Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: Chata Socjologa - jaka ma być i komu służyć?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Ajgor
    Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    jeszcze Warszawa

Domyślnie

Z wielką uwagą przeczytałem wszystkie posty. Próbowałem zrozumieć każdego z nich, znaleźć jakiś wspólny wątek...
    Czyżby?
    Dla mnie nie jest to żaden Dom Pracy Twórczej, żadna Alternatywa, nawet miano schroniska to byłoby na wyrost.
    Masz prawo do swojej opinii. Ciekawi mnie tylko czy słyszałeś o Chrystianie Belwicie? O Wojtku Mazurze? O obozach dla trudnej młodzieży? O festynach w Chmielu?
    Chata była zawsze miejscem skąd przepędzano turystów.
    Błąd wielkiego kwantyfikatora. (Zajrzyj do podręcznika logiki jeśli nie wiesz o co chodzi) To zdanie jest zawsze fałszywe. To tak samo jak by powiedzieć "wszyscy Niemcy to faszyści".
    Do chaty zjeżdżali pseudoturyści, oraz rozpieszczone gnojki które spuszczone z oka rodziców najdziksze wyczyniali swawole. Często za cel wycieczek obierała sobie sklep w Lutowiskach po to aby przez nastepne kilka dni mieć co pic.
    Pokaż mi miejsce na świecie, które jest otwarte i gdzie nie zjadą czasem jacyś chuligani. Czy rozpieszczone gnojki jeżdżą tylko do Chaty wg ciebie? Współczuję wybiórczego postrzegania rzeczywistości. Co zaś do wypraw do Lutowisk to faktycznie, trzeba co jakis czas zejść do Lutowisk i zrobić zakupy. Może ty nie musisz jeść i pić, ale uwierz mi: do Chaty przyjeżdżają normalni ludzie i oni co parę godzin muszą czymś zaełnić żołądek.
    Pięciokrotnie chodziłem na Otryt z grupą. Za każdym razem niechętnym okiem na nas patrzono, z jednej prostej przyczyny. Gdy jestesmy w górach nie pijemy..
    Moim zdaniem było dokładnie na odwrót: to wy dziwnie się patrzyliście, bo my piliśmy a to nie mieściło się w granicach waszego światopoglądu.
    Na pewno nie chciałbym aby nowa CHATA by ła siedliskiem pijaństwa. Powinny obowiązywać jakieś zasady, reguły. Jesli ludzie chcą się skuć to niech siedzą w domu. Taniej ich to wyniesie, a i obcy nie będą mieli używania.
    Ten temat też był już tu dyskutowany. W Chacie naczelną wartością jest wspólnota bytowania i tolerancja dla odmienności. Jeśli ktoś nie toleruje odmiennego postrzegania świata - odpada. Wielokrotnie byłem świadkiem sytuacji gdy przy jednym ognisku siedziały osoby pijące i 100% abstynenci, palacze i niepalący, profesorowie i osoby z podstawowym wykształceniem. To nie ma znaczenia. Łączyło ich jedno: chcemy być tu i teraz i brać udział w sytuacji, którą mogę nazwać WSPÓLNYM BYCIEM I POZNAWANIEM SIEBIE NAWZAJEM. Jeśli komuś taka formuła nie pasuje, jeśli nie jesteś w stanie przełknąć tego że ktoś obok ciebie wypije piwo, bądź kieliszek wódki rozmawiając o trudnej sytuacji stosunków polsko-ukraińskich - trudno. Porozmawiaj w takim razie z kimś kto myśli i czuje tak samo jak ty - na pewno twój świat taka rozmowa niezmiernie wzbogaci. Nasuwa mi się nawet taka rada, że najbardziej wzbogacającą rozmową może być dla ciebie rozmowa z odbiciem w lustrze. Wtedy masz 100% gwarancje ze ktoś na ciebie nie spojrzy "dziwnie".

Co zaś do pijaństwa to powtórzę jeszcze raz retoryczne pytanie: Jak ta banda pijaków i ochlejusów zdołała w ciągu dwóch lat własnymi siłami odbudować Chatę?

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ajgor
    Nasuwa mi się nawet taka rada, że najbardziej wzbogacającą rozmową może być dla ciebie rozmowa z odbiciem w lustrze.
    No i święta racja - nie ma to jak pogadać z kimś inteligentym!

Ajgor - daj sobie na wstrzymanie. Lepiej zacznijcie tworzyć nowy wizerunek - przyjazny dla ludzi.

Pozdrawiam

Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    jeszcze Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał
    Ajgor - daj sobie na wstrzymanie. Lepiej zacznijcie tworzyć nowy wizerunek - przyjazny dla ludzi.
    Ja jestem spokojny. Wskazałem na kardynalne błędy wnioskowania. Cały czas podkreślam, że Chata jest przyjazna dla ludzi. A jak wiadomo ludzie są różni. I gdy na małej przestrzeni zbiera się dwadzieści indywidualnosci to bez prostej acz trudnej tolerancyjności na odmienność trudno sobie poradzić. Ta moja zacytowana przez Ciebie uwaga wykroczyła może poza ton suchej argumentacji, ale nie rozumiem tego podejścia Kalego: jak ja obrażam to dobrze (mam prawo do swojej opinii) ale jak mnie obrażają to nie dobrze (chamstwo i granda). Ale Michale - sorry - już wrzucam na luz.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ajgor
    Kalego: jak ja obrażam to dobrze (mam prawo do swojej opinii) ale jak mnie obrażają to nie dobrze (chamstwo i granda). Ale Michale - sorry - już wrzucam na luz.
    Też mam nieco podobne odczucia, czy Ty aby, całkiem może i nieumyslnie, nie odstraszasz od Chaty potencjalnych gości? Wystepujesz w końcu jako prezes KO. Osobiście całkowicie juz przestałem rozumieć sens Chaty otwartej dla - niby - wszystkich, ale nie wszystkich. Powiem tylko, że gdybym przypadkiem wpadł na forum i przeczytal ten wątek - nigdy do Chaty bym nie poszedł. A skoro mi takie coś zaczyna latać po łbie, to i pewnie znajda sie inni którzy wyciągną podobne wnioski. Czy to będzie na korzyść Chaty? Zapewne tak, bo chwasty pójdą w cholere. Gorzej tylko, jak zaczną porastać coraz wieksze połacie przecudnego ogródka...
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    jeszcze Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Osobiście całkowicie juz przestałem rozumieć sens Chaty otwartej dla - niby - wszystkich, ale nie wszystkich.
    To jest bardzo proste: Chata jest otwarta dla wszystkich tylko nie wszyscy są otwarci na Chatę.

I więcej nic nie powiem, bo "każde słowo może być użyte przeciwko mnie".

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004

Domyślnie

.[/quote]
    To jest bardzo proste: Chata jest otwarta dla wszystkich tylko nie wszyscy są otwarci na Chatę.

I więcej nic nie powiem, bo "każde słowo może być użyte przeciwko mnie".[/quote]

A myśleliście, żeby może organizacje KIMBa zaproponować na Otrycie... hehe... Natychmiast by się klimat wokół Chaty poprawił...
    Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Jaro
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    50°02'11''N 21°59'02,6''E

Domyślnie

nieco ponad tydzien temu znajoma wedrowala otrytem i przechodzac kolo chaty zauwazyla walajace sie wokol puszki i butelki wiadomo po czym. nie mowie, ze picie to cos zlego itp. bo sam lubie czasem cos wychylic. chodzi o to ze jezeli robicie "imprezke" to sprzatnijcie te smieci, usuncie je gdzies na bok. przez takie cos psuje sie wizerunek tego miejsca. nie wiem tez czy wasi sponsorzy byliby zadowoleni z tego bo to tez wplywa negatywnie na ich image.
    Pozdrawiam
    Jaro

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    jeszcze Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kriss40
    A myśleliście, żeby może organizacje KIMBa zaproponować na Otrycie... hehe... Natychmiast by się klimat wokół Chaty poprawił...
    Pozdrawiam
    To świetny pomysł!!! Co prawda Chata jest z założenia oderwana od cywilizacji jednak nie przeszkodziło to zorganizowaniu w Chacie zlotu IRCowcow czy Dni Filmowych :)

Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    jeszcze Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaro
    nieco ponad tydzien temu znajoma wedrowala otrytem i przechodzac kolo chaty zauwazyla walajace sie wokol puszki i butelki wiadomo po czym. nie mowie, ze picie to cos zlego itp. bo sam lubie czasem cos wychylic. chodzi o to ze jezeli robicie "imprezke" to sprzatnijcie te smieci, usuncie je gdzies na bok. przez takie cos psuje sie wizerunek tego miejsca. nie wiem tez czy wasi sponsorzy byliby zadowoleni z tego bo to tez wplywa negatywnie na ich image.
    Butelki i puszki walały sie rzeczywiście wokół Wiaty w godzinach porannych. Obok Chaty znajoma mogła dostrzec 2-3 puszki piwa wypite przez 20 pracujących. Fakt, może nie sprzątneliśmy ich od razu. Postaramy się bardziej.

Czy znajoma wspominała coś o walajacych się wokół Chaty ścinakch desek, płyty OSB, gwoździach, cegłach, młotkach i trocinach? Tydzień temu były już wszędzie. A czy znajoma dostrzegła na podejściu od Dwernika trzy przystanki z ławeczkami i koszami na smieci? Wiesz kto zbiera śmieci ze szlaku i opróżnia te worki przy przystankach? Staramy się. Ale jak widać za słabo...
    "Bo najważniejsze to żeby być razem" :-)
    Aktualnie - relacja z Azji Środkowej: http://blog.czajka.art.pl
    http://www.otryt.bieszczady.pl
    http://www.poema.art.pl/site/sub_6820.html

Domyślnie

Chata jest odbudowywana i tworzy się coś nowego... w ramach tradycji naturalnie. Ale już dyskusja o jej przyszłości wskazuje, że to Miejsce zmienia się wraz z ludżmi pracującxymi przy odbudowie. Oprócz zasiedziałych Otrytczyków pojawiają się nowi, którzy wnoszą nowe idee. I super. Bez żadnych akcji i deklaracji np. pojawił się na Górze rower downhillowy - konkluzja jest prosta również dla zapaleńców katujących rowery to miejsce jest otwarte.
    Klimat Chaty stworzą ludzie.Też Ci nowi, którzy pokochali to miejsce i odnależli się w grupie.
    A w ostatnią sobotę po północy na tradycyjnym pieczeniu barana siedzielismy przy ognisku do 4.00 i pliśmy.....herbatę . Byłam wśród osób, które wytrwały do końca. t taka drobna uwaga do tych, którzy na Otrycie szukają tylkoi pustych butelek....Teggo wieczoru znalazłby pełne i po północy nikt ich nie ruszał...pzdr. :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)