Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 111

Wątek: Udostępnienie odcinka granicz. p.Bukowska -Kińczyk-Opołonek

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Domyślnie szlak p.bukowska - sianki

Poruszyłem ten problem ponieważ uważam że warto o tym podyskutować, ale jako o problemie a nie o szczegółach technicznych, czy to z przewodnikiem czy wyznakować po prostu szlak i od przełeczy Bukowskiej połaczyć go z szlakiem niebieskim z Sianek. To są sprawy techniczne, ale ja uważam że takie miejsca jak rejon Opołonka , Kińczyka Bukowskiego powinny być udostępnione dla turystów którzy chcą zwiedzać Bieszczady, nie za okien autokarów czy samochodów ale pieszo, poobcować z przyrodą bieszczadzką, zobaczyc miejsca tak ciche i trudno dostępne jak dolina Górnego Sanu i Opołonek. A co do ilości to dotrze tam znikoma ilość osób i na pewno nie wycieczki zorganizowane. Na dzień dzisiejszy Ukraińcy jeszcze nie wpuszczają Polaków na szlak P. Użocka Kińczyk Bukowski ale z tego co wiem zainteresowanie jest tak duże wejścia od strony ukraińskiej ze rozważają oni udostepnienie tego szlaku, oczywiście może to potrwac jeszcze sporo czasu ale trzeba się uzbroić w cierpliwość.
    pozdrawiam
    pozdrowieniazbyszekj

Bieszczadnik Awatar knovak
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Gyddanyzc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekj
    drogi doczu mieniąc się bieszczadnikiem powinieneś wiedzieć że bukowina to nie piosenka chociaż taka istnieje ani też region górski ale po prostu nasiona buka nazywane potocznie a zbiera się je dla zarobku
    No, gdybyś tylko nie pomylił bukowiny z bukwią to byłoby prawie OK
    "Bukowina" to w gwarach ludów karpackich regiony porośnięte lasem bukowym.
    "Buczyna" to zbiorowisko leśne z przewagą buka na średniożyznych glebach brunatnych (w Karpatach "buczyna karpacka", na Kaszubach i innych częściach niżu - "buczyna pomorska").
    Zaś owoce buka to "bukiew", przysmak wszystkich dzików, wiewiórek i innych stworów - także dwunożnych (prażona jest pyszna!).

Żebro
    Guest

Domyślnie szlak p. Bukowska- sianki

Gdybyś konovak przeczytał temat to byś wiedział że to nie buczyna czy też bukowina jest tu wazne, czytasz wybiórczo posty i czepiasz się słówek wypowiedz się lepiej co myslisz o szlaku, zarejestrowałem się niedawno i trochę czasu zajęło mi przeczytanie częsci postów i odniosłem wrażenie że w części tematów zamiast zająć stanowisko to wyszukuje się błędy i wytyka się je autorowi, a przecież chyba na tym forum nie o to chodzi, ale dosyć bo ja też odbiegłem od tematu, jak napisał zbyszekj szlak p. Bukowska - Sianki uważam za sprawę ważna , powinien zostać wyznakowany, co do tego BPN to wiadomo że nie bardzo się na to zgodzi ale trzeba spróbować, w jednym z postów przeczytałem ze w Kampinowskim Parku istnieje stowarzyszenie przy parku i ktoś rzucił hasło czy w BPN nie mozna by takiego stowarzyszenia zalożyć, niech ten co o tym pomyślał/bo nie chce mi się na nowo przeszukiwać postow/ napisze to jako osobny temat i można podyskutować.Majac takie stowarzyszenie można wtedy dyskutowac z dyrekcją parku o np. otwarciu nowych szlaków.
    pozdrawiam

Żebro
    Guest

Domyślnie

Znalazłem trochę czasu i pogrzebałem w postach: Stały Bywalec rzucił tą propozycje zeby utworzyć Towarzystwo Miłośników Bieszczadzkiego Parku Narodowego, prośba to twój pomysł umieść go jako temat nowego postu.
    pozdrawiam

Kaleń
    Guest

Domyślnie

Witam!

Opołonek to jest to co rzeczywiście najbardziej wciąga w tę naszą (i unijną) topograficzną "ślepą kiszkę". Przepraszam za to nieeleganckie porównanie, tak jakoś mi się to skojarzyło naprędce. Nie dotarłem tam jeszcze i jestem jak najbardziej za udostępnieniem tego tajemniczego zakątka. Cóż z tego kiedy te nasze dywagacje to tylko takie gadanie "sobie a muzom". Należałoby temu zagadnieniu nadać bieg oficjalny skierowany do jakichś decydentów to wtedy byłyby jakieś szanse, tylko do kogo? ...

A propos
    owoce buka to "bukiew", przysmak wszystkich dzików, wiewiórek i innych stworów - także dwunożnych (prażona jest pyszna!).
    Czy ktoś wie jak się przyrządza prażoną bukowinę?

Pozdrawiam!

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Stowarzyszenie miłośników BdPN ma sens, ale nie aż takich "milośników" by każdy fragment parku ogądać z bliska. W tej chwili układ szlaków jest taki iz praktycznie można obejrzeć chociaż z daleka prawie wszystkie zakątki. Obecny układ szlaków - co jest pochodną miejsc udostępnionych dla turystów - wynika ze starego planu ochrony BdPN bodaj z 1997 r. Zgodnie z nową ustawą o ochronie przyrody także nowy plan ochrony musi byc opracowany bodaj w ciągu 5 lat, z tym nie przypuszczam by generalne założenia uległy zmianom. Po przyjęciu nowego planu będzie on obowiązujący przez 20 lat. Czyli teraz jest ten czas gdy jakieś zmiany są mozliwe. Ja osobiście uważam że nie ma jakichś specjalnych potrzeb zmieniać zasadniczo tego co jest obecnie. Park powinien pozostac takim terenem gdzie będą stale znaczne ograniczenia dla turystów. Natomiast napewno jest wiele do zrobienia by przynajmniej taka sieć dobrze oznakowanych szlaków jak na terenie BdPN, powstała na tych fragmentach Bieszczadów, które do parku nie należą.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar knovak
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Gyddanyzc

Domyślnie Re: szlak p. Bukowska- sianki

Cytat Zamieszczone przez Żebro
    Gdybyś konovak przeczytał temat to byś wiedział że to nie buczyna czy też bukowina jest tu wazne,
    Gdybyś zauważył znaczek to byś pewnie tego nie napisał

A co do szlaku Kińczyk - Opołonek: nie dalej jak półtora miesiąca temu napisałem w imieniu mojego klubu stosowne pismo do dyrekcji BdPN z prośbą o zgodę na przejście tej trasy dla 2 osób, po dwóch dniach otrzymałem pozytywną odpowiedź. Na miejscu glejt został odebrany, krótki spacer do strażnicy SG po pieczątkę i poszli w Góry. Więc można.

A propos - ja bukiew wrzucam na patelnię i grzeję. Tak żeby nie spalić tylko uprażyć. Osłonki stają się kruche a w środku robią się "mniam" . Podawać z solą!

Kaleń
    Guest

Cytat Zamieszczone przez knovak
    ja bukiew wrzucam na patelnię i grzeję. Tak żeby nie spalić tylko uprażyć. Osłonki stają się kruche a w środku robią się "mniam" . Podawać z solą!
    Dzięki za podpowiedź. Za parę dni zrobię pierwszą próbę - pozdrawiam! :D

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez knovak

A co do szlaku Kińczyk - Opołonek: nie dalej jak półtora miesiąca temu napisałem w imieniu mojego klubu stosowne pismo do dyrekcji BdPN z prośbą o zgodę na przejście tej trasy dla 2 osób, po dwóch dniach otrzymałem pozytywną odpowiedź. Na miejscu glejt został odebrany, krótki spacer do strażnicy SG po pieczątkę i poszli w Góry. Więc można.
    A to ciekawe, bo jesli uważnie przeczytałem ustawę o ochronie przyrody to poza szlakami w celu zwiedzania nie może chodzić nikt, nawet pracownik parku. Poza szlakami można chodzić gdy jest to uzasadnione celami ochronnymi lub naukowymi najogólniej mówiąc. To powiedz nam czym uzasadniłeś potrzebe przejścia na Opołonek ?
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez naive
    gdy jest to uzasadnione celami ochronnymi lub naukowymi najogólniej mówiąc. To powiedz nam czym uzasadniłeś potrzebe przejścia na Opołonek ?
    Ci co dostają zgodę, uzasadniają to zazwyczaj właśnie celami naukowymi, a to jest dosyć szerokie.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)