Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Cmentarz na Chryszczatej

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konar
    chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem kolego.

chodziło mi o te drewniane które załączył Piotr w swoim poście.
    Przede wszystkim Witam

może i mam ale widzę jeszcze dobrze - jest jeden, postawiony niedawno w miejscu starych grobów.

Wydawało mi się, że szukacie starych zabytkowych krzyży - drewniane już dawno czas wrąbał, choć nie do końca.

I nie czepiam się - na tym szlaku (trasie) nie ma cmentarzy.

Co do drewnianych - vide fotka

Pozdrawiam

i bez urazy
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał
    chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem kolego.

chodziło mi o te drewniane które załączył Piotr w swoim poście.
    Przede wszystkim Witam

może i mam ale widzę jeszcze dobrze - jest jeden, postawiony niedawno w miejscu starych grobów.

Wydawało mi się, że szukacie starych zabytkowych krzyży - drewniane już dawno czas wrąbał, choć nie do końca.

I nie czepiam się - na tym szlaku (trasie) nie ma cmentarzy.

Co do drewnianych - vide fotka

Pozdrawiam

i bez urazy
    aaa Michał nadal się nie rozumiemy.

Piotr zrobił zdjęcie nowemu krzyżowi zrobionemu z dwóch patyków i tabliczce tu spocywają żołnierze I wś (jakoś tak) I tych krzyży na drodze z Chryszczatej do Rabego jest ok 5- tylko o to mi chodziło

pozdrawiam i życze Wesołych Świąt

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

zrobił zdjęcie nowemu krzyżowi zrobionemu z dwóch patyków
    Cóż, nie będziemy sie licytować co jest cmentarzem, a co nie - podkreslam jeszcze raz że ten krzyż nie stoi tam przypadkowo. Z trzech (conajmniej) wzmiankowanych cmentarzy (nie krzyży) czytelny jest chyba już tylko jeden. Chryszczata to nie jedyna góra w okolicy na ktorej są/były tego typu cmentarze. Szkoda, że w Bieszczadach nie postepuje się podobnie jak w Beskidzie Niskim, gdzie p galicyjskich cmentarzach wojennych wiemy sporo od dawna,dzieki zaangazowaniu właściwych ludzi. Owszem, te bieszczadzkie mają nieco inną specyfikę, jednak to też cmentarze. Trzymanie tego typu miejsc w otoczce "tajemnicy" uważam za nonsens. Cmentarze te, póki jeszcze niektóre z nich sa czytelne, powinny zostać odpowiednio oznakowane i właściwie zaznaczone na mapach, aby mógł na nie trafic każdy, kto chce. Tylko w ten sposób ocaleją, choćby drobne pamiątki z tych miejsc i one same. Inaczej za 50 lat, nikt nie będzie wiedział nawet gdzie one były. To nie są "koliby", które trzeba - podobno -chronić przed tzw. tu stonką. A co miały zrobić "hieny" - zrobiły juz dawno,choc nie da się ukryć, że te lasy kryją jescze trochę tajemnic.
    Przyklad pozytywnego dzialania, po sąsiedzku., z okolicy Jaślisk (taka wiocha 26km przed Komańczą, jakby kto nie wiedział): http://www.krosno.lasy.gov.pl/strony/1/i/138.php
    Gdybym miał czas, dawno sam bym to oznaczył i naniósł położenie. Ale kto wie - może jeszcze się uda.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Myślę, że idea wyznaczenia i ogrodzenia starych cmentarzy jest godna poparcia. Wymaga jednak współpracy z nadleśnictwem. Trzeba bowiem ponieść pewne koszty związane z ogrodzeniem, tablicą informacyjną i później z cyklicznym odnawianiem. Może być to ciekawa inicjatywa lokalna ( miejscowych leśników, mieszkańców, którym leży na sercu promocja i rozwój regionu ) lub nasza, ludzi okazjonalnie bywających w Bieszczadach. Wielu z nas ma swoje ulubione zakątki, gdzie bywa częściej. Michał Jabłonki, S.B. Sękowiec, ja Duszatyn, Krywe. Może na początek zwykły krzyż, jak na fotce? Ten "nowy" już jest mocno zniszczony. Byle nie urosło to w nową jakąś gigantomanię stawiania wielkich krzyży gdzie popadnie.
    Rejon Hryszczatej znam dość dobrze. Ale z wiedzą historyczną, dotyczącą tych akurat cmentarzy - trochę cienko. Tutaj Marcin z Zagórza jak zwykle niezawodny.
    Rozejrzę się latem za mapami w leśnictwie, pogadam z Andrzejem, może coś wyjdzie.
    Długi

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cieszę się Długi, że mój post tak właśnie zrozumiałeś. Uważam, że wszystkie historyczne miejsca w Bieszczadzie powinny być otoczone naszą pamięcią. Uważam, że my też możemy ponieść jakieś koszty w tym względzie. wrócę do tego tematu po powrocie z Bieszczadu. JUTRO TAM WYJEŻDŻAM

Pozdrawiam
    bertrand236

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    mieszkańców, którym leży na sercu promocja i rozwój regionu ) lub nasza, ludzi okazjonalnie bywających w Bieszczadach. Wielu z nas ma swoje ulubione zakątki, gdzie bywa częściej. Michał Jabłonki, S.B. Sękowiec, ja Duszatyn, Krywe. Może na początek zwykły krzyż, jak na fotce?i
    Ano, ponieważ mój ulubiony zakątek i najlepiej mi znany teren to Komańcza i okolice, ze swej strony tez postaram sie zasięgnąć języka i zorientować co się da zrobić.
    Mam co prawda obawy, że agrument promocja regionu, itp może nie przejsć, ale jak nie drzwiami to oknem. Te miejsca są po prostu zbyt na uboczu i "przeciętny" turysta aby na nie trafił musialby miec wyznakowaną ściezkę, co z góry odpada, przynajmniej na razie - raczej. Dlatego chyba byłoby sukcesem gdyby znaleźli sie ludzie, którzy pomogliby dla idei - także w Nadleśnictwie, a nawet zwłaszcza. Jak pogadasz z p.Andrzejem.P to na pewno łatwiej i szybciej bedzie zlokalizowac, decyzje i tak muszą podjąć wyżej. Mam nieco obaw - jak widzę działania w podobnym zakresie Nadlesnictwa Komańcza. Wystarczy popatrzec na druga stronę Chryszczatej, czyli sąsiednie Nadleśnictwo Baligród - ile tam powstało tablic, tabliczek, pamiątek. Widać znalazł sie ktoś, kto zauwazył sens. Natomiast po tej stronie widze na razie nabazgrane farbą na drzewach napisy "nie smieć" - mam nadzieje że Nadleśnictwo nie maczało w tym paluchów... Władny byłby również UG, ale tu tez chyba nie kupią tej "promocji regionu", bo tam jest zbyt mały ruch, a kasy mało - i tak sukces, że powstała ściezka po Komańczy i turyści mogli zobaczyć miejsca o których do tej pory nie mieli pojęcia, a jeszcze do pokazania sporo zostało i zrobiono kilka innych ciekawych rzeczy. Zapewne na Chryszczatą byłby wiekszy ruch, gdyby była ona szczytem widokowym, jak "wieze" przy cokole szlag trafił marzenia o widokach sie skończyły. A można było to wzmocnić i ciut podwyższyć - od razu 2 razy wiekszy ruch. Ale z drugiej strony - całe szczęście...
    Cóż, trzeba mysleć pozytywnie. Przy sprzyjajacym wietrze powinno sie udać, choćby zacząć.
    Piotr

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Andrzeja chyba namówię na połażenie po Chryszczatej. W końcu to jego ojcowizna. Nie tylko przez leśnictwo. Z nadleśnictwem rzeczywiście sprawa krucha. W końcu pole w Duszatynie i Prełukach jest w zarządzie (nierządzie) tego nadleśnictwa i wygląda jak, ech szkoda gadać.
    A można było to wzmocnić i ciut podwyższyć - od razu 2 razy wiekszy ruch. Ale z drugiej strony - całe szczęście...
    No właśnie, odwieczny dylemat. Dla Bożeny większy ruch na szlaku to większy obrót w barku, szansa na dochód. Dla mnie więcej samochodów na polu, więcej hałasu i śmieci. Nadleśnictwo, gmina nie wywożą.
    Długi

Tomek362
    Guest

Domyślnie

Witam,
    gdzie znajduje się krzyż widoczny na zdjęciu p.Szymona Kempnego i co to za cmentarz?

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    W końcu pole w Duszatynie i Prełukach jest w zarządzie (nierządzie) tego nadleśnictwa i wygląda jak, ech szkoda gadać.
    Ano, coś za coś. Zastój lekki, to można odbiec od tematu gównego :
    Co do pola w Duszatynie to sie dziwie, bo tam raczej zawsze chętni są i pare złotych można zarobić, dlatego to pole powinno działać. Natomiast pole w Prełukach chyba od początku było lekkim niewypałem, prawdopodobnie ze względu na lokalizację, bo jak tak obiektywnie popatrzeć to tam w sumie nic nie ma. Turysta pieszy sie nie zatrzymywał, bo za blisko Komańczy, zmotoryzowani też rzadko bo "dzicz". No i zarosło w diabły. Na pewno pamiętasz okres kiedy na polu w Prełukach ruch jednak był, ale był to raczej ruch niewielki. Sądzę, że przyczynił sie do tego również zakaz ruchu na drodze Komańcza - Prełuki, a był przeciez okres (lata 80-te) kiedy straż lesna pilnowała tego zakazu - ustawiali sie na zakręcie na przełeczy (tym koło osuwiska) i kasowali wszystko co jechało i mialo silnik, skutecznie zniechęcając ludzi do ponownego wjazdu. Ruch zamarł również w związku z zamknięciem kolejki, sporo ludzi będących w Komańczy nie jechało/szło do Rzepedzi, gdzie było dalej, tylko na Prełuki i tu wsiadało w kolejkę. A tamte lata to wcale nie był mniejszy ruch turystyczny niż obecnie, był może inny rodzaj turystów, ale ilościowo mogło być podobnie lub nawet więcej niz obecnie (w tym rejonie). Dopóki pole namiotowe w Komańczy było przy knajpie "Pod kominkiem", można było sobie tłumaczyc, że dlatego pole w Prełukach nie cieszy sie specjalnym powodzeniem. Ale jak to pole zlikwidowali (i posadzili ziemniaki :)) nie przełozyło sie to na zwiększenie ruchu na polu w Prełukach, mimo, że był długi okres, kiedy w Komańczy w ogóle nie było oficjalnego pola namiotowego. Wygląda na to, że to jednak nie najszczęśliwsza lokalizacja.
    Piotr

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek362
    Witam,
    gdzie znajduje się krzyż widoczny na zdjęciu p.Szymona Kempnego i co to za cmentarz?
    Witaj

Stare Kołonice - nie jest widoczny z drogi. I niestety są to pozostałości po cmentarzu, z roku na rok coraz skromniejsze dzięki pseudoturystom.

Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)