Witaj Igor
Myślę że rozumiem idee jaka przyświeca pomysłowi wprowadzenia "opłat karnych" za używanie komórek w Chacie. Bywa to irytujące i chyba niezgodne z klimatem i "duchem" Chaty, zresztą to zawsze będzie indywidualnym osądem każdego, pozwolę więc sobie przytoczyć mój.
Sądzę jednak, że sam pomysł jednak idzie w trochę złym kierunku, drogę na którą bym nie chciał by 'wkroczyła' Chata. Osobiście zawsze ceniłem w Chacie i całej "otoczce" z nią związanej pewne poczucie liberalizmu,tolerancji, wreszczcie luzu i wolności a tworzenie sankcji tego typu, pomijając już aspekt prawny, chyba jest zbyt daleko idącym formalizmem a poza tym wydaje mi zaczątkiem niepotrzebnych problemów i konfliktów.
Natomiast sam "problem" (jakże mały w porównaniu przed jakimi stoi Chata, ale jednak) komórek istnieje. Zawsze wydawało mi się, że "zasady gry" powinny być jak najbardziej jasne i czytelne. Całą sprawę wystarczy chyba załatwić umieszczeniem przed wejściem do chaty wyraźnej i sporej tabliczki z namalowaną przekreśloną komórką i ewentualnym napisem informującym o zakazie używania w obrębie 100m od Chaty telefonów komórkowych, ewentualnie z jakąś "żartobliwą" sankcją jeśli już koniecznie musi być ( ale absolutnie nie kasa ) Sądzę, że w zupełności to wystarczy- czas pokaże ...
W końcu to wspaniałe miejsce tworzą ludzie i utarte zwyczaje a nie przepisy i zasady, chciałbym by tak pozostało.
Pozdrawiam Marcin.

Odpowiedz z cytatem