Cytat Zamieszczone przez basza
Pozdrawiam wszystkich którzy Nas (z Czarnej) lubią!!!
Hehe, raczej ludzi nie lubi sie na podstawie tego skąd są.
Z punktu widzenia turysty powiem tak: w Bieszczadach byłem już pare razy i zawsze jak jestem to wpadam do Czarnej. A właściwie to do Gminy Czarna, bo to są dwa różne światy. Subiektywnym okiem turysty wygląda to tak, że Czarna lansuje się na jakieś nie wiadomo co - stawiając tylko na drogie, duże, luksusowe inwestycje + dzialające w ich otoczenu nieco mniejsze. W efekcie mamy tam juz prawie (przy głównej drodze) bude na budzie, knajpe na knajpie - bez ładu, skladu, bez jakiegokolwiek zmysły architektonicznego. Luksusowe ośrodki równiez sa potzebne, ale ta gmina nie jst aż tak pojemna , żeby mogla je "produkować" w nieskończoność. Pojemna oczywiście w sensie zainteresowania turystów. Bo tak naprawdę, to ja jeszcze nie odkrylem co Gmina Czarna chce turystom "sprzedać" - widocznie trudno to dostrzec. Moim subiektywnym zdaniem największym bogactwem tej okolicy (dlatego tam wpadam) jest duża ilość zachowanych pamiątek kultury w stosunku do innych rejonów. Czarna Dolna, Lipie, Michniowiec, Bystre - gdzie jeszcze spotka się tyle chatek "rusińskich", gdzie jest takie skupisko krzyzy przydrożnych (kamieniarka pochodzi o ile dobrze pamiętam z jednej ręki, tyle , że niezidentyfikowanej), gdzie jeszcze jest takie otoczenie tych domów. Szczególnie własnie rejon na wschód od Czarnej, to zupełnie inny świat - jakby na chwilę przeniesć się w czasie - oczywiście ktoś kto mieszka tam na stale, moze to postrzegac zupełnie inaczej i tego nie dostrzegać. Wszystko powszednieje. Nieszczęściem jest niestety fakt, że zainteresowanie tym turystów, rozwiniecie tego, itp - jest malo dochodowe. A szkoda. Prawdopodobnie dla tego jest tez taka przepasć między samą Czarną, a tymi (i podobnymi) miejscowościami. Wystarczy popatrzec na Lipie czy nawet Czarną Dolną żeby daleko nie szukać. Niemal jak zostało po 89, tak i stoi do dziś. Owszem sa perelki, ale nieliczne.
Króko mówiac nie zawsze to co jest dobre dla turystów, musi byc dobre dla mieszkańców. Sama Czarna mnie np.odstrasza.