Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Z ostatniej chwili. Chciałbym być złym prorokiem

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie Z ostatniej chwili. Chciałbym być złym prorokiem

Z ostatniej chwili. Chciałbym być złym prorokiem, ale ... sytuacja na Ukrainie może rozwinąć się w bardzo złym kierunku. Jeśli Janukowicz zostanie formalnie ogłoszony zwycięzcą wyborów prezydenckich, a Juszczenko to zakwestionuje (a miałby do tego podstawy !), to może tam dojść, w skrajnym wypadku, do wojny domowej.
    Wynik takiej "ruchawki" byłby łatwy do przewidzenia. Janukowicz dysponuje aparatem rządowym (administracja cywilna, wojsko, milicja, bezpieczeństwo), poza tym popiera go Moskwa.

Wtedy, analogicznie jak na Węgrzech w 1956 r. i Czechosłowacji w 1968 r., całe rzesze uciekinierów politycznych opuściłyby Ukrainę, kordony graniczne zostałyby rozerwane na jakieś kilkadziesiąt godzin.

A w Bieszczadach (między innymi tam) powstałyby ośrodki dla uchodźców i azylantów. Obym się mylił !
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie

S.B. weź pod uwagę fakt iż Juszczenko swego czasu był przeciwny podpisaniu umowy z Polską o dobrych stosunkach sąsiedzkich... Być może Ukraina rzeczywiście należy do tzw. cywilizacji turańskiej... Nie ma co bawić się w historiozofów. Nie będzie rzezi niewiniątek... Co najwyżej poplują się poszarpią i na tym się skończy. Na Wielką Emigracje się raczej niezapowiada.

artista
    Guest

Domyślnie Re: Z ostatniej chwili. Chciałbym być złym prorokiem

Obyś się mylił...

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec
    Z ostatniej chwili. Chciałbym być złym prorokiem, ale ... sytuacja na Ukrainie może rozwinąć się w bardzo złym kierunku. Jeśli Janukowicz zostanie formalnie ogłoszony zwycięzcą wyborów prezydenckich, a Juszczenko to zakwestionuje (a miałby do tego podstawy !), to może tam dojść, w skrajnym wypadku, do wojny domowej.
    Wynik takiej "ruchawki" byłby łatwy do przewidzenia. Janukowicz dysponuje aparatem rządowym (administracja cywilna, wojsko, milicja, bezpieczeństwo), poza tym popiera go Moskwa.

Wtedy, analogicznie jak na Węgrzech w 1956 r. i Czechosłowacji w 1968 r., całe rzesze uciekinierów politycznych opuściłyby Ukrainę, kordony graniczne zostałyby rozerwane na jakieś kilkadziesiąt godzin.

A w Bieszczadach (między innymi tam) powstałyby ośrodki dla uchodźców i azylantów. Obym się mylił !

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec
    Z ostatniej chwili. Chciałbym być złym prorokiem
    Nie panikuj. Nie dojdzie do tego. Każdy wynik inny niż zwycięstwo Juszczenki byłby odebrany jako sfałszowanie wyborów i zreszta jest, bo Komisja ogłosila juz oficjalne wyniki - wygrał Janukowycz. Wiesz tez na pewno, że Ukraine mozna podzielić na dwie części: prorosyjską (znacznie większą) i jak to nazywają: bardziej proeuropejską (i bardziej nacjonalistyczną), leżącą w zachodniej jej części (znacznie mniejszą) - generalnie az tak te wyniki nie dziwią, chociaż patrząc pod kątem lewica kontra prawica, to pewnie sfałszowali.
    Chciałbym zwrócic jeszcze uwagę na fakt, że Juszczenko, to ten sam człowiek ktory twierdzi że Przemyśl jest ukraiński i powinien do Ukrainy należeć. W pierwszym rzędzie jest on ukraińskim nacjonalistą i tak równiez należy to rozpatrywać, zastanawiając się jaki wariant jest lepszy dla Polski.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar manio
    Na forum od
    05.2004

Domyślnie

hmmm w XV i XVI wieku- kto pamięta do czego doprowadził podział Ukrainy na propolską i prorosyjską-mnie to już skóra cierpnie (histeryk z wykształcenia)

Bieszczadnik Awatar Viki
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Opoczno

Domyślnie

Rozpatrywanie sytuacji na Ukrainie i wyciąganie jakichkolwiek wnioskow w tej chwili dla nas Polaków jest nie na czasie. Oczywiście nie można nie zauważać szlającej korupcji i oligarchizacji i związanych z nimi fałszerstw wyborczych. Tak się dzieje wszędzie gdzie toczy się walka o władze i wielkie pieniądze. Przykładów można by tu podać wiele. Np walka USA o wpływy na Bliskim Wschodzie i Iraku. Jeżeli jednak mamy mysleć o Ukrainie to należy (tak sądze) rozważyć zaistniałą tam sytuację w kontekście interesu dla Polski. I tu chcę podzielić zdanie Piotra i przypomnieć raz jeszcze że Juszczenko to nacjonalista i już wiele złego zrobił dla nas Polaków (wielki przeciwnik cmentarza polskiego we Lwowie).
    Chociaż nie ukrywam że z demokratyzacją życia na Ukrainie wiązałem i jeszcze wiąże
    wiele swoich osobistych marzeń.
    Biesołazy wszystkich krajów! Łączcie się!
    Pozdrawiam. Viki
    http://www.odkryjbieszczady.pl/

squonk
    Guest

Domyślnie

Dzień dobry,
    Jestem pierwszy raz na tym forum, więc Państwo pozwolą że się przedstawię (to zabrzmiało jak kwestia z "rejsu") Squonk z Warszawy.
    A co do Ukrainy i fali uchodźców i czarnowidztwa, to sobie tak myślę, że raczej nie dojdzie do wojny domowej czy też quasi militarnych rozruchów, bo mimo wszystko ludzie mają tam zbyt dużo do stracenia. Zarówno politycy jak i zwykli ludzie (tzn. normalni ). Musi dojść do jakiegoś porozumienia, nawet w wyniku demonstracji ulicznych, być może i gwałtownych ale bez "militarnych" skutków. Może będzie jakiś moment przesilenia, może jakieś nerwowe wyczekiwanie na to co zrobi druga strona, ale w efekcie do strzelaniny nie dojdzie.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Hej,
    Nie jestem analitykiem politycznym więc sobie komentarze do wizji SB daruję. Niepokoi mnie w tej sytuacji jedno -dostęp nas, górołazów, do tamtejszych górek może się czasowo pogorszyć. I to jest większy problem niźli ewentualne obozy uchodźców. W ktore, tak na marginesie, nie wierzę:)
    Życzę więc Ukrainie spokoju, a nam energii i możliwości do zdobywania karpat Ukraińskich:)
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Domyślnie

Polityka to brudna rzecz, zgadzam się z Dertym , może być problem z wyjazdem w Karpaty Ukraińskie, a planujemy w 2005 co najmniej dwa wyjazdy. Może jednak sytucja się rozwiąże w sposób pokojowy, i nie będzie zamieszek.Życzę tego Ukraińcom, trochę już ich poznałem, szczególnie w zachodniej części Ukrainy.
    pozdrowieniazbyszekj

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Chciałbym zwrócic jeszcze uwagę na fakt, że Juszczenko, to ten sam człowiek ktory twierdzi że Przemyśl jest ukraiński i powinien do Ukrainy należeć.
    Ty mnie nie strasz :D

Ja uważam, że do niczego nie dojdzie. Za daleko sprawy "zaszły" - gdyby władza wjechała czołgami do Kijowa zaraz na początku to może by i rozpędzili towarzystwo - teraz gdy oficjalnie USA i UE nie uznały woborów powtórzą drugą turę i wygra Juszczenko.

Natomiast rozbawiła mnie dziś relacja radiowej 3 że jakaś stacja TV która uznawana jest z leżącą w strefie wpływów Janukowycza nadała przed wiadomościami wystąpienie całego zespołu redakcyjnego w którym to redaktorzy i dziennikarze zobowiązali się że będą mówić już tylko prawdę. :)
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)