Zresztą nie wiem jak się ma ta sprawa do ochrony przyrody - to są zwykłe lasy gospodarcze i tam przyroda ma zwykle 2 miejsce....
Jak czytam publikacje leśników to mam takie skojarzenia: oto rolnik zasiał żytko, popryskał na robale, ustawił płot i stracha na szkódną zwierzynę, a jak urosło to skosił i sprzedał. Po sezonie światły rolnik - leśnik zastanawia się, co lepiej się opłaca przen-żyto czy owies, jodła czy buk, olchz to chwast, łęgi osuszyć i obsadzić świerkiem. Sarna niszczy uprawy a dzik jest dobry na eksportowy odstrzał, ale jeleń lepszy.
Jeżeli leśnik nie sadzi już na stanowisku bukowym świerka, to zachowuje się jak wykształcony rolnik, który na glebie 1 i 2 klasy nie sieje owsa, Ale jak owies, buk, świerk dorośnie do ścięcia, to się go rżnie. I ekologia, ochrona przyrody nic tu nie ma. Czysty interes. Dlatego instytucje i ludzie z zewnątrz, w tym forumowicze, mają patrzeć uważnie na ręce "gospodarzom" lasów, by nie broili nad miarę w imię swoich interesów.
Myślę, że rolą forum może być:
- zgłaszanie dostrzeżonych "samowolek" leśników i nie tylko, bo nie samymi leśnikami biesy stoją
- propagowanie wiedzy o szeroko pojętej ochronie środowiska (kamyczek do ogródka Michała), bez ekofaszyzmu i oszołomstwa.
Długi

Odpowiedz z cytatem