Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Wiadomości o Czarnej

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basza
    Zaczynając od gminy to może nie jest rewelacyjna ale niech mi ktoś pokaże zakład pracy gdzie pracują ludzie przyjęci z ulicy bez znajomośći. Myśle że pod tym względem niczym ta gmina nie różni się od innych.
    Nie przesadzajmy. W całej Polsce jest masa zakładów pracy gdzie pracują ludzie z ulicy, przyjmowani bez znajomości.

Ciekawi ludzi ,no to zależy co cenimy u ludzi !
    Może ktoś przejezdżający przez Czarną chciałby dowiedzieć sie że mieszka tu ktoś sławny(a mieszka !!!)
    Kto?

ale jeśli chodzi o mnie to mamy w naszej,,zapyziałej,, Czarnej wiele
    naprawdę fajnych ludzi z którymi udaje sie zrealizować dużo wartościowych inicjatyw.
    Nie będe sie o tym rozpisywać bo być może nie interesuje to turystów ,ale dla mnie Ci ludzie są ważni,ciekawi,kochani i prosze NAS nie krzywdzić takimi zapyziałymi ocenami.
    Jakoś dziwnie się bronisz. Bronisz Czarnej (i słusznie skoro tam mieszkasz), mówisz że to niesłuszne oskarżenia, że można spotkać tam wartościowych i sławnych ludzi a nie podajesz żadnych istotnych danych, żadnych konkretów. Nie musisz podawać nazwisk, ale gdybyś chociaż w kilku słowach powiedział coś o tych ludziach i inicjatywach które udało się dzięki nim zrealizować... Bo w tej chwili to ja odbieram Twój post jako puste gadanie...

Na koniec dodam tylko, że nie mam nic do Czarnej i jego mieszkańców... :)
    Pozdrawiam
    Bastek

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie

Feliks napisał:
    w rzadnym razie nie napiszę artykułu(...)
    (...) napotykają na opór i podejżliwośc ze strony wójta (...)
    A potem jeszcze Feliks napisał:
    (...) natrafiłem na coś takiego jak "związek macic" działający (...)
    Z taką ortografią oraz brakiem kultury to Ty jesteś prezesem "związku ku___ów", a nie dziennikarzem.

Gwoli wyjaśnienia innym: nadal prezentuję pogląd, że na tym naszym forum bieszczadzkim ortografia nie jest najważniejsza, a nawet w ogóle nie jest ważna.
    Ale szlag mnie trafia, gdy podstawowe błędy popełnia ktoś, kto się czuje powołany do zawodowego pisania. Pisząc - w sposób kaleczący swój zawód - śmie krytykować wykonywanie zawodu przez innych. A potem jeszcze publicznie obraża ludzi, i to w dodatku kobiety !

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z odpowiedzialności zawodowej (nie tylko cywilnej, bo to jest długa droga) dziennikarzy. No to się możesz teraz przekonać - gdy panie pracujące w UG w Czarnej Cię rozszyfrują (bo to, że skopiowały Twój obraźliwy post, to raczej już jest pewne).
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

feliks
    Guest

Domyślnie

Z taką ortografią oraz brakiem kultury to Ty jesteś prezesem "związku ku___ów", a nie dziennikarzem.
    i kto tu kogo obraża chyba zauważyłeś że jest to cytat a nie moje zdanie
    co do ortografii to niestety jest ona moją piętą achillesową ale bynamniej nie z powodów nieuctwa a dysgrafii

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    bieszczady

Domyślnie

Witam wszystkich
    Tak się składa ,że jestem podobnie jak Basza Czarnianinem(ciekawe co na to dyżurny ortograf),pozwolę sobie więc na kilka uwag o MOJEJ (od1992roku) Czarnej.
    Przedewszystkim zgadzam się ,że wizerunek Czarnej w oczach ludzi przemykających w góry może pozostawiać wiele do życzenia (e tam ...RZyczenia),przyczyn tego stanu
    należy szukać właśnie w Urzędzie Gminy,a samo zaopatrzenie z punktu widzenia osób które zatrzymuą się na dłużej nie ma znaczenia.Przedewszystkim ZERO informacji (informacja udzielana przez pp.Franczaków w galerii wynika tylko z ich dobrej woli),ZERO wizji -przyjmowane co jakiś czas strategie nie są realizowane bo nie ma ich kto realizować . Pracowników gminy często można spotkać na rynku w Ustrzykach zamiast w pracy . Niekompetencja ,nepotyzm,despotyzm wójta zabijają chęci.To jest ciemna strona mocy , bo jest też inna Czarna -to ludzie którym cokolwiek się chce:
    pp.Bakalarzowie,Franczakowie i mnóstwo innych wartościowych ludzi.To z ich incjatywy powstało Stowarzyszenie"Besida", odbywają się Bieszczadzkie Ceramidła,powstał Komitet Obchodów 500-lecia Czarnej(1505-2005) to oni wzieli sprawy w swoje ręce nie oglądając się na gminę.Może nie są to działania na wielką skalę ale nie oto tu chodzi.Zawsze Bieszczadzkie Anioły będą większym kąskiem dla mediów niż Ceramidła ,pomimo,że moim zdaniem ceramidłasą o wiele porzyteczniejszą imprezą bo oprócz spotkania ceramików z różnych stron Polski a niedługo i świata skierowane są do dzieci i młodzieży z gminy Czarna.Niedawno była wystawa fotograficzno-ceramiczna (Muzeum ASP we Wrocławiu) z działań tegorocznych i wszystcy byli zachwyceni atmosferą i na przyszły rok ludzie chcą płacić , żeby tylko móc przyjechać .O wszystkich inicatywach Stowarzyszenia i Komitetu nie będę wspominał , dodam tylko że w przyszłym roku można będzie się napić wody mineralnej ze znanych żródeł czarnieńskich.
    Nawiązuąc do sławnych ludzi nie wiem kogo Basza miała na myśli z obecnych mieszkańców ,ale wiem , że w Czarnej urodził sięJan Dobrzański założyciel Sokoła, założyciel Szkoły Dramatycznej we Lwowie,powszechnie uważany za twórcę nowoczesnego dziennikarstwa polskiego , członek Rady miasta Lwowa którego lwowska ulica nazywała "" Królem Janem IV"Jeśli chcecie więcej informacji to może się postaram

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    bieszczady

Domyślnie

Ach byłbym zapomniał o tzw. "związku macic" pierwszy mówił nieżyjący już Artur Lignowski ,jeżeli nic sięnie zmieniło to..............................

basza
    Guest

Domyślnie

Myśle że yorick odpowiedział na pytania bastkam ,ja tylko dodam że CI sławni ludzie mieszkający obecnie w Czarnej to oczywiście R K Franczak !
    Jestesmy dumni że mieszkają u Nas ,nie wspomne o tym że jeszcze coś robią .Nie tylko dla siebie! Pozdrawiam wszystkich którzy Nas (z Czarnej) lubią!!!

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Domyślnie

Myśle że yorick odpowiedział na pytania bastkam ,ja tylko dodam że CI sławni ludzie mieszkający obecnie w Czarnej to oczywiście R K Franczak !
    Jestesmy dumni że mieszkają u Nas ,nie wspomne o tym że jeszcze coś robią .Nie tylko dla siebie! Pozdrawiam wszystkich którzy Nas (z Czarnej) lubią!!!
    Łoł - ja zupełnie nie w temacie! Już dawno straciłem nadzieję, że w Czarnej ktoś korzysta z internetu :D
    Coool - ciekaw jestem moi krajanie kto ukrywa się pod nickami :) Ale o tym pogadamy jak wrócę :) [tymczasem jestem w wyjazdach]
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Pozdrawiam wszystkich którzy Nas (z Czarnej) lubią!!!
    Hehe, raczej ludzi nie lubi sie na podstawie tego skąd są.
    Z punktu widzenia turysty powiem tak: w Bieszczadach byłem już pare razy i zawsze jak jestem to wpadam do Czarnej. A właściwie to do Gminy Czarna, bo to są dwa różne światy. Subiektywnym okiem turysty wygląda to tak, że Czarna lansuje się na jakieś nie wiadomo co - stawiając tylko na drogie, duże, luksusowe inwestycje + dzialające w ich otoczenu nieco mniejsze. W efekcie mamy tam juz prawie (przy głównej drodze) bude na budzie, knajpe na knajpie - bez ładu, skladu, bez jakiegokolwiek zmysły architektonicznego. Luksusowe ośrodki równiez sa potzebne, ale ta gmina nie jst aż tak pojemna , żeby mogla je "produkować" w nieskończoność. Pojemna oczywiście w sensie zainteresowania turystów. Bo tak naprawdę, to ja jeszcze nie odkrylem co Gmina Czarna chce turystom "sprzedać" - widocznie trudno to dostrzec. Moim subiektywnym zdaniem największym bogactwem tej okolicy (dlatego tam wpadam) jest duża ilość zachowanych pamiątek kultury w stosunku do innych rejonów. Czarna Dolna, Lipie, Michniowiec, Bystre - gdzie jeszcze spotka się tyle chatek "rusińskich", gdzie jest takie skupisko krzyzy przydrożnych (kamieniarka pochodzi o ile dobrze pamiętam z jednej ręki, tyle , że niezidentyfikowanej), gdzie jeszcze jest takie otoczenie tych domów. Szczególnie własnie rejon na wschód od Czarnej, to zupełnie inny świat - jakby na chwilę przeniesć się w czasie - oczywiście ktoś kto mieszka tam na stale, moze to postrzegac zupełnie inaczej i tego nie dostrzegać. Wszystko powszednieje. Nieszczęściem jest niestety fakt, że zainteresowanie tym turystów, rozwiniecie tego, itp - jest malo dochodowe. A szkoda. Prawdopodobnie dla tego jest tez taka przepasć między samą Czarną, a tymi (i podobnymi) miejscowościami. Wystarczy popatrzec na Lipie czy nawet Czarną Dolną żeby daleko nie szukać. Niemal jak zostało po 89, tak i stoi do dziś. Owszem sa perelki, ale nieliczne.
    Króko mówiac nie zawsze to co jest dobre dla turystów, musi byc dobre dla mieszkańców. Sama Czarna mnie np.odstrasza.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yorick
    Ach byłbym zapomniał o tzw. "związku macic" pierwszy mówił nieżyjący już Artur Lignowski ,jeżeli nic sięnie zmieniło to.
    A Boguś Linda (żyjący) o "solidarności jajników"
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

basza
    Guest

Domyślnie

No cóż zgadzam się z Piotrem że Czarna turystów odstrasza i tak właściwie nie ma żadnych konkretnych działań żeby to zmienić .Mamy w gminie nasze cerkiewki ale co dalej ? Mamy super położenie bo wszyscy(prawie) jadąć od Ustrzyk Dolnych muszą nas odwiedzic no ale gdzie mają sie zatrzymać ? Parking koło Centrum? Nieczynna restauracja ,,Zagłoba,,? podupadający ośrodek ,,Na kresach,,? No ,faktycznie mizerne propozycje ,nawet parking przy kościele nie najlepiej się prezentuje, nie wspomne o tych ,,budynkach straszakach,, na naszych sławetnych ,,krzyżówkach,,
    Trudno sie dopatrzyć że coś w kierunku turysty się robi.Ubolewamy nad tym ,mamy nadzieje że władze nam się zmienią i nagle w gminie zorientują się że Czarna to Bieszczady a Bieszczady to teren turystyczny.Zyczymy tego sobie i tym którzy do Nas przyjezdżają .Pozdrawiam.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)