Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Cmentarz na Chryszczatej

Mieszany widok

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Co do pola w Duszatynie to sie dziwie, bo tam raczej zawsze chętni są i pare złotych można zarobić
    Dotychczasowa polityka nadleśnictwa była taka: Nakłady na pole mają się zwrócić w ciągu roku. Czyli - nowe ogrodzenie 1000 zł - roczny dochód 1000 zł. Ogrodzenie będzie stało 5 lat, ale nadleśnictwo ma takie zasady i już. Pan Andrzej, który miał sklep w baraku, ostatni sklep na szlaq, miał dzierżawę na rok. Chciał podpisać na 5 lat i zrobić remont budynku (hotelik), uporządkowanie pola, nie było zgody. Barak stoi pusty i chyba się rozpadnie, a pola nie ma, bo nie ma ogrodzenia, śmietnika, kibelek też pewnie się w tym roku rozpadnie. Jeżeli nadleśnictwo traktuje turystykę jako źródło tylko kłopotów, to trudno się dziwić, że ustawia znaki zakazu wjazdu. Choć w tym przypadku chodzi tylko o kwestję odpowiedzialności, że wrazie jakiegoś wypadku, nadleśnictwo nie odpowiada. Dwa czynne osuwiska, zakręty bez widoczności, przy braku poboczy i szerokości drogi na jeden samochód ciężarowy, nie dziwię się. Sam uciekałem przed tatrą z dłużycami. Ponieważ są to tereny w administracji LP, to gmina też się nie pali do wydawania pieniędzy na "cudze".
    Dla mnie to lepiej. Turystów jak na lekarstwo, na polu sami znajomi, którzy przyjeżdżają od lat, cisza. Na równi za mostem bocian czarny, na zakolu czapla, kruk zakruczy, czasem orlik się pokaże. Wieczorem puszczyk się śmieje do księżyca. A pamiętam, że po reklamie jaką zrobił program Zielonackiego o stacji klimatyczno narciarskiej, na polu nie można było wbić śledzia, by nie przedziurawić komuś tropiku - tłumy.
    Długi

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

na kilka godzin przed końcem roku znalazłem pięknie zadbaną mogiłe na Czartoryi. aprat mi siadł więc wykonałem szkic który zamieszczę jak go opracuję...
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Choć w tym przypadku chodzi tylko o kwestję odpowiedzialności, że wrazie jakiegoś wypadku, nadleśnictwo nie odpowiada.
    Zgadza się. Okres kiedy ten znak próbowano traktować poważnie był krótki. Nie mniej jednak, turysta o tym nie wie - bo i skąd. Zatem porządny zmotoryzowany (chyba sa tacy jeszcze) jak widzi ten znak, to robi w tył zwrot. Jeśli wie, że od Mikowa nie ma zakazu, to jedzie, ale ten dojazd i tak uzalezniony jest od poziomu wody w Osławie. I dobrze. Zresztą wtedy o ten znak bardziej burzyli się miejscowi niż turyści, w końcy nie każdego puszczali za nazwisko A latem jeździło tam sporo miejscowych, nie tylko z Komańczy. Sam jak bywałem każdego lata 60-70 dni w Komańczy, to pewnie co drugi dzień byłem w Prełukach :) Dla miejscowych, o ile dobrze pamiętam stało się tak z dwóch przyczyn: dzieci, młodzież i trochę starsi jeździli/chodzili sie tam wykapać, robiąc nieświadomie sztuczny ruch turystyczny (gdyby go wtedy ktoś obserwował), ponieważ w Komańczy właściwie nie było już "dołka" gdzie można było popływać - wydaje sie banalne, ale jednak. Na Osławicy w Komańczy było idealne miejsce - jak sie stanie na szosie tak na wysokości białego semafora, to jest taki prosty odcinek rzeki - tam były takie skałki i przy końcu dołek, gdzie spokonnie mozna było nawet na główkę poskakać. Zdjęcie tych skalek uchowało się jeszcze na okladce mini przewodnika wydanego przez KAW (afair) pt. "Komańcza i okolice". Potem wysadzili to w diabły i sie skończyło. A na Prełuki, mimo że dwa "dołki" znajdujące sie tam były płytkie, było jednak bliżej niż do Smolnika, przy ujściu Smolniczka, gdzie "dół" zawsze był niezły, a i jest do dziś, bo jeszcze go całkiem nie zamuliło. Smarowało tam też sporo wędkarzy. Jakos tak z Komańczy szybko wymiotło zwłaszcza pstrągi, a i potem nawet o "głupiego" klenia cięzko było. Na Pełukach przewaznie ryba była pewna, a było to równiez bliżej niz pod Plonną czy "pod murek" do Szczawnego, zwłaszcza że były to czasy kiedy nikt sobie nie zawracał głowy sztucznymi przynetami, bo pstrąg najlepiej brał na "robaka" i koniki - a zakazu jeszcze wtedy nie było. Ech, gdzie te czasy :)
    Dla mnie to lepiej.
    Słusznie chyba. Ten rejon, poza czerwonym szlakiem i drogą do Rabego to jeszcze ostoja świętego spokoju, nawet w sezonie. Czym dłużej tak zostanie, tym -egoistycznie - lepiej.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Z tym łowieniem ryb to różnie bywa... Bydlę to złośliwe i znające się na rybakach.
    Kiedyś di Dusztyna przyjechało towarzystwo z Warszawy. Wędki - marzenie, przynęty sam pewex. Poszli o 4 rano na zakole, o 10 wrócili z mydłem. Ok 11 przyszedł leśniczy, pokręcił się po polu, wlazł do wody między kąpiące się dzieciaki, tu się schylił, tam sięgnął pod kamień i w 10 minut miał pół reklamówki ryb. Warszawskie towarzystwo zzieleniało. Ubaw był na całe pole.
    I tak od absolutu zeszliśmy na ziemię
    Długi

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

tu się schylił, tam sięgnął pod kamień i w 10 minut miał pół reklamówki ryb.
    Zważywszy na to, że popularna (najpopularniejsza?) metoda łapania ryb, czyli "na rekę" była już wtedy lekko zakazana, powiem krótko:
    czekaj, niech to Michał przeczyta
    Piotr

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Niech Andrzej P. się boi. Ale on ostatnio chodzi z flintą i mówi, że nikogo się nie boi, choćby niedźwiedź, to dostoi...
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2004

Domyślnie

Z tym łowieniem ryb to różnie bywa...
    Podobną sytuację widziałem na Prełukach. Leżymy sobie w wodzie, popijając piwo, dzieci obok szaleją a obok wku... wędkarz usilnie moczył kija. W międzyczasie przyszedł Czesiek D z poleceniem od żony złapać coś na obiad. Sprzęt to kawałek kija z żyłką i wiadereczko czereśni. W ciągu 15-20 minut miał pełny kosz rybek. Pewnie by jeszcze więcej złapał ale dzieci wyżarły mu czereśnie. Wędkarz nie wytrzymał nerwowo i gdzieś się podział (może poszedł na Duszatyń?). Pozdrawiam.

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie cmentarz...

od cmentarza do ryb niezła dygresja. :D ja jednak wracam do głownego tematu.jak obiecałem, zamieszczam szkic mogiły zbiorowej pod Chryszczata.ktos pieknie o nia zadbał.postawiłem przy niej Przypadkowego Przechodnia coby ukazać rozmiary kopca.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Na forum od
    09.2002

Domyślnie Re: cmentarz...

Cytat Zamieszczone przez Jabol
    mogiły zbiorowej pod Chryszczata..
    Mogiła mogiłą, ale szkic piękny - masz chłopie talent.
    BTW - jeśli można jakieś namiary na nią?
    Piotr

Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie namiar na mogiłę

...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)