach :P Dostalismy 2 dni lata tuż po pierwszym ataku zimy i tuż przed następnym atakiem zimy. Ciekawe, że nikt z nas wtedy nie prosił Go o to :D
    Avatarek, który mnie tu przedstawia, pochodzi właśnie z tej wyprawy w połowie października :)
    Super pięknej jesieni życzę i daj jakie znaki w kierunku Świdowca i Gorganów :) My tam łapiemy tegoroczną jesień :)
    Naprawdę Złotych Jesiennych Gór życzę
    Derty

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Derty
    Super pięknej jesieni życzę i daj jakie znaki w kierunku Świdowca i Gorganów :) My tam łapiemy tegoroczną jesień :)
    Spoko, już poszło zlecenie na Świdowiec i Gorgany, specjalnie dla Was. Nie ma to jak odpowiednie dojścia. Ale jeśłi by się nie udało, to cóż ... wiadomo, każdy system zawodny, to programiści, nie ja - reklamacji nie przyjmuję :D .
    Bawcie się dobrze.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)