Witam wszystkich
Tak się składa ,że jestem podobnie jak Basza Czarnianinem(ciekawe co na to dyżurny ortograf),pozwolę sobie więc na kilka uwag o MOJEJ (od1992roku) Czarnej.
Przedewszystkim zgadzam się ,że wizerunek Czarnej w oczach ludzi przemykających w góry może pozostawiać wiele do życzenia (e tam ...RZyczenia),przyczyn tego stanu
należy szukać właśnie w Urzędzie Gminy,a samo zaopatrzenie z punktu widzenia osób które zatrzymuą się na dłużej nie ma znaczenia.Przedewszystkim ZERO informacji (informacja udzielana przez pp.Franczaków w galerii wynika tylko z ich dobrej woli),ZERO wizji -przyjmowane co jakiś czas strategie nie są realizowane bo nie ma ich kto realizować . Pracowników gminy często można spotkać na rynku w Ustrzykach zamiast w pracy . Niekompetencja ,nepotyzm,despotyzm wójta zabijają chęci.To jest ciemna strona mocy , bo jest też inna Czarna -to ludzie którym cokolwiek się chce:
pp.Bakalarzowie,Franczakowie i mnóstwo innych wartościowych ludzi.To z ich incjatywy powstało Stowarzyszenie"Besida", odbywają się Bieszczadzkie Ceramidła,powstał Komitet Obchodów 500-lecia Czarnej(1505-2005) to oni wzieli sprawy w swoje ręce nie oglądając się na gminę.Może nie są to działania na wielką skalę ale nie oto tu chodzi.Zawsze Bieszczadzkie Anioły będą większym kąskiem dla mediów niż Ceramidła ,pomimo,że moim zdaniem ceramidłasą o wiele porzyteczniejszą imprezą bo oprócz spotkania ceramików z różnych stron Polski a niedługo i świata skierowane są do dzieci i młodzieży z gminy Czarna.Niedawno była wystawa fotograficzno-ceramiczna (Muzeum ASP we Wrocławiu) z działań tegorocznych i wszystcy byli zachwyceni atmosferą i na przyszły rok ludzie chcą płacić , żeby tylko móc przyjechać .O wszystkich inicatywach Stowarzyszenia i Komitetu nie będę wspominał , dodam tylko że w przyszłym roku można będzie się napić wody mineralnej ze znanych żródeł czarnieńskich.
Nawiązuąc do sławnych ludzi nie wiem kogo Basza miała na myśli z obecnych mieszkańców ,ale wiem , że w Czarnej urodził sięJan Dobrzański założyciel Sokoła, założyciel Szkoły Dramatycznej we Lwowie,powszechnie uważany za twórcę nowoczesnego dziennikarstwa polskiego , członek Rady miasta Lwowa którego lwowska ulica nazywała "" Królem Janem IV"Jeśli chcecie więcej informacji to może się postaram

Odpowiedz z cytatem