Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: pies w bieszczadach

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Efka
    tematy polityczne raczej nie dyskutuję.
    Ok, nie chodzi o to że nie można. Miałem na myśli raczej to, że nie oceniam sensu tego przepisu, bo nie jestem kompetentny. Żeby stwierdzić czy pies ma taki wpływ na środowisko,ktory usprawiedliwia podjete działania, trzeba mieć wiedzę w tym temacie. Ja takiej wiedzy nie mam. Ale możemy jeszcze pogdybać (wieczorem), czemu nie?
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Peter P
    Na forum od
    07.2004

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manio
    No ładnie się Peter w sobotę "nakręciłeś "skoro nie pamiętasz mojego niku Pozdrowienia dla koleżanki z Austrii no i oczywiście dla Myszy
    Oj nakręciłem się równiuteńko maniu!!! Z rana stwierdziłem, że musiałem "przyklęknąć" gdzieś po drodze do stodoły, ponieważ na moich spodniach na wysokości kolana widniała wielka brązowa plama z błota!
    Zabawa była przednia - dzięki. Austriaczkę pozdrowię oczywiście. Myszę również. Ten kumpel z którym również byłem - Mateusz - pierwszy raz w Biesach był. Zakochał się chłopina i już nie może się doczekać wyjazdu w przyszłym roku. Mi się marzy pojechać tam jeszcze wcześniej - może na sylwestra? Mam nadzieję że jeszcze zabalujemy!!!

Pozdrowienia

Na forum od
    07.2004

Domyślnie

[quote="Piotr"] Miałem na myśli raczej to, że nie oceniam sensu tego przepisu, bo nie jestem kompetentny.

Przepraszam Piotrze myślę jednak, że powinieneć ocenić ten przepis nie będąc kompetentnym, ponieważ nie sądzę aby wymyślił go ktoś - kompetentny. Jest to po prostu jakaś banalna moim zdaniem głupota. W jaki bowiem sposób pies prowadzony na smyczy mógłby mieć degradacyjny wpływ na środowisko naturalne w parkach narodowych. Przecież idzie po szlaku - tak jak jego pan. Zostawia zapachy - tak jak jego pan. Zostawia odchody - może nie jak pan (choć czasami i to się zdarza) lecz jak inne zwierzęta żyjące w parku. Po prostu nie widzę (choć bardzo chciałbym) nawet jednego sensownego argumentu, a naprawdę się dość dłógo zastanawiałem. Jedyne co wpadło mi do głowy to to, że może zbyt wielu ludzi puszcza psy luzem, więc zakazali wprowadzania psów wogóle. Lecz co z takimi jak ja. Pilnującymi swoich psów. Prowadzących je zawsze na smyczy. Nie pozwalających nawet kopać dziór (a uwież mi huskie to bardzo lubią). Chyba mam prawo czuć się trochę pokrzywdzony takim zakazem. Zabieram mojego psa wszędzie. Kocham Biesy. No i jak mam nie olać takiego zakazu.

Pozdrawiam Peter P

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Jura Krak-Częst.

Domyślnie

Przepisami przejmują się przeważnie ci którzy się do nich stosują. Ty mimo ,że wbrew przepisom to jednak masz świadomość ich intencji i starasz się szkodzić jak najmniej. Ignorant potknie się o tablicę informacyjną BdPN i jeśli nawet przeczyta to i tak tego nie zrozumie co przeczytał. Ty zapewne jesteś wyjątkiem i pragniesz równowagi która pogodzi miłość do zwierząt domowych i dziko żyjących.
    Mnie dosyć trudno jest polubić psy gdyż codziennie w moim blokowisku muszę przedzierać się przez psie odchody i zwały śmieci, zanim dotrę do drzwi wyjściowych. Chociaż to raczej wina właściciela a nie jego psa .
    BdPN ustanawiając przepisy miał chyba na myśli moich sąsiadów. a na szczęście oni nie wiedzą gdzie leżą Bieszczady.
    pozdrawiam Skuter

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Jura Krak-Częst.

Domyślnie

Teraz do Mania !!!
    Manio- czyżbyś zapomniał drogi do domu ? Ile Ty już siedzisz w tych biesach?
    Jeśli spotkacie jakiegoś grajka przy małej wiejskiej kapliczce to na pewno będzie Manio
    Sprzedał skrzypce i teraz chodzi z gitarą hahahahah
    Ja miałem okazję poznać go 18.09.04. Miły gość, a jak gra.....Że tak mnie Bóg nie obdarzył takimi zdolnościami.
    Pozdrawiam Skuter (czasami milczący)

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peter P
    powinieneć ocenić ten przepis nie będąc kompetentnym, ponieważ nie sądzę aby wymyślił go ktoś - kompetentny.
    Cóż, ocenić to może nie, ale swoje zdanie oczywiście mam. Sam jako właściciel psa przyjąłem to niechętnie, ale cóż - zakazali to zakazali. Mój pies do BdPN nie pójdzie.
    Raczej bardziej zgadzam się z opinią, że jest to tak na wszelki wypadek niż poparte jakimiś sensownymi argumentami. Po prostu ludzie którzy nie dbają nalezycie o własne psy i nie panują nad nimi (a sądzę że jest to większość) zdązyla wyrobić opinię/stereotyp, ktora w pewnym momencie dotknęła także takich jak np. Ty. Chodzi tu głownie o puszczanie psów luzem gdzie popadnie.
    Być może jest to paradoks, ale takich mamy tam pelno. Żeby daleko nie szukać: pies który idzie przez BdPN szkodzi środowisku, natomiast samochód który jedzie sobie na Przyslup Caryński szkody nie robi. Jak każdy (kto tam bywał) wie, idąc od Nasicznego przez Nasiczniańską Przełęcz (albo jak kto woli: Przełecz nad Nasicznym) zaraz zaczyna się Park. Podobnie jest z drogą która prowadzi z "szosy" między Nasicznym a Dwernikiem, tylko tam Park zaczyna się nieco powyżej wzgórza 842, jednak dalej droga już prowadzi przez BdPN, ponieważ łaki po lewej (idąc z dołu) są jeszcze "parkowe". Tymczasem co niektorzy hrabiowie jadą sobie samochodem na Przyslup i parkują 300m od Koliby. Robią to jak najbardziej legalnie, gdyż droga jest przejezdna - nie ma zakazu ruchu. Zrobili tam sobie nawet, za przeproszeniem, dupny parking - na zakręcie szlaku (tam jest takie mini-rondo). Pod koniec sierpnia akurat jak tam byłem to stalo co najmniej 15 aut. Te Parkowi nie szkodzą. Może by tak BdPN zrobił maleńki ukłon w stronę kierowców i podciągnął im asfalt na Caryńską, to rzut beretem. Na nogach, to panie, ponad godzine stamtąd sie idzie...
    Piotr

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

Skuter zostawiles sweter s Sekowcu po koncercie Mania, jest do odebrania w Sekowcu
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Na forum od
    07.2004

Domyślnie

[quote="skuter28"]Przepisami przejmują się przeważnie ci którzy się do nich stosują. Ty mimo ,że wbrew przepisom to jednak masz świadomość ich intencji i starasz się szkodzić jak najmniej.

Ja szanuję przepisy - mówię tu i teraz o przepisach o parkach narodowych i w tylko tym temacie się tu wypowiadam - jeśli mają one sens i oparte są na zasadzie "zdrowego rozsądku" oraz poparte są silną argumentacją. Po prostu nie widzę sensu zakazu wprowadzania psów na szlaki turystyczne (na smyczy powtarzam - ponieważ ten przepis jest jak najbardziej słuszny). Jeśli ktoś mi wytłumaczy sensownie dlaczego ten przepis został wprowadzony - może zmienię zdane. Póki co moje niezrozumienie wyjaśniłem we wcześniejszym poście.
    Nie sądzę żebym w tym temacie akurat był wyjątkiem. Napewno wielu miłośników psów i Biesów myśli podobnie.

Ps. A manio jeszcze nie wrócił? Szczęściarz

Pozdrawiam P.P.

Na forum od
    07.2004

Domyślnie

Coś mi nie wychodzi to "cytowanie"

P.P.

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peter P
    Coś mi nie wychodzi to "cytowanie"
    Zamykaj cytowany fragment tagiem: [/quote] i będzie ok.
    Piotr

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)