Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Stowarzyszenie Miłośników Bieszczadzkiego Parku Narodowego

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleksandra
    Dlaczego ta , a nie inna... bo tak, sam wiesz, że jeszcze niedawno tak z nią źle nie było, a patrzeć na jej "upadek" serce się kraje..., wszystkich miejsc na raz się nie da wesprzeć, od czegoś trzeba zacząć..., a zresztą ze względu na jej położenie może się znajdzie jakiś stategiczny sponsor...którz to wie...
    Najlepiej poczekać, nie uszczęśliwiać nikogo na siłę - skoro jest stowarzyszenie na rzecz ratowania cerkwi, to do niego nalezy inicjatywa. Inna sprawa, że przegladam prawie codziennie lokalne media, a o stowarzyszeniu dowiedzialem sie wczoraj (no, moze cos tak kiedys sie obilo o uszy). To dziwne, bo skoro ma sie nadzieje na "ściepę" to raczej rozgłos byłby wskazany, strona internetowa, informacje w mediach (remont tej cerkwi "trwa" juz prawie 15 lat...). Tymczasem nawet na stronie Gminy Baligród nie ma o tym ani slowa. Zreszta tam nie ma prawie ani slowa również o samej cerkwi - choc jest chyba najcenniejszym zabytkiem Baligrodu, a moze i całej gminy, bo ja tam nic innego ciekawszego nie widzę.
    Tak, jak lwia czesc zostanie zrobiona, to wtedy na pewno znajdą sie chętni do "pomocy" - zapewne w pierwszej kolejności przylecą ci mieszkańcy Baligrodu, ktorzy najchętniej widzieliby ją w postaci kupki gruzu i bedą zachwalać jakie to wspaniałe zabytki mają w Baligrodzie. No tak - znowu desperuje. Nic na to nie poradze. Myslę sobie tak: zdjać w cholere te wszystkie stemple i niech sie zawali. Będą w Baligrodzie ruiny cerkwi i już (formalnie, bo ruiny to juz są), będzie też wilk syty i owca cała. Troche więcej dostanie wilk, ale takie to juz prawa natury...
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Domyślnie

a propos - 4 grudnia w Lesku odbedzie sie aukcja charytatywna na rzecz odbudowy cerkwi w Baligrodzie - szczegoly w newsach na www.bieszczady.pl
    Serdeczne pozdrowienia

Stachu Strzyżewski
    http://www.bieszczady.pl
    http://facebook.com/bieszczady

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Dyskusja w sprawie tworzenia stowarzyszenia "umarła" , ale mam nadzieję nie na zawsze. Warto wspomnieć o jeszcze jednej formie wpierania finansowo tego rodzaju działalności . Jest to możliwość odpisu 1 % podatku dochodowego od osób fizycznych na rzecz organizacji pożytku publicznego. Takie odpisy mogą mieć m.in. miejsce na rzecz organizacji zajmującej się krajoznawstwem. ochroną dziedzictwa przyrodniczego. Także m.in. oświaty - wspominam w kontekście poruszanego w innym wątku problemu ze szkołą w Polanie. W najbliższym czasie sam będę składał zeznania podatkowe i pilnie poszukuję tego kto wziąłby ten 1 %. W powiecie bieszczadzkim jest dwie organizacje pożytku publicznego - fundacja przy szpitalu i szkolny klub narciarski Laworta. Natomiast w powiecie leskim nie ma takich organizacji.
    W tej chwili oczywiście nic się nie da zrobić, ale od następnego roku podatkowego pewnie tak. Tego rodzaju stowarzyszenia muszą w jakimś stopniu obrosnąć papierami a co za tym idzie i etatami. Można tego uniknąć gdyby np. obsługę papierkową przejął UG itp. Przypuszczam że tak jest np. z fundacją przy szpitalu w Ustrzykach Dolnych.
    W województwie podkarpackim jest jedna organizacja pożytku publicznego z "bieszczadzką" nazwą, problem w tym iż jest w miejscowości, która z Bieszczadami nie ma nic wspólnego - w Przysietnicy koło Brzozowa.
    Z moich informacji wynika, że Stowarzyszenie Przyjaciół Kampinoskiego Parku Narodowego funkcjonuje, władze dyżurują w dyrekcji Parku, są skłonne służyć radą. Może warto iść tym tropem ?
    Pozdrawiam
    naive

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Do czasu powstania stowarzyszenia radzę Ci wpłacić ten 1% na poczet miejscowego Hufca ZHP. Ja już swoje wpłaciłem
    Długi

Domyślnie Odp: Stowarzyszenie Miłośników Bieszczadzkiego Parku Narodowego

Pewno mnie zjecie ale srać na Park Narodowy, jak coś ma w nazwie narodowy/e to z góry jest do D. Choc w sumie dobrze że jest bo nie wykupia dziady z kasą tych terenów, a z drugiej strony już mam dość omijania wszelkiej straży jak chce sobie strumyczkiem gdzieś poczłapać, człapali ludzie, wypasali owce i jakoś wszystko działało, a teraz wam te połoniny zarosną i heja!
    bieszczadzkagaleria:
    www.rudak-galeria.pl

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Cytat Zamieszczone przez eldoopa Zobacz posta
    Pewno mnie zjecie ale srać na Park Narodowy
    Nie zjemy, zasrane nie smakują
    Długi

Bieszczadnik Awatar MF
    Na forum od
    11.2004

człapali ludzie, wypasali owce i jakoś wszystko działało, a teraz wam te połoniny zarosną i heja!
    Człapali, wypasali, tylko człapało ich po Bieszczadach parędziesiąt razy mniej. Pozwolisz teraz człapać wszystkim to niedługo nie będzie gdzie człapać w ogóle i doopa zbita.

mam dość omijania wszelkiej straży jak chce sobie strumyczkiem gdzieś poczłapać
    A ja mam trochę dość mentalności typu: "jak mi się przepisy nie podobają, to mogę je mieć w doopie". Między innymi dzięki takiemu podejściu ten kraj wygląda tak, jak wygląda.
    Ostatnio edytowane przez MF ; 19-01-2007 o 16:47 Powód: literówka

ale Park Narodowy to nie tylko połoniny, jest sporo miejsc które mozna by udostępnić, troszke 'innym' turystom, komu chciało by się podchodzić pod Hnatowe? a jak czasem ktoś podejdzie to go przecież nie wdepcze w ziemie. Jakimś jarem czy strumykiem też z połonin na dziko nie będzie się chciało ceprastym zchodzić bo do tego trzeba trochę zacięcia a nie tylko ekwipunku za parę stów. Wolałbym własnie żeby Park pilnował tych co biegają po połoninach poza szlakiem niż kogos kto chce jakimś potokiem z granicznego zejść do Wetliny. Wieżę w to mocno że nie znajdzie się tylu turystów żeby zadeptać te wszystkie tereny, bo ilu grzybiarzy chodzi przecież na dziko w jednym określonym miejscu i jakoś te tereny funkcjonują całkiem nieźle, chyba lepiej nawet niz połoniny, które i tak zarosną...taka mała zemsta. W tatry już sprowadzano owieczki żeby zjadały chwasty :D
    bieszczadzkagaleria:
    www.rudak-galeria.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)