Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Wypalanie śmieci przy schronisku-zwróćcie na to uwagę!!!

Mieszany widok

szymon okrutnik
    Guest

Domyślnie

uwaga!!!

teraz wszyscy myslimy co tu robić w tej sprawie. od nas moze duzo nie zależy ale jak sie postaramy to cos zmienimy. przyroda sie sama nie obroni. mam pomysły ale musze to przetrawic. puszcze moze wkrotce na forum.

przykra wiadomość: na wysypiskach smieci tez czesto palą smieci! przynajmniej u mnie w gminie. mam nadzieje ze to nie prawda.

wiadomo od siebie zaczynamy! choc wszyscy juz pewnie dawno "zaczeli". pora na reszte turystów.

i... myslimy!

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Witam :)
    Cytat Zamieszczone przez szymon okrutnik
    ...tak nie moze być, tym bardziej w Bieszczadach - ostatnim dzikim kawałku Polski !...
    Hehehe, dobry żart...
    Ale co do spalania fajansu masz rację. To karygodne. Lecz nie ma obecnie sposobu, aby skutecznie egzekwować przepisy zabraniające spalania śmieci. Zwłaszcza w takim miejscu jak P. Wetlińska.
    Poza tym napadanie tylko i wyłącznie na Pińczuka jest nie do końca trafione, bo w końcu gdzie BdPN i jego służby? Czy dokładają się robotą lub kasą do zwózki śmieci? Nawet tego nie wiem lecz sądząc z zachowania Pińczuka, chyba nie. Ktoś tu napisał, że turyści wchodzący na PW produkują monstrualne ilości śmieci, których uprzątanie jest sprawą kosztowną i czasochłonną. Ja myślę, że z tego powodu powinniśmy słać pisma do gminy, PN-u i gdzie tam jeszcze, ale nie jako donosy na Pińczuka. On zapewne też by wolał nie palić tych wonnych ognisk przed swoim progiem.

I jeszcze o zanieczyszczaniu dymkiem naszej ukochanej natury - czy nic a nic nie razi Szanownych Protestujących skład chemiczny dymu z retort? Gdzie przy tym działalność Pińczuka? :)
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

jeszcze o zanieczyszczaniu dymkiem naszej ukochanej natury - czy nic a nic nie razi Szanownych Protestujących skład chemiczny dymu z retort?

W zasadzie jest tam to, co drzewo rosnąc pobrało, więc bilans wychodzi na zero. Ale tak nie do końca.

Utylizacja termiczna odpadów (spalanie) należy do jednych z lepszych sposobów radzenia sobie ze śmieciami. Oczywiście spalanie w otwartym ognisku to jest syf, ale już to samo w rozgrzanym piecu ceramicznym, małymi porcjami - o kilka rzędów wielkości lepiej. W zasadzie nie ma dobrego sposobu na utylizację na miejscu. Trzeba wywozić. Jednak spalanie, byle nie w otwartym ognisku zawsze jest lepsze od składowania na wysypiskach.

Wracając do Pińczuka - powinien wywozić.

W Duszatynie miejscowi nie mogą się doprosić o kontener na śmieci - oczywiście gotowi są za niego płacić. Śmieci z pola namiotowego zalegają okoliczne piwnice po starych zabudowaniach. Przy aktywnej zgodzie nadleśnictwa. Teraz problem "sam się rozwiązał", bo nadleśnictwo zlikwidowało pole. Śmieci w piwnicach pozostały.

A kto wywiezie śmieci z Krywego?
    Dobrze, że ścieki zamiast do młaki idą do szamba i są wywożone - okresowo. Pytanie dokąd?
    Długi

Bieszczadnik Awatar Szaszka
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    znad morza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Dobrze, że ścieki zamiast do młaki idą do szamba i są wywożone - okresowo. Pytanie dokąd?
    Długi
    Na Wetlińską? :P

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

np. do rezerwatu
    Długi

Snurf
    Guest

Domyślnie

A ja byłem świadkiem bardzo miłego zdarzenia jak byłem we wrześniu w Biesach. Pod Tarnicą spotkałem dwójkę ludzi którzy zbierali śmieci ze szlaku (nawiasem mówiąc nieźle wprawieni w bieganiu po górach :) ). Widząc to aż człowiek się raduje że dał za wstęp na szlak w kasie na wejściu (wolałbym żeby "dbanie" o szlak nie polegało tylko na dokładaniu poręczy i schodków tam gdzie spotkać można "niedzielnych" turystów).

Nie będę się powtarzał za wszystkimi. Nie śmieć i ucz innych nie śmiecić, przenigdy nie wywaliłem śmiecia w górach (za wyjątkiem organiki :jak to moja ciocia mi zawsze mówiła jak byłem mały i z nią chodziłem : "mrówki zjedzą" :) ). Kluczem jest nauczenie najmłodszych a przede wszytskim ZWRACANIE UWAGI najmłodszym gdy śmiecą.

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Snurf
    A ja byłem świadkiem bardzo miłego zdarzenia jak byłem we wrześniu w Biesach. Pod Tarnicą spotkałem dwójkę ludzi którzy zbierali śmieci ze szlaku.
    I to jest pocieszające. Bardzo mnie tez cieszy, że młodzi ludzie nie wstydzą się podnieść butelki czy papierka rzuconego przez kogoś innego. Ale przydałoby się więcej... więcej... więcej.

Domyślnie Sposób

Znam jeden sposob na wyrobienie u kogoś nawyku czystości. Wystarczy zabrać go kiedyś na sprzatanie. Dopóki ktoś nie będize cenił cudzej pracy i środowiska, każda kara spotka się ze sprzeciwem. (bo jesteśmy staystycznie narodem pieniaczy). Zresztą dla zbyt wielu ludzi wspólne znaczy niczyje. Trzeba czasu aby zmieniło się w nasze.

Moje zuchy na pierwszym biwaku uczą się zamiatać i zmywać. Nigdy potem już nie śmiecą w zuchówce. Większości spotkanych na szlaku zwracać uwagi nie muszę, bo staram się bywać w okresach odludnych. Przyznam też, że czasem się wstydzę zwracać uwagę, a czasem się boję. Ot trzeba skoczyć po Miśkę, coby lody sprzątnęła.
    Pozdrawiam z dalekiej północy,
    Marcin.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)