Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Wątek: Wrażenia nowicjusza.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamila777
    Osobiście należę do grupy ludzi uczulonych na śmieci, i tu (mam wrażenie) piesek leży. Piwo... czemu nie, tylko dlaczego tak łatwo jest wnieść pełną puszkę na górę, a pusta już tak strasznie ciąży??? Pety, to dla wielu nie są śmieci ... no, takie malutkie i niepozorne. Pampers jak pełny, to w plecaku śmierdzi - bezdyskusyjna prawda. Ach, co ja tu będę, przecież wiecie o co chodzi. Niech piją - byle sprzątali po sobie, niech śpiewają - byle ładnie. Niech rozrabiają - byle z fantazją :D
    W czasie moje króciutkiej kariery w Bieszczadach pijacych piwo widziałem wielokrotnie, jakos nie zauważa się natomiast palaczy. Ja szczerze mówiąc gotów jestem "odpuścić" jakies małe piwko, natomiast palenie np. na Haliczu to profanacja. Nie wspominając o tym iż nieostrożne obchodzenie się z ogniem na połoninach czy w lesie to coś stokroć niebezpiecznego niz skrzynka piwa. Tylko że z piwem może wiązać się to pierwsze.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naive
    [. Ja szczerze mówiąc gotów jestem "odpuścić" jakies małe piwko, natomiast palenie np. na Haliczu to profanacja. .
    Cosik u Ciebie z tą tolerancją nie tak?
    Ja na ten przykład lubię sobie usiąść np. na Haliczu , Rawkach czy Połoninach i puszczając dymek rozkoszowzć się widokami. A śmieci, w tym pety zawsze zabieram ze sobą, bo jak na dobrego gazde przystało znoszę wszystko do swojej chyży.
    A na temat Profanacji Biesów to można by założyć oddzielny wątek.
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik Awatar Viki
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Opoczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamila777
    Osobiście należę do grupy ludzi uczulonych na śmieci, i tu (mam wrażenie) piesek leży. Piwo... czemu nie, tylko dlaczego tak łatwo jest wnieść pełną puszkę na górę, a pusta już tak strasznie ciąży??? :D
    Nareszcie ktoś zauważył w czym jest rzecz. Dzięki Kamila.

Pozdrawiam
    Biesołazy wszystkich krajów! Łączcie się!
    Pozdrawiam. Viki
    http://www.odkryjbieszczady.pl/

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naive
    , natomiast palenie np. na Haliczu to profanacja.
    Taki kawał leze tylko po to, aby usiąść sobie spokojnie i zapalić. Od razu nabieram sił na dalsza wędrówkę, a i widoki jakby lepsze
    Inna sprawa, że kiepów jest na górach mnóstwo. Szkoda. Nie ma nawyku zabierania ze sobą. Podczas ostatniego wyjazdu leżałem np. na Małym Jaśle i przysiadła się grupka młodzieży, poprosili o ogień i chwile pogadaliśmy. Gdy zgasilem papierosa i wyciagnąłem woreczek, a nastepnie włozylem go do plecaka to popatrzyli jak na pajaca. Pewnie lali ze mnie dwie godziny... Ale tak naprawdę, to jeden z mniejszych problemów.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

"Piotr"
    Taki kawał leze tylko po to, aby usiąść sobie spokojnie i zapalić. Od razu nabieram sił na dalsza wędrówkę, a i widoki jakby lepsze
    . Ale tak naprawdę, to jeden z mniejszych problemów.
    Pewnie trochę z tymi papierosami przesadziłem. Kiedyś paliłem, teraz nie. Jeśli ktoś inny pali to mi to wcale nie przeszkadza. Ja chciałem zwrócić przy okazji uwagę na niebezpieczeństwa związane z nieostroznym używaniem otwartego ognia na połoninach i w lesie, zwłaszcza teraz. To wszystko piszę w kontekście zachowania się pewnej grupy nie tyle wędrujących co spacerujących po szlakach, którym park narodowy często myli się z parkiem miejskim.
    Mnie osobiście imponuje wiedza o Bieszczadach - i o przyrodzie i o historii, i o ludziach - starych wyjadaczy. Dlatego przed każdą wędrówką coś czytam na temat miejsc gdzie się wybieram, i o historii i o przyrodzie. Ludzi mam nadzieję poznac w czasie kolejnych bytności tam, tego inaczej się nie da zrobić.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Wprawdzie miałem się już nie wypowiadac w tym watku, jednak widze kontynuowany jest OT dalej więc pozwolę sobie zająć jeszcze stanowiski w sprawie palenia.
    Mnie nic tak nie wkurza, jak siedząc sobie na połonince, lub gdziekolwiek siada obok gość i zapala papieroska. Pół biedy, gdy dym leci w inną stronę, ale jakiś pechowiec jestem i niemal zawsze leci ów dym w moją stronę.
    No dosłownie krew mnie zalewa
    I ja - w przeciwieństwie do Piotra - tez taki kawał lażę i jeżdżę (bo jestem ze Śląskiego) po to aby pooddychac świeżym, czystym powietrzem, a nie żeby mi taki jeden z drugim smrodzili pod nosem.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    po to aby pooddychac świeżym, czystym powietrzem, a nie żeby mi taki jeden z drugim smrodzili pod nosem.
    Zgadzam się - palacze powinni to miec na uwadze. Często widzialem podobne przypadki, które czasami kończyły się awanturą. I słusznie. W końcu to żaden problem usiąść tak, aby dym nie leciał na innych - wystarczy odrobina dobrych chęci i ruszenie mózgownicą.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Ot to Piotrze.
    Niestety bardzo czesto jest inaczej.
    Mnie tylko bardzo dziwi, że po niemałym wysiłku jakim niewątpliwie, jest chodzenie po górach palaczom chce sie jeszcze palić.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004

Domyślnie

W sumie, to i piwko i dymek, to niezłe rzeczy...
    Trzeba tylko wiedzieć kiedy, gdzie i w jaki sposób. No i nie ŚMIECIĆ !!!!
    A młodzi ludzie pić byle jak i dmuchać bez żenady nie palącym prosto w nos od kogoś sie przecież kiedyś musieli nauczyć.
    Starych pijaków się na szlaku nie widzi - to fakt - ale wytłumaczenie jest proste - ONI NIE MAJĄ SIŁY TAM WEJŚĆ.
    Pozdrawiam

Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

W ramach moich wrażeń może jeszcze o czymś innym. Wedrując po najbardziej popularnych szlakach widzimy znaczne zniszczenia "otoczenia przyrodniczego" . Oczywiście dobrze że są chętni do oglądania piekna Bieszczadów. I bardzo dobrze że istnieją reguły na jakich możemy to robić. Mnie nie podoba się że wielu - zbyt wielu nawet- wędrujących pozwala sobie na drobne odstepstwa od reguł np. odpoczywać musi poza szlakiem, najlepsze ujęcia przy fotografowaniu też są poza szlakiem, jak błoto na szlaku to idziemy poza szlakiem itp. Oczywiście gdyby tak zrobił jeden to szkoda byłaby żadna, przy tych setkach "folgujących" sobie mamy to co mamy. Nie mam pomysłu jak tego uniknąć, proste karanie pewnie pomoże tylko dorażnie. Starzy miłośnicy / stażem/ wiedzą że rozdeptane borówczysko zregeneruje się za kilka lat, jak uzmysłowić to tym którzy czasem "zaliczają" Tarnicę czy obydwie połoniny ?
    Pozdrawiam
    naive

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)