Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: Chata Socjologa - jaka ma być i komu służyć?

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Miami Bicz albo Zoliborz, jak komu akurat pasuje

Domyślnie Tadeusz A. Olszański "Trzydzieści lat Chaty Socjologa&q

Czy ktos wie gdzie mozna ja kupic ?

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: Tadeusz A. Olszański "Trzydzieści lat Chaty Socjolo

Cytat Zamieszczone przez Zbyszek13
    http://free.ngo.pl/tkarpac/plaj/punkty.html
    http://free.ngo.pl/tkarpac/plaj/prenumerata.html
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Jura Krak-Częst.

Domyślnie

Nigdy osobiście nie byłem na Otrycie a w biesach bywam tylko kilka dni w roku.
    Podziwiam jednak wszystkich którzy przyczyniają się do powstawania nowej chaty.
    Własnymi rękami postawiłem kilka budowli w życiu i wiem jak wielki jest to wysiłek..Na Otrycie wszystko jest trudniejsze i bardziej skomplikowane. "Wara" więc wszystkim którzy ośmielą się krytykować pracę tych niestrudzonych BOHATERÓW. Całym sercem jestem z Wami a myślę że nie tylko ja. Zawsze drażnił mnie brak szacunku do pracy innych osób, dlatego sprawców kradzieży narzędzi należy ukarać "ŚMIERCIĄ"

pozdrawiam Skuter

Bieszczadnik Awatar Doktor
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Sanok

Domyślnie

http://www.rewasz.com.pl/

Szukaj w dziale "Almanachy"

A artykuł o Chacie Socjologa znajduje sie w 26 numerze półrocznika "Płaj"

Bieszczadnik Awatar Ajgor
    Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    jeszcze Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Tego się nie da pogodzić. Przynajmniej ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić. Rozumiem, że brak wody czy prądu jest uzasadniony ideologicznie (czyli jak np. Gmina zaoferuje wam podciągnięcie wody a energetycy będą Was błagać na kolanach żebyście zgodzili się podłaczyć prąd który oni na własny koszt tam podciagną - to zrzucicie ich z Otrytu), ale nie rozumiem jak ideologicznie uzasadniony brak ciszy nocnej ma się do tego, że goście funkcjonują jak chcą - czyli, że zalezy to od nich. Otóż nie - nie zależy to od nich, bo jeśli przyjdzie grupa która będzie chciała tej ciszy, to się jej nie doczeka. Przychodząc muszą zgodzic się na pewne reguły - oni o nich nie decydują, tylko Wy jako gospodarze. Zdanie "To jak funkcjonują Goście zależy od nich samych" zmieniłbym na : "w Chacie panuje demokracja". A demokracja to rządy większości, a nie wszystkich. Wszystkim sie nigdy nie dogodzi.
    Jak to nie da sie pogodzić? Czego? W dalszej części tego akapitu sam podałeś receptę na pogodzenie pewnych ideologicznych założeń, które obowiązują zawsze (spartańska asceza, kontakt z naturą) z pewnymi środkami jak przy takim założeniu przetrwać (współdziałanie z grupą). A to co podkreśliłeś to w mojej intencji jest tożsame: Jeśli przyjedzie do Chaty obóz naukowy i ludzie bedą chcieli wieczory spędzić na omawianiu Derridy to żadne pijaństwo i hałasy pojedynczych jednostek nie wchodzą w grę. Jednak gdy przyjeżdża grupa nastawiona na całonocne gitarowanie przy kominku i świecach, to osoba chcąca się wyspać nie powinna mieć pretensji (jest albo Jaskółka, która będzie dość dobrze odizolowana od sali Kominkowej, a w ostateczności pozostaje Lektorium, oddalone od Chaty o jakieś 200 m).

Reasumując: czy powiemy "w Chacie panuje demokracja" czy też powiemy "w Chacie jest tak jak postanowią Goście" to dla mnie oznacza to dokładnie to samo. Jednak zgadzam się, że powinna być o tym jasna informacja, by osoby wiedziały na co się decydują.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ajgor
    Jeśli przyjedzie do Chaty obóz naukowy i ludzie bedą chcieli wieczory spędzić na omawianiu Derridy to żadne pijaństwo i hałasy pojedynczych jednostek nie wchodzą w grę. Jednak gdy przyjeżdża grupa nastawiona na całonocne gitarowanie przy kominku i świecach, to osoba chcąca się wyspać nie powinna mieć pretensji (jest albo Jaskółka, która będzie dość dobrze odizolowana od sali Kominkowej, a w ostateczności pozostaje Lektorium, oddalone od Chaty o jakieś 200 m).
    Oprócz czerni i bieli są jeszcze inne kolory. Problem ktorego nie dostrzegasz zacznie się w momencie gdy do Chaty przyjedzie "grupa nastawiona na całonocne gitarowanie przy kominku i świecach" oraz obóz naukowy jednocześnie + turyści "niezrzeszeni" o róznych mentalnościach. Zrobicie wtedy losowanie kto do Chaty, kto do Lektorium, a kto pod namiot?
    Reasumując: czy powiemy "w Chacie panuje demokracja" czy też powiemy "w Chacie jest tak jak postanowią Goście" to dla mnie oznacza to dokładnie to samo.
    To dziwne, bo są to dwa absolutnie rózne pojęcia, zresztą z definicji również. To chyba mniej istotne co one oznaczają dla Ciebie - wazne jak to beda postrzegać goście, a imho dla nich to jednoznaczne nie będzie (nie jest). Pozyjemy-zobaczymy, to samo wyjdzie - w praktyce i oby nie obróciło sie przeciwko Wam. Osobiście sądzę,że jesli rzeczywiście znajdzie się tam odpowiednia informacja na "dzień dobry" to byc moze obejdzie sie bez większych rozczarowań. Oby tak było.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Ajgor
    Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    jeszcze Warszawa

Domyślnie

Oprócz czerni i bieli są jeszcze inne kolory. Problem ktorego nie dostrzegasz zacznie się w momencie gdy do Chaty przyjedzie "grupa nastawiona na całonocne gitarowanie przy kominku i świecach" oraz obóz naukowy jednocześnie + turyści "niezrzeszeni" o róznych mentalnościach. Zrobicie wtedy losowanie kto do Chaty, kto do Lektorium, a kto pod namiot?
    OK, tu rysuje się potrzeba lepszego przekazania informacji, która również na stronach www i w zdroworozsądkowym podejściu sie znajduje. Mianowicie jak chcesz zrobić obóz to zgłoś to wcześniej. Jak sobie zarezerwujesz czas w Chacie to nie będzie wątpliwości kto ma pierwszeństwo. Natomiast trzy terminy zarezerwowane są na otryckie święta ("juwenalia"): to Baran w ostatni weekend września (rozciągający się z reguły na cały poprzedzający tydzień), okolice 1 Maja oraz Sylwester. Wtedy trzeba się liczyć z brakiem miejsca w Chacie i problemem z rezerwacją. W pozostałym czasie można po prostu uprzedzić o zamiarze zorganizowania obozu. To chyba normalne, że nie przyjeżdżasz grupą 20 osób do hotelu i masz pretensje jak zabraknie miejsca albo nie ma możliwości wynajęcia sali?

Reasumując: czy powiemy "w Chacie panuje demokracja" czy też powiemy "w Chacie jest tak jak postanowią Goście" to dla mnie oznacza to dokładnie to samo.
    To dziwne, bo są to dwa absolutnie rózne pojęcia, zresztą z definicji również. To chyba mniej istotne co one oznaczają dla Ciebie - wazne jak to beda postrzegać goście, a imho dla nich to jednoznaczne nie będzie (nie jest). Pozyjemy-zobaczymy, to samo wyjdzie - w praktyce i oby nie obróciło sie przeciwko Wam. Osobiście sądzę,że jesli rzeczywiście znajdzie się tam odpowiednia informacja na "dzień dobry" to byc moze obejdzie sie bez większych rozczarowań. Oby tak było.
    "Pozostaje do rozwiązania problem jaką metodą wybierzemy metodę głosowania"? Jęsli w Chacie jest tak jak postanowią Goście, to w jaki sposób to postanowią? Ano to już jest ich sprawa. Jeśli krzykną "demokratycznie!" to postanowią demokratycznie. Ale jeśli przyjdzie grupa harcerzy i będą chcieli robić to co im każe drużynowy to nikogo do demokracji zmuszać nikt nie będzie. Zgodzisz się Piotrze? Ja się zgadzam, że musi być jasna o tym informacja. Ale tu pojawia się kolejny problem: Prawo Lema: 1) nikt niczego nie czyta, 2) jak czyta to nie rozumie, 3) a jak zrozumie to zapomni. Większość z tego o czym rozmawiamy było w regulaminie Chaty, który wisiał przy wejściu i co z tego? Dlatego tak ważną rolę ma do odegrania charyzmatyczny Gospodarz. Ale charyzma też rzadko bywa nie kontrowersyjna

Pozdrawiam serdecznie

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Miami Bicz albo Zoliborz, jak komu akurat pasuje

Domyślnie Tadeusz A. Olszański "Trzydzieści lat Chaty Socjologa&q

Dzieki za linki na temat Plaja !

Ale pytalem gdzie mozna kupic ksiazke - Tadeusz A. Olszański "Trzydzieści lat Chaty Socjologa" ???

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004

Domyślnie

To chyba ja namieszałem.... To nie jest książka tylko artykuł w Płaju... Była juz o tym mowa. Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie...
    Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004

Domyślnie

http://www.otryt.bieszczady.pl/
    Zajrzyj tam.
    A poza tym, to Piotr już Ci odpowiedział wcześniej...
    Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)