Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Kursy przewodnickie.

niunka
    Guest

Domyślnie Kursy przewodnickie.

witajcie!!!
    Może ktoś z Was orientuje się, gdzie mogę zrobić kurs przewodnika górskiego???
    Szukalam i nadal szukam, jednak nie mogę nic znaleść.
    Pomocy!!!

Bieszczadnik Awatar Viki
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Opoczno

Domyślnie Re: Kursy przewodnickie.

Cytat Zamieszczone przez niunka
    witajcie!!!
    Szukalam i nadal szukam, jednak nie mogę nic znaleść.
    Pomocy!!!
    Zapytaj w najbliższym twojego miejsca pobytu ODDZIALE PTTK. Tam powinni udzielić Ci stosownych informacji.
    pozdrawiam
    Biesołazy wszystkich krajów! Łączcie się!
    Pozdrawiam. Viki
    http://www.odkryjbieszczady.pl/

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

witajcie!!!
    Szukalam i nadal szukam, jednak nie mogę nic znaleść. !
    Musisz jeszcze zdecydować się na jakie góry chcesz uprawnienia. Jak na Beskidy Wschodnie (w tym Bieszczady) to skontaktuj się z SKPB Lublin lub Warszawa, bo tylko te koła robią kursy na ten rejon - o ile dobrze pamiętam. Na część "środkową" np. SKPB Gliwice, teraz akurat zaczyna sie kurs lub Kraków. Najlepiej wejdź na stronę jakiegoś SKPB - tam masz wszystko opisane.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

niunka
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Viki

Zapytaj w najbliższym twojego miejsca pobytu ODDZIALE PTTK. Tam powinni udzielić Ci stosownych informacji.
    pozdrawiam
    najbliższy odział PTTKu poinformował mnie że kursy robione so u nich co 4 (!!!) lata
    Mam jeszcze pytanie czy kursy mogą być robione w systemie zaocznym?

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

Ostatnio rozmawialem ze Stanislawem Orlowskim i cos wspominal ze organizuje jakis kurs przewodnicki masz do niego maila sorlowski@tlen.pl
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

niunka
    Guest

Domyślnie

slicznie dziekuje!!!

Na forum od
    09.2002

najbliższy odział PTTKu poinformował mnie że kursy robione so u nich co 4 (!!!) lata
    Mam jeszcze pytanie czy kursy mogą być robione w systemie zaocznym?
    Dlatego podałem ci SKPB, robia co roku lub co dwa lata. Kurs trwa ok.1,5 roku, zaczyna sie zawsze jesienia. Kursy robi np. Sanok, ale jest to oferta raczej dla miejscowych bo spotkania sa co tydzien, a w SKPB 1-2 razy w miesiacu. Zaocznie bedzie ci ciezko - chyba ze masz piorunujaca wiedze o regionach uprawnien, juz na starcie w takim przypadku beda na ciebie krzywo patrezc. Czesto na kilkadziesiat osob zaczynajacych kurs uprawnienia otrzymuje kilka - trzeba naprawde bardzo chciec.
    Piotr

niunka
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    . Kursy robi np. Sanok, ale jest to oferta raczej dla miejscowych bo spotkania sa co tydzien, a w SKPB 1-2 razy w miesiacu.
    Piotrze jetseś pewny? Ponieważ ja studiuje w Sanoku
    Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Zaocznie bedzie ci ciezko - chyba ze masz piorunujaca wiedze o regionach uprawnien, juz na starcie w takim przypadku beda na ciebie krzywo patrezc. .
    Taka to jest polityka???

Na forum od
    09.2002

Piotrze jetseś pewny? Ponieważ ja studiuje w Sanoku
    I tak i nie - nie wiem dalej jakie uprawnienia Cie interesują. Czy typowa "blacha" przewodnicka: http://www.skpb.lublin.pl/kurs3.htm , czy jakies inne uprawnienia.
    Cuś ten Sanok jednak robi, ale co to dokladnie jest, to juz nie jestem pewny - sa na tym forum lepiej zorientowani, moze sie odezwą - moglo mi się coś pomerdać, lub zostalem wprowadzony w błąd. Może to kurs pilotów wycieczek :)
    Taka to jest polityka???
    Ależ to normalne przecież - wszędzie. Nawet nie tyle mialem na myśli organizatorów, ile samych pozostałych kursantów...
    Piotr

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Jura Krak-Częst.

Domyślnie

Kursy górskie są a) drogie b)czasochłonne c) nie można olewać zajęć
    Kurs zaoczny jest wykluczony.Cały teren uprawnień trzeba przedeptać w czasie kursu.
    Trzeba poznać: przepisy prawne,etykę,metodykę prowadzenia wycieczek,ogólną geografię Polski,geografię regionu, historię Polski,historię regionu,folklor,arhitekturę,malarstwo,geologię,a rcheologię,sieć wodną no i na koniec dla rozrywki każdy szczyt z jego wysokością.
    Obecnie przewodnictwo to drugi zawód i uprawnienia wydaje wojewoda.
    Kurs na Beskid Śląski i Żywieck kosztuje około 1500.zł +150 zł egzamin, trwa 1,5 roku
    i co dwa tygodnie są wycieczki a zajęcia co tydzień.Wpłaty dokonuje się ratalnie ale jeśli zrezygnujesz w trakcie to nie ma zwrotu zaliczki.
    Jeśli powyższe informacje nie zniechęciły Cię to szukaj odpowiedniego kursu bo przecież ktoś je zaczyna i ktoś kończy.
    Ja póki co przygotowuję się do egzaminu na przewodnika jurajskiego i gadam do prysznica żeby oswoić się z mikrofonem.
    pozdrawiam Skuter
    PS. Wszystko jest dla ludzi.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)