Nie będzie "Słownika"
Była wprawdzie luźna kasa, ale poszła na Świerczewskiego
Nie będzie "Słownika"
Była wprawdzie luźna kasa, ale poszła na Świerczewskiego
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...DY%2F121219748
Stanisław Kryciński opowie o swoim dziele "Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów. Tom 3. Gmina Czarna" w dniu 21 grudnia w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie.
Na kolejną część miłośnicy Bieszczadów musieli czekać kilka lat. Pierwszy tom słownika dotyczący gminy Lutowiska ukazał się w 1995 r., drugi o gminie Cisna w 1996. Razem blisko 1000 stron. Duży udział w wydaniu tych publikacji miało Towarzystwo Karpackie.
Może w końcu się uda wydać i zagramy Enricowi słownikiem na nosie :). Czy ktoś z Was się wybiera na spotkanie? Jakby już był to bardzo proszę mi kupić, a jak nie będzie to zasięgnijcie języka kiedy się spodziewać i co z gminą Baligród?
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Z ogromną niecierpliwością czekamy do wiosny! W końcu będę miał czym zastąpić wysłużone "Nadsanie". Czy planuje się ponowne wydanie wcześniejszych tomów? - z chęcią kupiłbym 2 komplet, bo wcześniejsze wydanie mi się trochę zużyło od częstego zaglądania :)
Był ktoś może na spotkaniu z autorem w Muzeum Ziemi? Padła data wydania?
Aha, gwoli ścisłości...Wprawdzie oficjalnie żadne konkrety nie padły, to zdobyłam się na odwagę i chwilkę porozmawiałam z Panem Krycińskiem po prelekcji, zadając pytania, które tu padły. Odpowiedzi nie są precyzyjne, bo i sam autor nie wie, jak potoczą się sprawy.
Przewidywany termin wydania "Czarnej" to raczej maj/czerwiec.
Wznowione będą Lutowiska, prawdopodobnie w 2014r.
Baligród jest jak najbardziej w zamyśle i planach, ale proza...trudno jest pisać i żyć; potrzeba, potrzeba sponsora!
No i tak to wygląda.
Jeśli ktoś z forumowiczów wybiera się na dzisiejsze spotkanie, to miałbym prośbę by zapytać Pana Stanisława o nowe wydania "Słownika historyczno-krajoznawczego" (wszystkie tomy). Oczywiście jeśli takie pytanie nie zostanie uznane za nietaktowne (w końcu spotkanie dotyczy innej książki). Czekałem na "Słowniki" cały 2013 rok i się niestety nie doczekałemZapadła cisza w temacie "Słownika"...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki