Piotrze - zadaje mi niewygodne pytanie :"Świetnie. Tylko czy aby na pewno to miało być w tym wątku???"
A dlaczego nie ? Skoro poruszamy tutaj kwestię spożywania alkoholu na szlaku, to najczęściej schroniska znajdują się na/przy szlakach, i sa nieodłącznym elementem infrastruktury. Pytam zatem dlaczego nie tutaj ?? Że niby sprawa PTTK ???
Ale PTTK to równiez my, turyści.
Efka widze poruszyła tu istotną kwestię, o której widzę moi adwersaże zapomnieli, bądź nie chca jej poruszać.
Ja cały czas pisze o sytuacji gdy człowiek, który sobie gdzies tam wszegł, czy też spoczął, wyjmuje sobie piwo i je SPOKOJNIE wypija. Dlaczego mamy mu tego zabraniać.
Czasy kiedy to inni decydowali co jest dla nas dobre a co nie, już dawno minęły, i teraz czas abyśmy sami potrafili się zachować.
Ja piwa na szlaku nie piję, bo wiem że potem długo nie będzie mi sie chciało iść, ale nie widze powodu dla którego jeśli ktoś inny ma ochote to sobie zrobić, mam mu tego zabronić. I nie przemawiają do mnie argumenty że przepisy PNu tego zabraniają, bo owe przepisy zabraniają wielu innych rzeczy, z których wypicie piwa jest naprawdę chyba najdrobniejszym wykroczeniem.
Nikt (a przynajmnie ja ) nie pisze tu o urządzaniu libacji, pikników, itp. "imprez", bo to to już jest przegiecie.
I owszem są miejsca bardziej nadające sie do wypicia piwa, niż szlak, ale ja nie potępiam w czambuł, człowieka, który sobie takie piwo wypije. Pod warunkiem że zachowuje się przyzwoicie.
Cóż - jesli macie inne zdanie - Wasza sprawa, ale prosze uszanowac moje.

Odpowiedz z cytatem