Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Kursy przewodnickie.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: Kursy przewodnickie.

I jeszcze: W SKPB Lublin zaczął się w zeszłym roku, mialem startować ale nie zdążylem, więc kolejny będzie dopiero na jesień 2005.
    Na dzień dzisiejszy zaczyna się w Warszawie: http://www.skg.uw.edu.pl/skg/kurs24/index.html
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

11 października o 18 jest spotkanie informacyjne w CIT w Łodzi SKPB ŁÓDŹ

niunka
    Guest

Domyślnie

dzieki za pomoc.
    Skuter28 masz racie wszystko jest dla ludzi. Wiem jakie potrzebne sa poswiecenia, dlatego tez pytałam o system zaoczny. Słyszałam też ze jest cos robione w rzeszowie, czy moze ktos cos wie na ten temat?
    pozrawiam

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niunka
    dlatego tez pytałam o system zaoczny. Słyszałam też ze jest cos robione w rzeszowie, czy moze ktos cos wie na ten temat?
    Zaoczny nie w tym systemie w ktorym odbywa sie większość kursów - one w końcu same w sobie są zaoczne :) Może coś a'la eksternistycznie, choć szanse naprawde nikłe. Trzeba rozmiawiać, przekonywać, próbować.
    A jeśli chodzi o Rzeszów:
    Za www.epodkarpacie.com:

Koło Przewodników przy Oddziale PTTK w Rzeszowie informuje o naborze na kurs dla kandydatów
    na Przewodników Górskich - Beskidzkich
    (BESKIDY WSCHODNIE) na obszar Bieszczadów, Beskidu Niskiego i Pogórzy.
    Termin: 13.10.2004 - 16.10.2005 r.
    Kurs zakończony zostanie egzaminem państwowym przed Komisją Egzaminacyjną powołaną przez Wojewodę Podkarpackiego w Rzeszowie. Zajęcia prowadzone będą w środy o godz. 1630, oraz bloki - jeden raz w miesiącu
    (w soboty i niedziele od godz. 9) - wg. uzgodnień z uczestnikami kursu. Zapisy do 13.10 br. w biurze Oddziału PTTK Rzeszów, ul. Matejki 2 II p. Rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami prowadzone będą do dnia 11 i13.10.2004 r.
    Wpisowe: 900 zł
    Wpłata wpisowego może być dokonana w 3 ratach: I rata do dnia 13.10.2004 r. ( 300zł), II rata do dnia 15.02.2005 r. (300 zł), III rata do dnia 15.04.2005 r. (300 zł).
    Kurs odbędzie się przy minimum 30 uczestnikach.
    Warunki:
    uczestnikiem kursu może być osoba, która ukończyła 18 lat, opłaciła wpisowe oraz spełnia następujące kryteria:
    - posiada wykształcenie - minimum średnie,
    - legitymuje się dobrym stanem zdrowia (świadectwo lekarskie),
    - przedłożyła oświadczenie o niekaralności,
    - złożyła podanie wraz z wypełnioną ankietą personalną,
    - posiada zamiłowanie do turystyki i krajoznawstwa oraz predyspozycje do oprowadzania grup wycieczkowych potwierdzone rozmową kwalifikacyjną.
    Cena wpisowego nie obejmuje przejazdów, noclegów i wyżywienia na zajęciach praktycznych oraz egzaminów.

Uwaga: Dodatkowe informacje PTTK Rzeszów.
    Zarząd Koła Przewodników PTTK w Rzeszowie,
    tel. 0-17 85-367-55
    Piotr

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Jura Krak-Częst.

Domyślnie

Jeśli masz uprawnienia przewodnickie na inny teren to wtedy możesz opuścić niektóre zajęcia,np. prawo,terenoznawstwo (nie mylić ze znajomością terenu uprawnień),historię ogólną Polski itp. Niektóre przedmioty są na wszystkich rodzajach kursów dlatego wystarczy je zdać tylko raz.
    Z poprzednich postów wynika jednak ,że zaczynasz dopiero zabawę przewodnicką,
    dlatego musisz być na wszystkich zajęciach. Przepisy dopuszczają 20% apsencję na wykładach ale wykłady są tak ciekawe że nie warto ich opuszczać.
    Zyczę powodzenia Skuter.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

A ja mam pytanko u mnie w Łodzi odbywają się kursy tylko na część Centralną Beskidów czyli Pieniny, Gorce, Beskid Wyspowy, jednak z tego co się dowiedziałem blacha przewodnicka to blacha i jest się przewodnikiem po całych Beskidach a nie tylko po tej jednej części (tak mnie na kursie przekonywali) ile w tym prawdy ??

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konar
    A ja mam pytanko u mnie w Łodzi odbywają się kursy tylko na część Centralną Beskidów czyli Pieniny, Gorce, Beskid Wyspowy, jednak z tego co się dowiedziałem blacha przewodnicka to blacha i jest się przewodnikiem po całych Beskidach a nie tylko po tej jednej części (tak mnie na kursie przekonywali) ile w tym prawdy ??
    No wychodzi na to że niewiele. Robiąc kurs j/w nie można automatycznie mieć uprawnień na Beskidy Wschodnie (Niski, Bieszczady + Pogórza). Trąciłoby to nieco nonsensem - bo ktoś mający super wiedze o górach które wymieniłeś, jednocześnie mógł nigdy w zyciu nie byc w BN czy Bieszczadach (i odwrotnie) I miałby być przewodnikiem po tym terenie? :)
    Piotr

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    No wychodzi na to że niewiele. Robiąc kurs j/w nie można automatycznie mieć uprawnień na Beskidy Wschodnie (Niski, Bieszczady + Pogórza). Trąciłoby to nieco nonsensem - bo ktoś mający super wiedze o górach które wymieniłeś, jednocześnie mógł nigdy w zyciu nie byc w BN czy Bieszczadach (i odwrotnie) I miałby być przewodnikiem po tym terenie? :)
    Ja to rozumiem, ale jak idziesz z grupą w góry to chyba nie pokazujesz na który Beskid masz kwalifikacje tylko masz legitymacje przewodnika beskidzkiego, kurde sam w tym momencie zgłupiałem, bo generalnie to co Piotrze mówisz to ja wiem że tak powinno być i pewnie tak jest..... formalnie

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Ja to rozumiem, ale jak idziesz z grupą w góry to chyba nie pokazujesz na który Beskid masz kwalifikacje tylko masz legitymacje przewodnika beskidzkiego, kurde sam w tym momencie zgłupiałem, bo generalnie to co Piotrze mówisz to ja wiem że tak powinno być i pewnie tak jest..... formalnie
    Teoretycznie się zgadza, no ale wtedy musiałbyś ludzi oszukać - pomyśl co by było, gdyby komuś z grupy coś się stało - nie ma szans, że nikt by sie wtedy nie polapał że nie masz uprawnień na ten teren i wysłaliby Cie na darmowy obóz szkoleniowy do Łupkowa albo Moszczańca . Mozliwosć prowadzenia grup dostajesz na dany teren uprawnień. Nikt nie broni Ci założyć w Bieszczadach czerwonego swetra z przypiętą blachą - bo jesteś przewodnikiem. Ale nie możesz na tym terenie prowadzić grup. Gdyby tak było, to w każdym np. SKPB robiło by się kursy na dowolne góry, a tak nie jest.
    Piotr

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Teoretycznie się zgadza, no ale wtedy musiałbyś ludzi oszukać - pomyśl co by było, gdyby komuś z grupy coś się stało - nie ma szans, że nikt by sie wtedy nie polapał że nie masz uprawnień na ten teren i wysłaliby Cie na darmowy obóz szkoleniowy do Łupkowa albo Moszczańca . Mozliwosć prowadzenia grup dostajesz na dany teren uprawnień. Nikt nie broni Ci założyć w Bieszczadach czerwonego swetra z przypiętą blachą - bo jesteś przewodnikiem. Ale nie możesz na tym terenie prowadzić grup. Gdyby tak było, to w każdym np. SKPB robiło by się kursy na dowolne góry, a tak nie jest.
    Dobra a jak załóżmy zrobię kurs na Beskid środkowy czy jak to się ładnie nazywa część wschodnia Beskidów Zachodnich :D to czy jest jakoś łatwiej zrobić kurs na Bieszczady czy generalnie nie będzie różnicy czy mam te uprawnienia na Beskid środkowy czy nie

Trochę zagmatwałem sprawę, przepraszam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)