Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 92

Wątek: Wrażenia nowicjusza.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naive
    Park narodowy jest forma ochrony przyrody. Jednocześnie ma obowiązek udostępniać jego obszar m.in. w celach turystycznych ale wyłącznie w sposób, który nie wpłynie negatywnie na przyrodę w parku.
    Paradoks - nie znam sposobu udostepnienia PN ktory jednoczesnie nie wpływalby negatywnie na ochronę przyrody.
    Miejsca które mogą być udostępnione ustala się w planie ochrony parku, jednocześnie ustala się ile osób może przebywać jednocześnie w tych miejscach.
    Czysta teoria. Nikt nie ustala ile osób może przebywać jednoczesnie w danym miejscu. Może tak powinno być, nie wiem bo sie nie znam, ale na pewno tak nie jest.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Paradoks - nie znam sposobu udostepnienia PN ktory jednoczesnie nie wpływalby negatywnie na ochronę przyrody.
    .
    Musi być jakiś rozsądny kompromis. BdPN powstał dopiero 30 lat temu, wcześniej nie było obecnych ograniczeń, wcześniej jeszcze te tereny były doœć gęsto zaludnione. Nawet teraz sš tereny w parku, które są wykorzystywane m.in. do hodowli koni czy przeznaczone do wypasu owiec. Udostępniając teren parku trzeba tak postępować by sytuacja środowiska przyrodniczego nie pogarszała się. Nie oznacza to wcale że trzeba koniecznie robić wszysto by las pochłonął tereny na których przez kilka wieków go nie było. To nie ma być sztuka dla sztuki, po to to jest byśmy mogli podziwiać. A plan ochrony napewno jest, na jego podstawie powstaje m.in. regulamin.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

Domyślnie

wiecie co? strasznie jałowa ta dyskusja... nic nowego nie wnosząca, jeden woli deski, drugi woli błoto, trzeci browarka strzeli na szczycie a czwarty puści dymka.Pytam i co z tego!? POGADAJMY O CZYMŚ FAJNYM
    DP

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damian
    wiecie co? strasznie jałowa ta dyskusja... nic nowego nie wnosząca, jeden woli deski, drugi woli błoto, trzeci browarka strzeli na szczycie a czwarty puści dymka.Pytam i co z tego!? POGADAJMY O CZYMŚ FAJNYM
    Wiesz co? Najbardziej mnie wkurza jak ktoś mówi tak jak Ty wyżej, po czym zmyka.
    To może zaproponuj fajny temat, jednoczesnie wnoszący cos nowego. Chętnie pogadam. Bo takie "POGADAJMY O CZYMŚ FAJNYM" i koniec, to troche dziwnie...
    Piotr

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

Domyślnie

Nie zmykam wcale... myślę nad nowym wątkiem, a że wakacji już nie pamiętam to nic do łba nie przychodzi.:).
    Sam jednak Piotrze przyznasz że jałowa gadka w tym wątku się zrobiła.

Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

DP
    Odnosze wrażenie że nieuważnie czytałeś, jeśli czytałeś wszystkie posty. To jest akurat o moich wrażeniach z siedniu jak dotąd wędrówek przede wszystkim po szlakach BdPN. A ponieważ lubię dużo wiedzieć, czytałem i regulamin i ustawę o ochronie przyrody. I pisze jak jest z praktycznym stosowaniem tych przepisów. Jeśli uważasz że nie jest to jak określiłeś "fajne", załóż "fajny" temat. Chętnie poczytam a jeśli będę miał coś do powiedzenia , także napiszę.
    Pozdrawiam
    naive

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

Domyślnie

Drogi naive, akurat twoje posty nie należą do jałowych!Przepraszam że tak wszystkich do jednego wora wsadziłem... Ale i tak uważam że dyskusja nie zmierza do nikąd. Punkt wyjścia jak najbardziej mi się podobał, bo lubie czytać o wrażeniach z biesów, zwłaszcza jak nie mam możliwości wyjechać choćby w beskidy.... A może po prostu pusta frustracja ze mnie wyszła
    Pozdrawiam
    DP

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Sam jednak Piotrze przyznasz że jałowa gadka w tym wątku się zrobiła.
    Przyznam, czemu nie. Każda gadka o Bieszczadach jest w zasadzie jałowa, jakby nie patrzeć.
    Piotr

Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Czytając posty w różnych tematach często spotykam takie, z których wynika że ci co zamierzaja wędrować po Bieszczadach tak w granicach BdPN jak i poza jego granicami nie bardzo wiedzą jakie tam obowiązuja ograniczenia. Może więc Admin pomyślałby nad stworzeniem takiego kącika w którym byłoby to wszystko co z tym się wiąże. Np. ustawy o ochronie przyrody i o lasach. Np. z ustawy o lasach wynika jasno iż biwakowanie na terenie lasu może mieć miejsce nie w dowolnym miejscu, ale wyłącznie w miejscach wyznaczonych przez nadlesniczego. Gdyby to kogoś zainteresowało poniżej podaje linki, skąd obydwie ustawy w najaktualniejszym brzmieniu można sobie ściągnąć .
    http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html

Nie życzę miłej lektury, bo nie jestem cynikiem. Ale gdy wsiadamy do samochodu to wcześniej tez czytamy ustawę prawo o ruchu drogowym.
    Pozdrawiam
    naive

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

wynika jasno iż biwakowanie na terenie lasu może mieć miejsce nie w dowolnym miejscu, ale wyłącznie w miejscach wyznaczonych przez nadlesniczego.
    Teoretycznie to proste. Praktyka pokazuje, że jak zwykle "Polak potrafi" - Ci co bardziej bystrzy, a jednocześnie zwolennicy biwakowania gdzie bądź, dawno już dostrzegli, że żaden przepis nie precyzuje, gdzie znajduje się granica lasu. Np. czy jeżeli przed gestym lasem znajduje się polanka z kilkunastoma porozrzucanymi drzewami/drzewkami, to to jest juz las, czy jeszcze nie, itp - nie pamiętam dokladnie, bo mnie to specjalnie nie interesowało,wiem jednak że są "osobniki" skrzętnie powołujące się na taki "defekt" w razie czego...
    Piotr

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)