Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Bieszczady 1945-47 ???

Bieszczadnik Awatar robines
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

"Ślady rysich pazurów"-pamiętam tę książkę ze szkoły podstawowej.Wtedy była ona tzw.lekturą szkolną.O ile dobrze sobie przypominam była dość ciekawa,podobnie jak "Łuny w Bieszczadach".Szkoda tylko że tak jedna jak druga historycznie są zakłamane.Pozdrawiam.
    P.S. Bardzo chętnie spotkam się z osobami zainteresowanymi tym tematem(a także innymi tematami związanymi z Biesami) Jestem co roku w Bieszczadach ok.4,5 razy...Pozostaje kwestia dogrania terminu.
    Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sanok

Domyślnie

Oprócz juz wymienionych posiadam inne powieści i opowiadania o UPA w Bieszczadach:
    - Bratny - Śniegi płyną (był film)
    - Przymanowski - Wszyscy i nikt (też był film)
    - Myśliński - Strzały pod Cisną
    - Sawicki - Płonące wzgórza
    - Biliński - Bój
    - Myśliński - wojna po wojnie
    - Jastrzębski - Strzelał każdy dom, każde drzewo
    - Bata - Bieszczady w ogniu
    - Żólkiewska (ta od rysich pazurów) - Dziki czyli wyjety spod prawa
    - Łysakowski - Spotkanie w Bieszczadach (
    - ponadto tygrysy : Chryszczata, Kurs bojowy bieszczady, Czota, W pogoni za
    Burłakiem

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Aktualnie na allegro (jakby kogoś interesowało):

Atamania UPA (Tragedia kesów) (Prus Edward)
    Łuny w Bieszczadach. (J.Gerhard)
    Herosi spod znaku tryzuba (Prus Edward)
    Tak było w Bieszczadach. Walki polsko - ukraińskie 1943 - 1948. (G. Motyka )

i jako dodatek specjalny (niestety nie gratis):
    Radziecki powiększalnik typu UPA-4
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

Dzięki Piotrze za te namiary na allegro.Czytałeś "Tak było..." G.Motyka?
    Co o niej sądzisz? Czy jest obiektywna(o ile ten temat można opisać obiektywnie)
    Pozdrawiam.

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robines
    Czy jest obiektywna(o ile ten temat można opisać obiektywnie):
    Tzn. powiem tak: jeśli do tej pory czytałeś tylko/głównie książki o UPA które były wydane przed zmianami ustrojowymi w Polsce, to możesz przezyć lekki szok :) Jeśli już łyknąłeś innych publikacji to nie powino być źle. G, Motyka jest uważany za autorytet w kwestii stos. polsko-ukraińskich (UPA to tylko niewielka część). Generalnie podoba mi się to spojrzenie, jako jedno z (imho) lepszych. G. Motyka komentował również w niektórych stacjach wydarzenia na Ukrainie, które niedawno miały miejsce, w chwilach kiedy było tam najbardziej gorąco -również wypowiadał się bardzo ciekawie i myślę, że można się pokusić o stwierdzenie: mądrze, rozsądnie, roztropnie.
    Zarys - pigułkę spojrzenia autora na problem (całościowy) stos. polsko-ukraińskich masz tu:
    http://www.ipn.gov.pl/biuletyn/8/biuletyn8_9.html

Teoretycznie wydaje się, że jest możliwe pisać o tym obiektywnie. W praktyce bywa róznie - zazwyczaj jestesmy związani (chocby "duchowo") z jakąś opcja polityczną - a tu polityka odgrywa istotną rolę, jesli mówimy o spojrzeniu na problem. I czasem bardzo się starając być obiektywnym, szalk wagi może przechylić chocby ta przynalezność polityczna (to przykład - moga jakiekolwiek inne sympatie mające wplyw na daną sprawę).
    Druga strona (ale ile ich jest to nie wiem - bo na pewno nie tylko dwie) widzi to zupełnie inaczej, np: ten tekst (pkt.5 dotyka również "Tak bylo w Bieszczadach")
    "Nie można tak fałszować historii Polski:"
    http://www.zbzzorwp.wp.mil.pl/gwir.html#tytul2

Na pewno w każdym spojrzeniu jest trochę racji - kwestia wychwycić, gdzie tej racji jest więcej, a to bywa trudne. Osobiście nie pokusiłbym się o stwierdzenie, że autor jest obiektywny - mimo, że jak zaznaczylem wyżej podoba mi się to spojrzenie (przynajmniej w większości). Nie pokusiłbym się, ponieważ tu również wkracza "przynależnosć" o ktorej wspominałem, a moim zdaniem człowiek pracujący/współpracujący z IPN (zwłaszcza w jego kształcie obecnym) nie jest / nie może być całkowicie obiektywny.
    Nie mniej dla osoby interesującej się tematem, jest to pozycja juz niemal obowiązkowa, po przeczytaniu mozna samemu ocenić.
    Wycinek wydarzeń jakie się tam rozgrywały znam równiez z opowiadań osób które brały w tym udzial, lub których to bezpośrednio dotknęło, będących po obu stronach ówczesnego konfliktu. Też każdy ciągnął na swoje. I bądź tu mądry :)

A tu jeszcze inne spojrzenie na G.Motykę:
    („Wyrzynanie prawdy” Nasz Dziennik, 08.10.2003)
    [...]
    Jeśli ktoś "argumentuje", że OUN-UPA była formacją narodowowyzwoleńczą, oznacza to jedynie, że padł ofiarą głębokiego zakłamania, zmasowanej, agresywnej propagandy nacjonalizmu ukraińskiego. OUN Bandery, która była twórcą UPA, do marca 1943 roku faktycznie współdziałała z hitlerowcami. Do końca 1942 roku w dyspozycji faszystów niemieckich była formacja banderowska w postaci byłych batalionów "Nachtigall" i "Roland", które zostały przekształcone w 201. batalion Schutzmannschaften. Do końca 1942 roku banderowcy ci służyli hitlerowcom. Do marca-kwietnia 1943 roku Niemcom podlegała Ukraińska Policja Pomocnicza - ideologicznie i organizacyjnie podporządkowana OUN Bandery. Mówienie więc, że OUN-UPA walczyła z Niemcami i dlatego stanowiła formację narodowowyzwoleńczą narodu ukraińskiego, ma swoje źródło w arsenale propagandy politycznej, a nie w historii. (...) Gdy chodzi o Grzegorza Motykę, to - o dziwo - jest on koordynatorem z ramienia IPN (Biuro Edukacji Publicznej) w zakresie badań problemów polsko-ukraińskich. Analiza publikacji G. Motyki wskazuje, że nie jest on przygotowany naukowo do prac badawczych z zakresu historii stosunków polsko-ukraińskich, dla niego największym autorytetem w tych sprawach jest Łew Szankowśkyj, który we wrześniu 1939 roku organizował napady na oddziały wojska polskiego wycofujące się w stronę Rumunii i brał w nich udział, który był wysokiej rangi działaczem OUN Bandery (i UPA) na Wołyniu i na tzw. Zacurzoniu, brał udział w walkach przeciwko Polsce, a po wojnie osiadł w Stanach Zjednoczonych już jako ukraiński nacjonalistyczny historyk. Te informacje wyjaśniają, dlaczego G. Motyka został zaproszony do udziału w filmie. [...]

Oczywiście wiarygodność tej "gazety" pozostawiam do oceny czytającym - podaję to jako inny punkt widzenia na tą sama sprawę/osobę. Żeby mi znowu ktoś nie dowalił po co to cytuję :)
    Piotr

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

[b]Dziękuję Ci Piotrze jeszcze raz!
    Pozdrawiam serdecznie. :D

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

Piotrze a co sądzisz o publikacjach Edwarda Grossa? Trzy jego książki są aktualnie na allegro.Jaka jest ich wartość merytoryczna no i tzw.prawda historyczna?
    Pozdrawiam serdecznie. :D

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robines
    co sądzisz o publikacjach Edwarda Grossa?
    Tego typu pytania (a zresztą nie tylko - wszystkie) proponuje kierować do szerszego kręgu potencjalnych odbiorców, czytaj: do wszystkich. Są na tym forum znacznie lepsi w tym temacie ode mnie. Ja interesuję się ta tematyką, ale bardziej intensywnie zajmowałem się tym dawniej, dlatego tez mam pewnie nieco spaczony obraz - najpierw przeczytałem wszystkie ksiązki z epoki PRL-u, a dopiero potem kilka innych :)
    Jeśli chodzi o E. Grossa powiem krótko: a kto to? :)
    Piotr

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sanok

Domyślnie

na allegro pojawił się rarytas, tylko, że cena już dosyć wyśrubowana. W listopadzie na allegro kupiłem Drogę... za 45zł., a później była jeszcze 2 razy i poszła za 20zł.(!). Może jednak kogoś zainteresuje:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41350019

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

<wowka>Zrobiłeś chyba niezłą reklamę swoim postem.Spójrz na cenę "Drogi...
    Sam miałem włączyć się w licytację,ale ta cena mnie przeraziła!
    Pozdrówka.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)