Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Worek Bieszczadzki

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Jura Krak-Częst.

Domyślnie

Widzę że rozmowa robi się niebezpiecznie zadziorna.
    Muszę jednak przyłączyć się do większości i w celu podniesienia adrenaliny polecić
    koledze wejście na komin elektrociepłowni albo spacer środkiem autostrady w piątkowe popołudnie.
    Przejadą albo nie przejadą,ale za to jaka zabawa.....
    A tak na poważnie to rozumiem tęsknotę do bycia tam gdzie jeszcze nikt nie był, obcowania z dziką przyrodą i odczuwania czegoś wyjątkowego.
    Niestety Polska to mały kraj i brak jest miejsc dziewiczych, dlatego te które się jeszcze ostały obięto ochroną dla naszego wspólnego dobra.
    Widziałem ostatnio slajdy z Syberii i słuchałem opowieści kolegów którzy właśnie wrócili z tej krainy.Polecam wszystkim którzy chcą poczuć się traperami, odkrywcami itp.
    Wioska od wioski oddalona o kilkaset kilometrów.Oprócz koleji i rzeki nie ma żadnej możliwości komunikacji.
    Szanujmy i kochajmy Bieszczady takimi jakimi są z wszystkimi przywilejami ale i też ograniczeniami.

Pozdrawiam Skuter

mmierzejewski
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skuter28
    Widzę że rozmowa robi się niebezpiecznie zadziorna.
    Muszę jednak przyłączyć się do większości i w celu podniesienia adrenaliny polecić
    koledze wejście na komin elektrociepłowni albo spacer środkiem autostrady w piątkowe popołudnie.
    Przejadą albo nie przejadą,ale za to jaka zabawa.....
    A tak na poważnie to rozumiem tęsknotę do bycia tam gdzie jeszcze nikt nie był, obcowania z dziką przyrodą i odczuwania czegoś wyjątkowego.
    Niestety Polska to mały kraj i brak jest miejsc dziewiczych, dlatego te które się jeszcze ostały obięto ochroną dla naszego wspólnego dobra.
    Widziałem ostatnio slajdy z Syberii i słuchałem opowieści kolegów którzy właśnie wrócili z tej krainy.Polecam wszystkim którzy chcą poczuć się traperami, odkrywcami itp.
    Wioska od wioski oddalona o kilkaset kilometrów.Oprócz koleji i rzeki nie ma żadnej możliwości komunikacji.
    Szanujmy i kochajmy Bieszczady takimi jakimi są z wszystkimi przywilejami ale i też ograniczeniami.

Pozdrawiam Skuter
    Tez jestem za tym zeby kochac Nasze Bieszczady, dlatego tez nie jezdze w nie w tzw. sezonie a jak juz sie wybiore to mam swoje ulubione miejsca biwakowe gdzie raczej tlumow nie ma - np. Hyrlata, Dwernik Kamien, Stoly (co prawda w Parku ale fajne miejsce). A jesli nie nasze Bieszczady z powodu tlumow, scisku i innych takich spraw to wybieram sie na Ukraine gdzie nie tylko Pikuj i jego polonina ale tez i Ostra Hora, Lutanska Holica i Polonina Rowna-zreszta co ja bede tutaj bieszczadnikom mowil. Tam jeszcze przez wiele lat bedzie (mam nadzieje) istnialo prawdziwe zycie gor (z wypasami).
    PS. A jakie przywileje masz w Bieszczadach?
    Pozdrawiam Marcin Mierzejewski

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmierzejewski
    PS. A jakie przywileje masz w Bieszczadach?

a oczo chodżi grzecznie pytam
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmierzejewski
    Tam jeszcze przez wiele lat bedzie (mam nadzieje) istnialo prawdziwe zycie gor (z wypasami).
    Może ujmijmy to inaczej - po stronie ukraińskiej jest jak to okresliłeś , prawdziwe życie gór z wypasem, a po naszej stronie też prawdziwe życie gór ale bez wypasu i innych elementów wykorzystania gospodarczego. Pewnie ciekawe jest porównanie jak takie same góry z bliska wyglądają gdy wykorzystuje się je gospodarczo , i jak wyglądają gdy gospodaruje prawie wyłącznie sama natura. Tak dla ścisłości - na terenie BdPN są tereny wykorzystywane gospodarczo np. tereny gdzie kosi się trawę na siano dla koni huculskich czy pastwiska na których wypasane są konie a także owce. Poza tym nasze Bieszczady to swoista tablica poglądowa tego co dzieje się w przyrodzie gdy zaprzestanie się gospodarczego z niej korzystania . Znając historię tego terenu może obserwować co zmieniło się w przyrodzie przez okres mniej więcej od 12 do 50 lat.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Jura Krak-Częst.

Domyślnie

Myślę że każdy kto uważa się za bieszczadnika wie ,że jego ukochane góry i przyroda mają "duszę".
    Szacunek do tej właśnie duszy wymusza na nas pewne zachowania.
    Jeśli jadę do kogoś z wizytą to nie narzucam mu swojego sposobu bycia a raczej staram się dostosować do jego obyczajów.
    Bieszczady to dom niedźwiedzi, wilków, saren,buków i świerków.Gdy tam jadę staram się nie zakłócać ich codziennego życia.Tereny zamknięte dla turystów to azyl dla zwierząt które tam czują się bezpiecznie
    Dla mnie przywilejem jest już to, że biesy w ogóle są i że mogę wtopić się w ich piękno.
    Dzięki Biesom poznałem również wielu ciekawych ludzi i za przywilej poczytuję sobie to że mogę się z nimi spotykać.
    Pozdrawiam: Skuter z Jury choć duszą wciąż w Bieszczadach

dora1
    Guest

Domyślnie

Pewnie ta trasa nadal jest mało przystępna.W1992 robiłam ją od Ustrzyk G. w busiku razem z pilarzami którzy z hotelu(robotniczego teraz chyba postawiona tam wiata)jechali na zrywkę przez Pszczelinyi Muczne(2 butelki Cymes)do Negrylowa.Tam z ich bazy przez Sianki,Opołonek apiać do Górnych.Nikogo po drodze ani ruskich ani naszych.Ładnie było.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dora1
    Tam z ich bazy przez Sianki,Opołonek apiać do Górnych.Nikogo po drodze ani ruskich ani naszych.Ładnie było.
    Teraz jest tam jeszcze ładniej, bo nie ma pilarzy - to już teren BdPN. A swoja drogą jak sie patrzy na mapę zastanawiam sie dlaczego cały teren na południe od linii Muczne - Tarnawa nie został włączony w granice parku.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Domyślnie

tak się sklada że przeszedłem cały odcinek,a więc kilka uwag najlepiej wejść od Wołosatego na przełęcz Bukowską i przez Kińczyk Opołonek do Sianek, trzeba uważać przy słupku granicznym 180 bo można się zgubić i zejść na Ukrainę, nie spotkałem nikogo na całej trasie i zrobilem ją w jeden dzień , ale można zanocować w schronie nad Negrylowem bo jest takowy i BdPN dopuszcza tam nocleg, musisz niestety postarać się o zezwolenie bo bez niego możesz mieć kłopotu , ścieżka cały czas prowadzi wzdłuż granicy jest w miarę widoczna , jak będziesz uważał to się nie zgubisz,co do Ukrainy to wejście na Kinczyk Bukowski jest oznakowane,na przełeczy Żydowskiej są nawet kosze ale niestey nikt ich nie opróżnia, niestety pogranicznicy nie puszczają na ten szlak Polaków może sytuacja się zmieni tego roku, dam Ci znać bo w czerwcu wybieramy się w Bieszczady po stronie ukraińskiej
    pozdrowieniazbyszekj

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)