Gwoli uzupełnienia nt spotkania w KPN:

Towarzystwo Przyjaciół Kampinoskiego Parku Narodowego jest stowarzyszeniem, a więc działa na podstawie ustawy z dn. 7.04.1989 r. - Prawo o stowarzyszeniach (j.t. Dz.U. z 2001 r. Nr 79, poz. 855, ze zm.). Osobiście jestem jego członkiem od bardzo niedawna. O mojej przynależności tam przesądził pewien przypadek. Nie wchodzę, ani nie zamierzam kandydować, do władz statutowych. Stowarzyszenie zrzesza miłośników Puszczy Kampinoskiej, w jakimś stopniu wspiera działalność jednostki administracji rządowej, którą jest Kampinoski Park Narodowy. Dyrekcja KPN też się odwdzięcza - nie słyszałem np. o sytuacji, aby turysta z legitymacją TP KPN zapłacił mandat za zejście (oczywiście nieświadome :) ) z oznakowanego szlaku turystycznego.

Nic mi nie wiadomo, aby podobne stowarzyszenie działało przy BdPN. A może warto by było je założyć ? Jeśli już nie istnieje.

X Walny Zjazd Towarzystwa Przyjaciół KPN w dn. 6 listopada o godz. 12:00 jest zjazdem sprawozdawczo - wyborczym. W proponowanym porządku obrad są m.in. wybory prezesa, członków zarządu, komisji rewizyjnej oraz sądu koleżeńskiego. Należy się więc liczyć z tym, iż w części oficjalnej zebrania będą mogli uczestniczyć tylko członkowie stowarzyszenia oraz zaproszeni goście.
Nie oznacza to chyba jednak, że inni będą wyproszeni z sali obrad (ew. może tylko na czas głosowania). Ja np. wybieram się tam z żoną, która nie należy do TP KPN, jest tylko sympatykiem (po co płacić podwójne składki członkowskie ?). Być może również pojawią się Żabki (nt. ich "członkostwa" w tym stowarzyszeniu - przemilczę).

Zjazd będzie obradował w nowym budynku Dyrekcji KPN przy ul. Tetmajera 38 w Izabelinie, mającym też pewnie jakieś zaplecze kawiarniane (jeszcze tam nie byłem, ta część puszczy jest - jak dla mnie - zbyt blisko W-wy). Tak więc w razie nieuczestniczenia w części urzędowej zebrania będzie gdzie ją przeczekać.
Spotkanie towarzyskie przy ognisku (z możliwością konsumpcji piwa) przewidziano na godz. 15:00.

A oto adres internetowy KPN:
www.kampinoski-pn.gov.pl