Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Wiadomości o Czarnej

Bieszczadnik Awatar Karolina
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Serednie Małe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Dla mnie malo. Durnowato na hucule wyglądam, bo one siakieś karłowate są i merdam nogami po trawie Żartuję oczywiście.
    No myślę że żartujesz Hucuły tu pasują jak żadne inne konie
    Swoją drogą jaki masz pomysł na coś bardziej masowego? Może coś podpowiesz?

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    To pogonić ich (Gmine) do dzialania. Więcej turystów = więcej kasy także dla Gminy.
    Jestem za z tym że teraz mamy pilniejszy problem zamiar likwidacji szkoły w Polanie i tym się musimy zająć

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina
    Brakuje informacji turystycznej to fakt.
    Ja w ubiegłym roku przejeżdzałem dziesięciokrotnie przez Czarną i i wiem o niej nie wiele. Nie wydaje mi sie by szansą gminy był tzw. masowy turysta. Aktywność lub jej brak ze strony GOK , ma znaczenie dla mieszkańców. Natomiast dla przyjezdny / także tych teraz "przejezdnych"/ ma znaczenie informacja o tym co tam można robić. W zimie / o ile to co teraz to jest zima/ Bieszczady to także region dla miłośników nart. Poza zdaje sie Wetliną, nie spotkalem informacji w internecie informacji o wyznaczonych trasach dla narciarzy, ale używających "biegówek". Czarna mogłaby być tym rejonem, z którego startujemy w rejon Zalewu Solińskiego czy Bieszczady Wysokie. Generalnie nie wiele jest w internecie o gminie Czarna. Strona Urzęgu Gminy jest antyreklamą ,, bo nie zawiera nawet podstawowych informacji.
    http://www.czarna.ug.gov.pl/
    Tak na marginesie - stadnin koni w gminie jest więcej niż dwie, tylko nie wystarczy by były , jeśli nikt o nich nie będzie wiedział. Z trudem udało mi się znależć adresy bodaj 6 gospodarstw agroturystycznych / także w Seredniem Małym -czyżby u "tej" Karoliny ?, poza tym w Polanie, Żłobku i Rabem/. To takie moje lużne uwagi.
    Pozdrawiam
    naive

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Domyślnie

Błagam napisz coś aby ratować szkołę w Polanie!
    Hmmmm a Wójt z Polany :)
    Dotychczas wszyscy mówili, że właśnie o Polanę dba w pierwszej kolejności.

Ale, ale... ja osobiście uważam (to jest moje zdanie), że lepiej będzie zamknąć wszystkie (WSZYSTKIE) szkoły "gminne" a zostawić jedną - za to konkretną.
    Niech te dzieci się potem nie męczą z nadrabianiem zaległości.
    Ja nie miałem szczęścia mieć salę gimnastyczną w szkole. Za to doświadczyłem "dojazdów" - i uważam że lepiej jeździć do dobrej szkoły niż mieć szkołę nic nie wartą pod bokiem.
    Twoje dzieci się pewnie przekonają o tym już podczas egazminów na studia.
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Serednie Małe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naive
    Tak na marginesie - stadnin koni w gminie jest więcej niż dwie, tylko nie wystarczy by były , jeśli nikt o nich nie będzie wiedział. Z trudem udało mi się znależć adresy bodaj 6 gospodarstw agroturystycznych / także w Seredniem Małym -czyżby u "tej" Karoliny ?, poza tym w Polanie, Żłobku i Rabem/. To takie moje lużne uwagi.
    Pisałam że są dwie stadniny hucułów konkretnie.Chodzi o Serednie Małe u "tej" Karoliny innego Seredniego Małego nie ma. Jak wrzucisz wyszukiwarkę Serednie Małe znajdziesz nasz adres i parę innych miejsc gdzie jesteśmy.

pozdrawiam

Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Serednie Małe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Ale, ale... ja osobiście uważam (to jest moje zdanie), że lepiej będzie zamknąć wszystkie (WSZYSTKIE) szkoły "gminne" a zostawić jedną - za to konkretną.
    Niech te dzieci się potem nie męczą z nadrabianiem zaległości.
    Ja nie miałem szczęścia mieć salę gimnastyczną w szkole. Za to doświadczyłem "dojazdów" - i uważam że lepiej jeździć do dobrej szkoły niż mieć szkołę nic nie wartą pod bokiem.
    Twoje dzieci się pewnie przekonają o tym już podczas egazminów na studia.
    -chodzi o to że właśnie w Polanie jest wysoki poziom a oceniają to teraz niezależne instytucje wiec to wiarygodna opinia i niczego dzieci nauczone w tej wiejskiej szkółce nie muszą później nadrabiać
    -chodzi też o to że dojeżdżające dzieci czekają godzinę rano na rozpoczęcie lekcji bo nie ma gimbusa tylko autobus kursowy(pisałam o tym wcześniej)
    -chodzi też o to że jeszcze się najeżdżą i to już od gimnazjum
    -w końcu chodzi tu o podstawówkę
    -

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Swoją drogą jaki masz pomysł na coś bardziej masowego?
    Nie mam żadnego. Ale mnie za pomysły na rozwój Gminy Czarna nie płacą. Jakby płacili, to kto wie - czyli jeszcze raz: gonić tych co m.in. za to biorą pieniądze. I wybierać pomiędzy czymś bardziej konkretnym, niż "czerwone" i "czarne".
    Może coś podpowiesz?
    No, ostatecznie - wydłużyć Zalew Soliński do Czarnej?
    A na stronie UG tak to pieknie wygląda:

KIERUNKI INWESTOWANIA:
    Turystyka i sport:
    - budowa przystani i kąpieliska nad Zalewem Solińskim,
    - wyznaczanie szlaków turystycznych i dróg dla sportów motorowych(auta terenowe),
    - budowa przejścia granicznego z Ukrainą

w m.Michniowiec,
    - wykorzystanie wód mineralnych w Czarnej Górnej;
    - budowa nowych i modernizacja istniejących dróg gminnych do terenów rekreacyjnych,

Ochrona środowiska:
    - budowa sieci kanalizacyjnej wraz z oczyszczalnią w Chrewcie - działki rekreacyjne
    - modernizacja i rozbudowa istniejącej oczyszczalni ścieków w Czarnej Górnej,
    - budowa oczyszczalni ścieków w Czarnej Dolnej i w części wsi Czarna Górna wraz z siecią kanalizacyjną ok.1200 m,
    - budowa sieci wodociągowej - Rabe, Chrewt,

Drogi:
    - modernizacja dróg gminnych

PREFEROWANE KIERUNKI ROZWOJU GMINY - szukamy inwestorów:

rozwój bazy turystycznej, zwłaszcza zagospodarowanie atrakcyjnych terenów nad Zalewem Solińskim w Chrewcie - budowa obiektów turystycznych i rekreacyjnych
    możliwość budowy przystani wodnej,
    wykorzystanie wód mineralnych w Czarnej.
    również do zainwestowania tereny w Czarnej pod budownictwo mieszkaniowe.

Jeszcze BIP by sie przydał. Własnie gdzie jest BIP i czemu go nie ma tam gdzie powienien być?
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    bieszczady

Domyślnie

no właśnie co z BIP-em od 1 stycznia to obowiązek.Pozatym myślę ,że urząd gminy ma wiele do myślenia ,bo większość z ponad 1500 odsłon tego tematu pochodzi z urzędu
    dla Karoliny taka rada przyjdżcie na sesję i wywrzyjcie nacisk ,zaproście Alę Wosik ,w Lisznej działa stowarzyszenie które prowadzi przedszkole

Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Serednie Małe

Domyślnie

dla Karoliny taka rada przyjdżcie na sesję i wywrzyjcie nacisk ,zaproście Alę Wosik ,w Lisznej działa stowarzyszenie które prowadzi przedszkole
    Chcemy przyjść na radę ale trzeba mieć konkretne pomysły które przekonają radnych dlatego proszę o pomoc bo czasu mamy niewiele.Jutro mamy spotkanie zarządu stowarzyszenia, chciałabym dotrzeć w necie do jakiś konkretnych szkół prowadzonych przez stowarzyszenie albo przez gminę z udziałem stowarzyszenia dlatego prosze o kontakt osoby będące w temacie.Marcin dał mi linka ale ta strona się nie otwiera może ktoś ma coś jeszcze albo zna osoby mogące mi pomóc?
    Na poprzedniej sesji rady byli ludzie z Polany i dzięki temu odroczono temat na następną sesję

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    bieszczady

Domyślnie

porozmawiaj z ludzmi którzy prowadzą szkołę w Zatwarnicy .Gmina musi przekazywać subwencję oświatową jeżeli byście się zdecydowali prowadzić szkołę jako stowarzyszenie. Takie rozwiązania sprawdzają się w wielu miejscach w Polsce

Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Serednie Małe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yorick
    porozmawiaj z ludzmi którzy prowadzą szkołę w Zatwarnicy .Gmina musi przekazywać subwencję oświatową jeżeli byście się zdecydowali prowadzić szkołę jako stowarzyszenie. Takie rozwiązania sprawdzają się w wielu miejscach w Polsce
    Wybieram się do Zatwarnicy obawiam się tylko że sama subwencja to będzie za mało

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)