Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Wiadomości o Czarnej

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie

Feliks, przypuszczałem, że się domyśliłeś. Ale widać byłem w błędzie.
    Jeśli tu, publicznie na tym forum, nie przeprosisz osób przez Ciebie obrażonych, tj Wójta Gminy i 3 urzędniczek za ten Twój poniższy tekst.

przeglądając dzisiaj notatki natrafiłem na coś takiego jak "związek macic" działający w urzędzie gminy.podobno tworzą go panie B.,G.,B. (niestety nie mogę podać pełnobrzmiących nazwisk) Wg. mojego rozmówcy to one faktycznie rządzą gminą,bo wójt to "jełop" i tylko przyklepuje co mu podsuną. czy może słyszał ktoś o czymś takim?
    ,

to sprawa ta trafi do Redaktora Naczelnego "GW". Myślę, że Redakcji "GW" nietrudno będzie ustalić, kto przygotowuje artykuł nt. Czarnej. A zbierając materiały do artykułu używa inwektyw wobec osób, o których zamierza napisać.

Argument, że są to cytaty, jest niepoważny. Cytatem też można bardzo obrazić, chyba że przytacza się czyjąś wypowiedź skierowaną do tego samego, konkretnego adresata. W literaturze można znaleźć sporo wulgarnych powiedzonek, których użycie wobec kogoś będzie obraźliwe.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

feliks
    Guest

Domyślnie

"Mania-<<bardzo mocne zainteresowanie czym;upodobanie,pociąg do czego;pasja;konik>>:M.zbierania czego.M pisania listów" za słownikiem J.Polskiego PWN
    pominięto znaczenie medyczne;
    Histeria-przesadna reakcja,przesadne podniecenie ,atmosfera podniecenia,niepokój
    JESZCZE RAZ PODKREŚLAM(DLA S.B DUŻYMI LITERAMI) NIE JEST ANI NIE BYŁO MOIM ZAMIAREM OBRAŻANIE KOGOKOLWIEK W TYM TZW "URZĘDNICZEK"(CYTAT ZA S.B) I WÓJTA .STARAJĄC SIĘ BYĆ OBIEKTYWNYM PRZYTOCZYŁEM ZASLYSZANĄ OPINIĘ
    NIE TWIERDZĘ TAM,IŻ JEST TO PRAWDA A TYLKO ZADAJĘ PYTANIE .JEŻELI KTOKOLWIEK POCZUŁSIĘ DOTKNIĘTY NIEBYŁO TO MOIM ZAMIAREM .TO , ŻE PRZYTACZAM TAKĄ OPINIĘ (JAK WIDAĆ NIE JEST TO OPINIA MOJA) WYNIKA Z FAKTU IŻ CHCIAŁEM POZNAĆ ZDANIE LUDZI KTÓRZY W CZARNEJ MIESZKAJĄ LUB MIESZKALI. OCZYWIŚCIE WSZYSTKIE OSOBY KTÓRE POCZUŁY SIĘ ,ŻE OWO SFORMUŁOWANIE DOTYCZY ICH OSOBY SZCZERZE PRZEPRASZAM.

NATOWIAST JEŻELI CHODZI O MOJĄ RZEKOMĄ PRZYNALEŻNOŚĆ DO "ZWIĄZKU KUTASÓW"(POMIMO TEGO ,ŻE OPUŚCIŁEŚ JEDNĄ LITERĘ WIADOMO O CO CHODZI)TO MNIEMAM ,ŻE SPOTKAMY SIĘ W WA-WIE NA AL.SOLIIDARNOŚCI 127
    DODAM JESZCZE ,ZE GW TO NIE JEST GAZETA WYBORCZA

feliks
    Guest

Domyślnie

Wśród wielu wypowiedzi SB znalazłem wypowiedż obrażającą ludzi mieszkaących w Bieszczadach więc myślę ,że powinien ich PUBLICZNIE NA TYM FORUM PRZEPROSIC chyba,że tak się już zadomowił iż uważa "że co wolnowojewodzie to..........
    Chodzi o wypowiedz nt. rzetelności miejscowych pracowników .

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Niestety "warszawskie" / od "Warszawki" a nie Warszawy/ zwyczaje trafiły pod strzechy, czyli na to forum.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar Kamila777
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    obecnie Drawsko Pom :(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naive
    Niestety "warszawskie" / od "Warszawki" a nie Warszawy/ zwyczaje trafiły pod strzechy, czyli na to forum.
    Niestety coraz częściej ludzie zbaczają z tematu żeby skoczyć sobie do oczu o... wszystko.
    A ja przypadkiem trafiłam na taką archiwalną stronkę
    PRACOWNIA KULTURY ZIEMI - CZARNA
    Jako stowarzyszenie została powołana do życia w 1993 roku z bardzo zróżnicowanymi celami działalności, począwszy od organizacji Koła Gospodyń Wiejskich, Klubu H4, poprzez "Zielone Szkoły", a skończywszy na organizacji Bieszczadzkiego Centrum Edukacji Ekologicznej. Do powstania szeregu tych inicjatyw przyczyniła się grupa miejscowej społeczności, rejestrując stowarzyszenie i przystępując do ogólnokrajowego konkursu "Małych Ojczyzn". Jak dotychczas zorganizowali szereg spotkań z okolicznymi mieszkańcami, kursy wikliniarskie dla bezrobotnych, wystawy miejscowego rękodzieła. Stowarzyszenie prowadzi Galerię, w której zobaczyć można miejscową sztukę ludową. Organizuje eko- i agro-turystykę na terenie Gminy Czarna. Prowadzi stałe biuro, w którym mieści się także punkt doradztwa prawnego. Jako pierwsze, na terenie Bieszczadów, podejmuje działania kulturalne, prelekcje i spotkania, zainteresowane jest prowadzeniem edukacji ekologicznej. Jest ważnym partnerem przy realizacji projektu "Komunikacja w Karpatach", pomaga w organizacji spotkań grup na terenie Bieszczadów.

Obecnie trwają przygotowania do uruchomienia Bieszczadzkiego Centrum Edukacji Ekologicznej. Jest to bardzo ważna inicjatywa mogąca w pozytywny sposób zmienić i ukierunkować młodzież z tego terenu. Grupa zainteresowana jest wszelką współpracą z innymi organizacjami o podobnym profilu działania.

Do organizację należą miejscowi lekarze, nauczyciele, biznesmeni i inni.

Pracownia wydaje kwartalnik "Czarna i Świat".

Tak, osoboście, będąc młodą czarnianką brałam udział w tych spotkaniach (nawet podkochiwałam się w jednym takim ekologu). Niestety, dzisiaj wszyscy wiemy, że te spotkania oprócz chwilowego, popularnego ruszenia, nic konkretnego nie przyniosły. Nic nie zmieniły. Główni sprawcy tych inicjatyw już w CZarnej nie mieszkają. Ja z resztą też nie.
    W zeszłym roku byłam w Czarnej. Czekając na autobus oglądałam relikty (swojej) przeszłości... Sklep, kiedyś IGLOOPOL, nic się nie zmienił... (pamiętam jak w kryzysie przywieźli tam nieprzyzwoitą ilość mandarynek, które gniły i można je było kupić za grosze - zawsze będę wspomionać te mandarynki.
    W Domu Handlowym można było swego czasu kupić Dżinsy (rozmiar 32 - 44, albo podobny) Na nikogo nie mogły spasować... Teraz DH straszy swoim pustym, wielkim metrażem...
    Czekając na autobus zaprowadziłam swojego syna na plac zabaw... na środku była wielka, krowia kupa...
    GOK - jego budowa była wielkim wydarzeniem. Odwiedziłam to miejsce z okazji pleneru organizowanego przez... no przecież wiadomo przez kogo...
    Ze smutkiem stwierdziłam , że budynek jest dalej w stanie surowym-zamkniętym.

Kochani, mi to wszystko jedno kto rządzi w gminie, nawet prezydent ma swoich doradców, i to jest w porządku, byle rządzili mądrze.
    A na Jednej Ambitnej Rodzinie Franczaków (których serdecznie pozdrawiam) nie można opierać funkcjonowania całej gminy.
    No i jeszcze jedno - nie tak wyobrażałam sobie "Perłę Bieszczadów"...

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez feliks
    "Mania-<<bardzo mocne zainteresowanie czym;upodobanie,pociąg do czego;pasja;konik>>:M.zbierania czego.M pisania listów" za słownikiem J.Polskiego PWN
    pominięto znaczenie medyczne;
    Histeria-przesadna reakcja,przesadne podniecenie ,atmosfera podniecenia,niepokój
    JESZCZE RAZ PODKREŚLAM(DLA S.B DUŻYMI LITERAMI) NIE JEST ANI NIE BYŁO MOIM ZAMIAREM OBRAŻANIE KOGOKOLWIEK W TYM TZW "URZĘDNICZEK"(CYTAT ZA S.B) I WÓJTA .STARAJĄC SIĘ BYĆ OBIEKTYWNYM PRZYTOCZYŁEM ZASLYSZANĄ OPINIĘ
    NIE TWIERDZĘ TAM,IŻ JEST TO PRAWDA A TYLKO ZADAJĘ PYTANIE .JEŻELI KTOKOLWIEK POCZUŁSIĘ DOTKNIĘTY NIEBYŁO TO MOIM ZAMIAREM .TO , ŻE PRZYTACZAM TAKĄ OPINIĘ (JAK WIDAĆ NIE JEST TO OPINIA MOJA) WYNIKA Z FAKTU IŻ CHCIAŁEM POZNAĆ ZDANIE LUDZI KTÓRZY W CZARNEJ MIESZKAJĄ LUB MIESZKALI. OCZYWIŚCIE WSZYSTKIE OSOBY KTÓRE POCZUŁY SIĘ ,ŻE OWO SFORMUŁOWANIE DOTYCZY ICH OSOBY SZCZERZE PRZEPRASZAM.

NATOWIAST JEŻELI CHODZI O MOJĄ RZEKOMĄ PRZYNALEŻNOŚĆ DO "ZWIĄZKU KUTASÓW"(POMIMO TEGO ,ŻE OPUŚCIŁEŚ JEDNĄ LITERĘ WIADOMO O CO CHODZI)TO MNIEMAM ,ŻE SPOTKAMY SIĘ W WA-WIE NA AL.SOLIIDARNOŚCI 127
    DODAM JESZCZE ,ZE GW TO NIE JEST GAZETA WYBORCZA
    Nie żadna "mania", tylko obraziłeś m.in. moją znajomą z Czarnej. Tak się składa, że Admin nie jest jedyną osobą z Czarnej (a raczej był), którą znam.
    Nie ciskaj się, bo nikt nie lubi, jak wobec jego znajomych używa się określeń obraźliwych, nawet w cudzysłowie.

A ile ja tam liter niby opuściłem ? Jeśli jedną (jak piszesz), to nie widzę powodu, dla którego miałbyś z kolei Ty poczuć się urażony.
    Ale zauważ, że ten wyraz z opuszczonymi literami w środku można ewentualnie tylko tak odczytać (jak Ty to odczytałeś), gdy umieści się go w kontekście obraźliwego określenia użytego przez Ciebie wobec pań z UG w Czarnej.
    No bo co to jest "związek ku____ów" w rozumieniu samodzielnym ? Nie wiadomo, co. Żaden cytat z literatury w każdym razie. Nawet trudno się domyślać obraźliwego znaczenia z powodu opuszczonych liter w drugim wyrazie, gdyż... wyraz poprzedzający myli.

No ale skoro Ty przeprosiłeś (nawet dość ładnie, przyznaję), to ja z kolei ogłaszam tu wszem i wobec, że ja miałem na myśli "związek kuchmistrzów".
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamila777
    PRACOWNIA KULTURY ZIEMI - CZARNA
    Jako stowarzyszenie została powołana do życia w 1993 roku z bardzo zróżnicowanymi celami działalności, począwszy od organizacji Koła Gospodyń Wiejskich, Klubu H4, poprzez "Zielone Szkoły", a skończywszy na organizacji Bieszczadzkiego Centrum Edukacji Ekologicznej.
    Hmmm wydaje mi się - że to stowarzyszenie zakończyło działanie wraz z wyjazdem z Czarnej jednego dyr. szkoły podstawowej - tak więc jest to już dość zamierzchła przeszłość.

Ale ponieważ moja bytność w Czarnej ogranicza się obecnie do odwiedzin rodziny - co z natury jest okresowe - mogę się mylić.

Moim zdaniem wracając do samej Czarnej - nie zmieni się tam nic dopóki ktoś nie zreformuje Urzędu Gminy (gruntownie), nie zmieni się mentalność ludzka, nie powstaną jakieś logiczne plany itp - czyli podsumowując pewnie nigdy się nic nie zmieni. :)

Co do innych problemów przywołanych przez przedmówców - związki itp :) - to cóż...
    czy to coś nowego?
    Wiadomo, że jak jest możliwość zatrudnienia bez konkursów, bez czytelnych zasad przydziału stanowisk to będzie się z tego bezwzględnie korzystać. Nie dziwi mnie to bo choć jestem jeszcze młody :) to trochę już widziałem.
    Nie miałbym nic przeciwko gdyby tylko za decyzje podejmowane przez urzędnikow odpowiadali oni sami (nawet finansowo), a nie zwykli ludkowie.
    Generalizując jest to problem szczebla centralnego i odpowiedniego ustawodastwa.

Tak czy inaczej uważam, że Czarna marnuje swój potencjał i jest źle zarządzana w wielu dziedzinach - ale biorąc pod uwagę że Zarząd Gminy został wybrany w demokratycznych wyborach i uzyskał znaczącą większość to niestety... prawo demokracji :)
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    bieszczady

Domyślnie

Po pierwsze :ciekawy z prawniczego punktu widzenia-a kiedyś studiowałem prawo- wydaje się być temat: "O wyższości Związku Macic nad Związkiem Kutasów , przy zachowaniu jednocześnie możliwości wyższości Związku Kutasów nad Związkiem Macic",ale proponuję rozpocząć nowy wątek w tym temacie a ten zostawic sprawie Czarnej.
    Po drugie :myślę ,że rację ma Piotr-tak to o czym piszesz to jest szansa , jedna z wielu
    która jak pewnie wiesz wynika z polityki ZSSR (Czarna do 1951 roku leżałana terenie ZSSR).Te wszystkie perełki to jest to co może przyciągnąć turystów ,problemem są jednak pieniądze a raczej ich brak.Wprawdzie z funduszy unijnych można pozyskiwac dotacje,ale trzeba miec tzw.wkład własny. Brakuje również zaangażowania władz w rozwój turystyki ,brak jest folderów, informatorów itp. Z rachitycznej strony internetowej nawet człowiek mieszkający w Czarnej niewiele może się dowiedzieć.
    Co do mnie to Czarna jest tym moim miejscem na ziemi do którego się tęskni , to ludzie wspaniali , także z UG (niektórzy) i na koniec (muszę już do pracy) przytoczę parafrazę tekstu autorstwa Serhija Rachmanina który ukazał się w kijowskim dzienniku "Zerkało Niedieli"przed wyborami prezydenckimi:"Nie jest mi obojętne , jakiego wyboru dokona moja ojczyzna. Czy będzie to wybór tępoty i szarości, wybór cwaniactwa i służalczości? Wybór ze wskazaniem na strach i uniżenie? Czy też będzie to wybór nadzieji i wiary ? Bojażliwej,ale mimo wszystko nadzieji.Zmęczonej,ale mimo wszystko wiary.(....)
    Nie chcę być świadkiem na cudzym weselu i jednym ze zmarłych na ogólnym pogrzebie.Pragne zostać jednym z ojców chrzestnych na chrzcinach mojej Małej Ojczyzny. Pragnę aby odnalazła swoją wiarę, aby odnalazła swojego anioła stróża.Żeby odnalazła swoją szczęśliwą gwiazdę"
    Chcę tego dla siebie , ale też dla mojego dziecka .Pragnę aby ONO nie musiało uciekać z Czarnej w poszukiwaniu Ziemii Obiecanej ,ale żeby tutaj miało szanse rozwoju.Czego sobie i WSZYSTKIM mieszkańcom Czarnej życzę

Bieszczadnik Awatar Kamila777
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    obecnie Drawsko Pom :(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Hmmm wydaje mi się - że to stowarzyszenie zakończyło działanie wraz z wyjazdem z Czarnej jednego dyr. szkoły podstawowej - tak więc jest to już dość zamierzchła przeszłość.

Ale ponieważ moja bytność w Czarnej ogranicza się obecnie do odwiedzin rodziny - co z natury jest okresowe - mogę się mylić.
    Nie, nie mylisz się Darku. To jest zamierzchła przeszłość. Nic takiego już nie istnieje - miałam nadzieję, że wynika to z kontekstu mojej wypowiedzi.
    To właśnie jest zaskakujące, że mimo dobrego początku, nikt nie potrafił pociągnąć tego dalej. Pytanie jest jedno - dlaczego Ci, którzy potrafili - musieli wyjechać? Ja nie wiem i nie chce bawić się w wywiadowcę, ale zapewne nie była to jedynie chęć zmiany klimatu...
    Pozdrawiam. Kamila

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamila777
    Ja nie wiem i nie chce bawić się w wywiadowcę, ale zapewne nie była to jedynie chęć zmiany klimatu...
    Nie była :) Lepiej ponformowani mogliby powiedzieć zapewne więcej niemniej słyszało się tu i tam o różnych powodach...
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)