Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Ochrona środowiska

Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland

Domyślnie

Ja się wypowiem do tego tekstu z retortami nie wyobrażam sobie jak u nas miało by zabraknoć takich retortów.
    Michał pisze że przy retortach pracuje 100 osób zgodze się ale gdyby nie te 100 osób przy retortach co zrobili by zrywkarze pilarze leśnicy i inni wszystko jest powiązane i jedno bez drugiego nie mogło by dalej egzystować.
    Nie wim jak to sie ma do tego:
    Test polegał na umieszczeniu retorty pod koroną sosny w ten sposób, że dolne żywe gałęzie znajdowały się ok.1,5 m nad wylotem kominków. Eksperyment trwał 2 lata. Drzewo znajdujące się bezpośrednio w strefie oddziaływania retorty odznaczało się większymi przyrostami na wysokość niż pozostałe drzewa, a jego igły były grubsze i ciemniejsze.
    może wtedy bardziej układ obrony włancza się i dlatego tak to następuje, ja nie wiem jak to jest i napewno jedno takie badanie nie rozwiązuje sprawy.
    Inną sprawą jest tez to za jakie pieniądze jest ta praca nie wiem czy sobie zdajecie z tego sprawę ale za ta pracę pieniądze jakie ci ludzie biorą sa smieszne przy tym jak wiele tracą przy tym zdrowia.
    Dobra wiem że za to co pisze może mi się oberwać na forum ale takie jet moje zdanie.
    A co do tego na jakiej stronie znajduje się ten tekst to prosił bym cię piotrze jak byś mógł mi przesłać link do tej strony z góry dziękuje i pozdrawiam wsystkich.
    :D
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leszczu
    Michał pisze że przy retortach pracuje 100 osób[...]
    [..]znajduje się ten tekst to prosił bym cię piotrze jak byś mógł mi przesłać link do tej strony.
    Ech, młodzi - zawsze po "łebkach"
    Przeczytaj post Michała jeszcze raz.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland

Domyślnie

No wiem że to nie michał napisał tylko wzioł ze strony a autorem tego tekstu jest ktoś inny ale kto czy chodzi o strone info tutaj to było
    Ja nie wiem dlatego się pytam
    Pozdrawiam wiedziałem że zaraz mi się oberwie :D [/quote]
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Ochrona środowiska

http://www.gb.media.pl/

"Zgodnie z tą ustawą gminy muszą zapewnić odbieranie i zagospodarowanie odpadów powstających w gospodarstwach domowych. "

I zgodnie z tą ustawą w niektórych częściach niektórych gmin, gdzie stoi circa 30 domów w środku sezonu wakacyjnego śmieci odbiera się 2 razy w miesiącu.

... jaki odsetek ludzi uzna, że smród śmieci gromadzonych w piwnicy jest mniejszym złem niż wyrzucanie na drogę na 12 dni przed odbiorem, czy nie daj Boże do lasu?

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj Wojtku

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    ..."Zgodnie z tą ustawą gminy muszą zapewnić odbieranie i zagospodarowanie odpadów powstających w gospodarstwach domowych. "

I zgodnie z tą ustawą w niektórych częściach niektórych gmin, gdzie stoi circa 30 domów w środku sezonu wakacyjnego śmieci odbiera się 2 razy w miesiącu.

... jaki odsetek ludzi uzna, że smród śmieci gromadzonych w piwnicy jest mniejszym złem niż wyrzucanie na drogę na 12 dni przed odbiorem, czy nie daj Boże do lasu?
    Nie wiedziałem, że Jesteś archeologiem
    Wykopywanie "trupa" nic nie da (wątek).
    Gminy, które nie mają swoich służb komunalnych i tak musiały ogłaszać przetargi. Trudniej będzie tym, które nimi dysponują.
    Ale mają "furtkę". Gminy wszystkie teraz jednak będą musiały mocno zadbać o to, aby żaden cwaniak nie wywinął się z ewidencji.
    Koszty będą przeniesione na producenta śmieci.
    I nie ma, że to domek letniskowy, albo agro...
    Ale to zbyt szeroki temat. I powiązany z segregacją śmieci.
    Gminy beda decydować.
    A na edukację społeczeństwa nie liczyłbym za bardzo.
    Raczej mandaty. I to spore.

Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Cytat Zamieszczone przez Michał
    Nie wiedziałem, że Jesteś archeologiem
    Wykopywanie "trupa" nic nie da (wątek)
    To nie kwestia zamierzchłej przeszłości Michale. To całkiem nowy problem.

Mnie nie chodzi o to, że płacić należy, a że trzeba śmieci magazynować, bo gmina przysyła samochód dwa razy w miesiącu, bo kontenery polikwidowali i teraz jeżdżą wzdłuż drogi zbierając worki.
    Ale Ty chyba też masz z tym problem, prawda?

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Cóś się pogmerało

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj Wojtku
    Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    To nie kwestia zamierzchłej przeszłości Michale. To całkiem nowy problem.

Mnie nie chodzi o to, że płacić należy, a że trzeba śmieci magazynować, bo gmina przysyła samochód dwa razy w miesiącu, bo kontenery polikwidowali i teraz jeżdżą wzdłuż drogi zbierając worki.
    Ale Ty chyba też masz z tym problem, prawda?
    Nie Wojtku. Mam problem, bo gmina podpisując umowę w moim imieniu musi uwzględnić teraz nie tylko
    sam fakt wywiezienia śmieci.
    Wielokrotnie się wściekam, że kontenery do segregowanych odpadów są przepełnione.
    Gdzie mamy je składac? Skoro raz w miesiącu podjedzie furka i opróżni.
    To osiedle (no jestem mieszczuchem) - i mam nadzieję, że gmina Opole obudzi się.
    I wszystkie inne. Jak nie to czekają nas spore kary z UE. No nas oczywiście.
    Firma, która stanie do przetargu
    MUSI zająć się wszystkim od A do Z zgodnie z ustawą. I odbierać odpady z częstotliwością z reala, a nie papierologii.
    Gminy mają tylko kontrolować.
    Problemem dla gmin będzie zapewne ustalenie opłat, ale może warto wprowadzić podatek od śmieci?
    No i zapewne gminy będą musiały zwiększyć zatrudnienie.

Problem Wojtku nie jest nowy, ale może wreszcie pod naciskiem UE przestaną
    straszyć śmietniska w lasach, śmierdzące łąki odpadami komunalnymi itp itd.
    W tych Naszych Bieszczadach i siedliskach.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 19-08-2012 o 15:41 Powód: literka "d" znikła :-))

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Trudno mi Michale każdy szczegół sytuacji gminy rozpatrywać.
    Wiem jedno. Kontenery zniknęły.
    Śmieci są odbieranie z drogi w workach.
    Śmieciara przyjeżdża dwa razy w miesiącu.

Za wywóz śmieci płacimy przez 12 miesięcy.
    Z domów korzysta się prze 1/3 roku, a szczyt "zaludnienia" to oczywiście "sezon".

W tym problem, by ktoś w gminie puknął się pusty łeb i zbierał ten syf choćby raz w tygodniu.
    Przynajmniej w sezonie, by było to "z reala" jak sugerujesz.
    Bo teraz to jest z kosmosu.
    jestem za ekologią, chętnie segreguję śmieci i specjalnie jadę do kontenerów, by szkło i plastik oddzielnie wywalić, ale pozostaje kwestia "zwykłych śmieci".
    Dwa razy w miesiącu pozbywać się sterty z domu to paranoja.
    mam ten syf trzymać? Śmierdzi, muchy, w nocy gryzonie.

Nie może być tak, że pracownik gminy rozkłada ręce i sugeruje, bym śmieci zostawił sąsiadowi na przechowanie i poprosił o wyrzucenie w odpowiednim dniu, no bo przecież nie mogę życia sobie planować wg grafika śmieciarki, gdy wracam do domu, to wracam.
    Nie może być tak, że w siedzibie gminy nawet, która tym zarządza nie ma miejsca, gdzie taki człowiek wracający do domu z wakacji mógłby te śmieci pozostawić.

Oczywiście sugerując, że Ty tez masz ten problem, miałem na myśli Jabłonki, nie Opole.

Pozdrawiam:)

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Wojtku zrzędzisz jak nie wiem. Gmina odbiera śmieci co tydzień z drogi. Ty masz do niej kilka kroków, ja trochę dalej i dowożę. Plus jest taki, że worki są przez jeden dzień widoczne, a kontener capił przez cały rok. Zawsze możesz produkować mniej śmieci jak Ci śmierdzą w piwnicy. Proste.
    Marcin

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)