Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: Bieszczady 1945-47 ???

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

zbyszekj >>> co do Motyki, to raczej polecałbym jako ciekawostkę, a nie jako rzetelne źródło informacji, a to ze wzgledu na zdecydowaną i widoczną jednostronnośc jego publikacji.
    Za bardziej rzetelne uważałbym publikacje IPN "Antypolska akcja OUN-UPA 1943-1944. Fakty i interpretacje", „Wołyń-Galicja Wschodnia w 60. rocznicę eksterminacji ludności polskiej” i jeszcze kilku innych.
    Oczywiście temat jest dość rozległy, i na chwilę obecną nie jestem pewien, czy istnieje publikacja obiektywna, rzetelna i pełna obejmująca tenże problem.
    Sądzę, że napisania takiej książki powinien się podjąć, ktoś, kto nie jest w jakiś sosób związany z tamtymi stronami i tamtymi wydarzeniami, jednak trudno z kolei takiej osobie uzyskac wiarygodne informacje, i koło się zamyka. Dlatego chyba na obecną chwilę skazani jesteśmy na mniej lub bardziej subiektywne publikacje.
    Nawet tak zachwalane tu "9 lat w bunkrze" jest moim zdaniem nieco odbarwione. Nie wiem, ale odniosłem wrażenie że autor przemilczał częśc faktów, a celowo zaznaczał i podkreślał pomoc jaką niesli mu Polacy (może żeby się przypodobać, albo poprzez "zamydlenie oczu" skierować uwagę czytelnika na inne tory). Nie mam na to dowodów, ale takie wrażenie odnoszę. Zadziwiająco mało walk i potyczek prowadziła sotnia w której był zołnierzem. Tacy oni łagodni, nie pacyfikowali wiosek (za wyjątkiem jednej czy dwóch, gdzie nie było znaczacych ofiar)
    Nie miałem okazji zapoznac sie, z książką "Droga do nikąd", ale jeśli tylko bedę miał okazję uczynię to, choc słyszałem poglądy, że i ona nie jest do końca obiektywna.
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Domyślnie

Co do Motyki to jedno z lepszych opracowań , można odszukać tam źrodła gdzie mozna znaleźc informacje, a oprócz tego część faktów które podaje jest potwierdzona, a poza tym to też pracownik IPN, więć pewnie też bierze udział w opracowaniach instytutu. w kazdej książce trzeba wydobyć rzeczy które nas interesują. trzeba spróbować być obiektywnym.chociaż to trudne. a temat stosunków Polsko-Ukraińskich to cięzki temat i drażliwy.
    pozdrowieniazbyszekj

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

tfu - miałem na myśli Prusa a nie Motykę. Sorki za pomyłke.

Bieszczadnik Awatar robines
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    tfu - miałem na myśli Prusa a nie Motykę. Sorki za pomyłke.
    No właśnie...Troszkę mi nie "pasił" ten twój post.Chociaż z drugiej strony osiągnąć stu procentowy obiektywizm w tym temacie chyba nie sposób

Pozdrawiam serdecznie
    Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Kraków (Prądnik Czerwony, na Nową (C)huć zamieniony...)

Domyślnie

Doczu
    Mnie też nie pasił txt o Motyce, to chyba najlepsze istniejące opracowanie...
    Cytat Zamieszczone przez Doczu
    zachwalane tu "9 lat w bunkrze"
    Ehmmm... Ponieważ to ja zapodałem tutaj Płeczenia, to czuję się teraz wywleczonym do tablicy. Wcale go nie zachwalałem; wydawał mi się (i dalej misię wydaje) wart przeczytania, bo rzecz jest ciekawa. Bynajmniej nie twierdzę że obiektywna, zgadzam się że sprawia wrażenie takiej wygładzonej. No ale nie wiele jest publikacji autorstwa byłych żołnierzy UPA, które wyszły w Polsce; to próba spojrzenia na problem (a raczej jego maleńki wycinek) oczami drugiej strony.

Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    mj

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiekjakub
    Ehmmm... Ponieważ to ja zapodałem tutaj Płeczenia, to czuję się teraz wywleczonym do tablicy.
    Bynajmniej. Nie jesteś jedyną osobą, która polecała Płecznia, więc nie masz powodów aby czuć się wywołanym do tablicy. Nie chciałem aby to zabrzmiało personalnie.
    Cytat Zamieszczone przez misiekjakub
    Wcale go nie zachwalałem; wydawał mi się (i dalej misię wydaje) wart przeczytania, bo rzecz jest ciekawa. Bynajmniej nie twierdzę że obiektywna, zgadzam się że sprawia wrażenie takiej wygładzonej. No ale nie wiele jest publikacji autorstwa byłych żołnierzy UPA, które wyszły w Polsce; to próba spojrzenia na problem (a raczej jego maleńki wycinek) oczami drugiej strony.
    Heh - ja te zachwalania Płecznia odebrałem raczej jako materiał wyjściowy do obiektywnej oceny tamtych wydarzeń. I nie chodzi tutaj o Twój post, ale jakiś czas temu kołacze mi się po głowie watek, gdzie jedna z odpowiedzi sugerowała, aby odpuścić sobie Gerharda, na rzecz Płecznia. Nic bardziej błędnego. Ja po przeczytaniu obu książek skłaniałbym się raczej ku postawieniu między nimi znaku równości, a to ze względu na brak obiektywizmu ze strony autorów, no ale to moje subiektywne odczucie, i nie kazdy musi się z nim zgadzać.
    Oczywiście warto jest spojrzeć na aspekt oczami drugiej strony, jednak musimy mieć świadomość, że nie jest to spojrzenie obiektywne.
    Zaiste obie książki ciekawe, i czytało się je bardzo przyjemnie, jednak bałbym się wyciągac z nich dalekoidace wnioski na temat wydarzeń, które miały miejsce w tamtym rejonie.
    Podsumowując - nie jestem w stanie obecnie stwierdzić, czy jest jakas publikacja, która jest ogolnodostępna i obiektywna, a traktująca o mamtych wydarzeniach.
    Jeśli ktoś taką zna poprosze o tytuł i autora. (ofc poza "Drogą Do nikąd", której to nie czytałem jeszcze, a która równiez uznawana jest za nieco stronniczą, ale chyba najbardziej wiarygodną, która jest dostępna dla masowego czytelnika.

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Domyślnie

Cóż markum, artykuł może i ciekawy ale w kilku conajmniej miejscach mija się z prawdą, jeżeli już ktoś coś pisze to powinien sprawdzić dokładnie źródła, sprawa ukraińska w Polsce zawsze była bardzo trudna. Przecież oni na przełomie XIXi XX wieku dążyli za wszelką cene do oderwania ziem południwo wschodniej Polski.Po odzyskaniu niepodległości przez Polskę utworzyli sobie państwo i dlatego zineły Orleta Lwowskie. W czasie II wojny światowej posuneli się do kolaboracji z Niemcami. Uważam że nie ma co roztrząsać spraw , należy o nich otwarcie powiedzieć, wskazać winnych tak ze strony ukraińskiej jak i polskiej. Jeżeli w Zawadce zamorodwali Polacy to powinno to być jasno powiedziane tak samo jak mordowali Ukraińcy. Ale narazie nawet historycy przekłamują historię, podając niewłaściwe fakty lub dołaczajac komentarz typu Ukraińcy to zrobili ale to wina Polaków. Dlatego to najpierw historycy powinni opracować problem stosunków polsko-ukraińskich opierając się na faktach, rzetelnie ocenić materiały wskazać winnych poszczególnych zbrodni. Powinny się też otworzyć archiwa rosyjskie, bo tam jest sporo materiałów dotyczących spraw ukraińskich. Zanim to nastąpi żadne oskarzenia czy pomówienia nie mają sensu. Ale powinno sie o tym mówić i przypominać ponieważ obecne młode pokolenie niewiele wie o tych trudnych sprawach.
    pozdrowieniazbyszekj

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekj
    Cóż markum, artykuł może i ciekawy ale w kilku conajmniej miejscach mija się z prawdą
    Cytat Zamieszczone przez zbyszekj
    Ale powinno sie o tym mówić i przypominać ponieważ obecne młode pokolenie niewiele wie o tych trudnych sprawach.
    Zbyszku, zgadzam sie z tym co piszesz. Polecilem ten artykuł do przeczytania, traktując go jako jeszcze jeden " kamyczek " do koszyka wiedzy na w/w temat.
    A ocenę pozostawiam czytającym
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Domyślnie

Dla markam. Masz rację po prostu czytając artykuł nasuneło mi się to na myśł. Niestety wiemy o tych wydarzeniach jeszcze bardzo mało, co niektórzy chcieliby żeby ta wiedza zanikła. Tak by było wygodnie dla środowisk ukraińskich a także niektórych środowisk polskich. Pozdrawiam
    pozdrowieniazbyszekj

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)