Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: pies w bieszczadach

Bieszczadnik Awatar Peter P
    Na forum od
    07.2004

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Cóż, ocenić to może nie, ale swoje zdanie oczywiście mam. Sam jako właściciel psa przyjąłem to niechętnie, ale cóż - zakazali to zakazali. Mój pies do BdPN nie pójdzie.
    Raczej bardziej zgadzam się z opinią, że jest to tak na wszelki wypadek niż poparte jakimiś sensownymi argumentami. Po prostu ludzie którzy nie dbają nalezycie o własne psy i nie panują nad nimi (a sądzę że jest to większość) zdązyla wyrobić opinię/stereotyp, ktora w pewnym momencie dotknęła także takich jak np. Ty. Chodzi tu głownie o puszczanie psów luzem gdzie popadnie.

No i również takich ja Ty Piotrze wnioskuję. Ale mój pies do BdPN pójdzie!!!
    Powiedz mi dlaczego my mamy pokutować za bezmyślnych ludzi puszczającą psy luzem.

Może powinniśmy właśnie chodzić z naszymi psiakami po połoninach (na smyczy ) i wyrabiać przeciwną opinię i tłumaczyć bezmyślnym jak się powinno postępować. Wiem walka z wiatrakami. Ale ja się nie godzę na to aby moja Mysz musiała pokutować (zostając w mieście kiedy ja chodzę po górach) za bezmyślność innych właścicieli psów. Poza tym jest już przepis to regulujący i powtarzam że ten powinien istnieć - WPROWADZAĆ PSY NALEŻY NA SMYCZY - czy to nie wystarczy? Może kilkanaście bardzo wysokich mandatów wystarczyłoby aby poskromić głupotę tych ludzi? Może na tym trzeba byłoby się skupić?
    A nie ot tak zakazać wogóle - Takie jest moje zdanie!!!

Pozdrawiam

Ps: Jakiego masz psiaka?

Bieszczadnik Awatar Peter P
    Na forum od
    07.2004

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Zamykaj cytowany fragment tagiem .... i będzie ok.
    Dzięki :)

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peter P
    Ps: Jakiego masz psiaka?
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Kuchar
    Guest

Domyślnie PIES W GÓRACH

Cześć chcę wam coś powiedziec apropo chodzienia po Biesach z pieskiem . W tym roku z całą rodzinką zwiedzalismy góry . Byliśmy na Poł. Bukowskiej ,Poł.Wetlińskiej i u Grobu Chrabiny.Nigdzie nikt się nie przyczepił. Bryś (Malamut) nie miał kagańca a często i smyczy i nikt na jego widok nie uciekał nie mdlał i nie krzycztł . Słyszałem tylko o jednym sadyście który nie pozwolił wejść na Tarnice panu z Jamnikiem.
    Przed wyjazdem wymnieniłem kilka meali z panią z oddziału BPN w Lutowiskach o dziwo była ona tego samego zdania co ja (że przepis jest delikatnie mówięc nie przemyślany)sama ma psa i lubi z nim chodzić po górach.
    Moim zdaniem jeżeli będziemy naciśkać dyrekcje BPN to odstępi ona od tego przepisu tak jak zrobił to dyrektor Kampinoskiego Parku Narodowego,bo w Kampinosie morzna spacerowac z psem.
    WSZYSTKO W NASZYCH RĘKACH.

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2004

Domyślnie

Piotrze
    Cudne zwierzę, a czemu do Parku z nim nie pójdziesz, to coś mi się kojarzy z poprzednich wątków.
    Nie o tym jednak teraz. Wracam do naszej rozmowy i podkreślam jeszcze raz, że ten akurat przepis absolutnie nie trafia mi do przekonania, że jestem jemu przeciwna i namawiam wręcz do głośnego komentowania jego brzmienia. Też nie posiadam dogłębnej wiedzy na temat "szkodliwości psa w przyrodzie", ale wiem jedno, bo interesuję się środowiskiem naturalnym i jego ochroną, że takie uzasadnienie powstania przepisu jest albo błędnie odczytywane, albo po prostu, mówiąc dosadnie komuś się coś powiedzmy poprzewracało.
    Jak dalece różnego rodzaju przepisy są bezzasadne, wiemy wszyscy i nie pora i miejsce je tu cytować. I wydaje mi się, że w takich sytuacjach milczenie nie jest wskazane. Tak jak mówili Peter P. i Kuchar, może jednak można coś zmienić, tylko trzeba o tym mówić a nawet apelować. A jeszcze jakby wśród słyszących ten apel był ktoś kto mgłby pomóc. Nie ma rzeczy niemożliwych, a wierzmy, że jednak rozsądek może wziąć górę.
    A co do przestrzegania przepisów w ogóle, to nie zmieniłam zdania.
    Pozdrawiam
    Ewa
    "Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia"

Bieszczadnik Awatar Szaszka
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    znad morza

Domyślnie

Brawo, brawo. Malamut bez smyczy w Parku Narodowym. Nie ma się czym chwalić. Zdajesz sobie sprawę, że to wlaśnie dzięki takim obrazkom zaostrzone zostaly przepisy? Prawdopodobnie ustawodawca nie ludzil się, że ludzie zaczną przestrzegać zakazu i nie będą wprowadzać psów do PN-ów. Pewnie kierowala nim nadzieja, że przynajmniej te psy zaczną być trzymane na smyczy.
    Czy jesteś w stanie zagwarantować w 100%, że Twoj pies nie rzuci się w pościg na widok np. sarny?

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

BdPN nie obejmuje swym obszarem calych Bieszczadow, jest tyle pieknych miejsc gdzie mozna pochodzic z psem ze nie widze sensu walczyc z tym przepisem. Zreszta jak zostal wprowadzony to w jakims celu. Tak samo mozna negowac inne przepisy np. zchodzenie ze szlaku (przeciez jak sobie kawalek zejde ze sciezki na malinki czy jagodki to szkody nie narobie) itp itp. Ale wiadomo zakazany owoc najlepiej smakuje
    Za chwile rowerzysci beda chcieli smigac po poloninach twierdzac ze ich rower nieszkodzi parkowi a turysta moze ustapic miejsca, a offroadowcy jezdzic na wetlinska do chatki.
    Moze dzieki temu przepisowi zobaczycie wiele ciekawych miejsc a nie tylko poloniny i kultowe szczyty ;p
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2004

Domyślnie

Irek, my tu chyba nie dyskutujemy na temat łamać przepisy, czy nie. Jestem jak najbardziej na nie. Dydkutujemy raczej o zasadności akurat tego jednego, więc po co mieszać tu sprawy rowerów, zbaczania ze szlaków itp. Jest to naganne i już. Ludziom, którym pies towarzyszy we wszystkich niemal okolicznościach, jak to ma miejsce w przypadku Petera P. i miało, już niestety w czasie przeszłym, w moim trudno jest zrozumieć takie posunięcia (czyje i w imię czego?). A skoro już tłuczesz się 1000 km (z psem) to nie wejść na kultowe szczyty (i ukochane)? Nie przesadzajmy.
    A tak na marginesie w Świętokrzyskim , już po wejściu ustawy dyrektor osobiście (widziałam) pozwolił wejść ludziom z psem na smyczy na teren parku.
    Pozdrawiam serdecznie
    Ewa

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Efka
    Irek, my tu chyba nie dyskutujemy na temat łamać przepisy, czy nie. Jestem jak najbardziej na nie. Dydkutujemy raczej o zasadności akurat tego jednego, więc po co mieszać tu sprawy rowerów, zbaczania ze szlaków itp.
    Ale tak samo rowerzysci zaraz zaczna dyskutowac o zasadnosci przepisu zakazujacego jazdy rowerem po szlakach turystycznych, i tak wkolo macieju.
    Mi osobiscie psy w parku nie przeszkadzaja jezeli sa na smyczy ale niewyobrazam sobie by mogly latac luzem, w koncu park to ostoja zwierzyny i niech nia pozostanie.
    Jest wiele miejsc gdzie nie mozna wprowadzac psow i jest to oczywiste jezeli do BdPNu nie mozna to tez trzeba to uszanowac, albo lamac przepisy ale niekoniecznie namawiajac do tego innych
    Skoro strzaznincy parkowi przymykaja oczy na pieski to lepiej tego nie rozglaszac bo wtedy moga przestac
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2004

Domyślnie

Irku
    Przykro mi, ale nieuważnie czytasz zarówno (a może przede wszystkim) moje posty jak i Petera P. Jeszcze raz więc potwarzam, nie namawiam nikogo do łamania przepisów, wyraziłam tu na Forum swoje osoboste zdanie na temat zasadności (a raczej bezzasadności) tego jednego przepisu. I zechcuiej to tak zrozumieć.
    Pozdrawiam serdecznie
    Ewa

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)