witajcie!!!
Może ktoś z Was orientuje się, gdzie mogę zrobić kurs przewodnika górskiego???
Szukalam i nadal szukam, jednak nie mogę nic znaleść.
Pomocy!!!
witajcie!!!
Może ktoś z Was orientuje się, gdzie mogę zrobić kurs przewodnika górskiego???
Szukalam i nadal szukam, jednak nie mogę nic znaleść.
Pomocy!!!
Zapytaj w najbliższym twojego miejsca pobytu ODDZIALE PTTK. Tam powinni udzielić Ci stosownych informacji.Zamieszczone przez niunka
pozdrawiam
Musisz jeszcze zdecydować się na jakie góry chcesz uprawnienia. Jak na Beskidy Wschodnie (w tym Bieszczady) to skontaktuj się z SKPB Lublin lub Warszawa, bo tylko te koła robią kursy na ten rejon - o ile dobrze pamiętam. Na część "środkową" np. SKPB Gliwice, teraz akurat zaczyna sie kurs lub Kraków. Najlepiej wejdź na stronę jakiegoś SKPB - tam masz wszystko opisane.Zamieszczone przez niunka
najbliższy odział PTTKu poinformował mnie że kursy robione so u nich co 4 (!!!) lataZamieszczone przez Viki
![]()
Mam jeszcze pytanie czy kursy mogą być robione w systemie zaocznym?
Ostatnio rozmawialem ze Stanislawem Orlowskim i cos wspominal ze organizuje jakis kurs przewodnicki masz do niego maila sorlowski@tlen.pl
Iras 7214
www.bieszczady.net.pl
www.karpaty.travel.pl
www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)
slicznie dziekuje!!!
Dlatego podałem ci SKPB, robia co roku lub co dwa lata. Kurs trwa ok.1,5 roku, zaczyna sie zawsze jesienia. Kursy robi np. Sanok, ale jest to oferta raczej dla miejscowych bo spotkania sa co tydzien, a w SKPB 1-2 razy w miesiacu. Zaocznie bedzie ci ciezko - chyba ze masz piorunujaca wiedze o regionach uprawnien, juz na starcie w takim przypadku beda na ciebie krzywo patrezc. Czesto na kilkadziesiat osob zaczynajacych kurs uprawnienia otrzymuje kilka - trzeba naprawde bardzo chciec.Zamieszczone przez niunka
Piotrze jetseś pewny? Ponieważ ja studiuje w SanokuZamieszczone przez Piotr
Taka to jest polityka???Zamieszczone przez Piotr
I tak i nie - nie wiem dalej jakie uprawnienia Cie interesują. Czy typowa "blacha" przewodnicka: http://www.skpb.lublin.pl/kurs3.htm , czy jakies inne uprawnienia.Zamieszczone przez niunka
Cuś ten Sanok jednak robi, ale co to dokladnie jest, to juz nie jestem pewny - sa na tym forum lepiej zorientowani, moze sie odezwą - moglo mi się coś pomerdać, lub zostalem wprowadzony w błąd. Może to kurs pilotów wycieczek :)
Ależ to normalne przecież - wszędzie. Nawet nie tyle mialem na myśli organizatorów, ile samych pozostałych kursantów...Zamieszczone przez niunka
Kursy górskie są a) drogie b)czasochłonne c) nie można olewać zajęć
Kurs zaoczny jest wykluczony.Cały teren uprawnień trzeba przedeptać w czasie kursu.
Trzeba poznać: przepisy prawne,etykę,metodykę prowadzenia wycieczek,ogólną geografię Polski,geografię regionu, historię Polski,historię regionu,folklor,arhitekturę,malarstwo,geologię,a rcheologię,sieć wodną no i na koniec dla rozrywki każdy szczyt z jego wysokością.
Obecnie przewodnictwo to drugi zawód i uprawnienia wydaje wojewoda.
Kurs na Beskid Śląski i Żywieck kosztuje około 1500.zł +150 zł egzamin, trwa 1,5 roku
i co dwa tygodnie są wycieczki a zajęcia co tydzień.Wpłaty dokonuje się ratalnie ale jeśli zrezygnujesz w trakcie to nie ma zwrotu zaliczki.
Jeśli powyższe informacje nie zniechęciły Cię to szukaj odpowiedniego kursu bo przecież ktoś je zaczyna i ktoś kończy.
Ja póki co przygotowuję się do egzaminu na przewodnika jurajskiego i gadam do prysznica żeby oswoić się z mikrofonem.
pozdrawiam Skuter
PS. Wszystko jest dla ludzi.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki